Home » Е-Списание, политика

М. Ризински: България да помогне за демократизиране на Р. Македония

2013.01.30 2 коментара
Spread the love

Интервю на Мирослав Ризински в предаването “Опасно близо” по БТВ,  14 януари 2013 г.

Мирослав Ризински е член на Управителния съвет на Български културен клуб – Скопие (БККС). Ризински изтъква, че макар 20 години след началото на прехода Р. Македония да е самостоятелна и формално независима държава, тя не е свободна. Поради това, европейска България трябва да направи конкретни стъпки за да подпомогне демократизирането на съседката си.

 

2 коментара »

 • Nick said:

  Рушветчия на висок чиновнически пост в Македония, хванат на местопрестъплението, вика силно по правителствените медии България, че го “репресирали” в Македония! Явно че рушветчийството и гепенето вече са станали характерна черта на побългарените от новата българска комунистическа нация на БКП, ДС и Тато от Правец и те го имат това за национална гордост!

 • Mariana said:

  Не пишете лъжи, хули и глупости.
  И не използвайте все пак никове, под които се подписват други участници във форума на Еврочикаго.

  Първо, комунизъм и нация могат да имат знак за равенство най-вече при изкуственото отродяване на части от един народ и създаване на нови нации – пример македонската “нация”. (Имало и идея за създаването на отделна “шопска нация”, както е известно, но тя все пак не се осъществила.)

  Второ, БКП има исторически грях в първите години на комунизма в България и за стигналото до безумие прилагане на идеите на Коминтерна (и на идеята за Балканска федерация, която по-късно пропада) – а именно опитът за отродяване на българите в Пиринско, обучаването им след края на войната на новосъзданения в СР Македония отделен македонски език и пр. Което е една грамадна глупост и национално предателство – каквото никоя друга балканска комунистическа партия никога не е правила, впрочем.

  Трето, и Левски го бяха изкарали разбойник в Османската империя. Вярно, че това е пример от съвсем друг мащаб – освен че е от друго време и с други характеристики – но и тогава е имало хора, които се подиграват с хора и неща, които въобще не са за подигравка.

  В Р. Македония, в 21 век, откритото афиширане на когото и да било като българин, продължава да носи рискове. Което е срамно разбира се – все пак наистина времето е съвсем друго. Но това нямаше да е така дори и до днес, ако самото създаване на отделната македонска идентичност не беше станало възможно чрез твърде много задкулисие, репресии, митове и лъжа. И това задкулисие продължава.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.