Home » Авторски страници, литература

“Радикално-колониална” България

2013.01.11 Няма коментари
Spread the love

Живеех във втората половина на размирната 1989 година в белгийската столица Брюксел. Следях естествено с жив интерес невероятно динамичните промени в Европа и титаничните усилия на Михаил Горбачов да прЕдаде комунизма колкото се може по-бързо, вместо да се опита да го прОдаде на Запада по някакъв приемлив начин. Това впоследствие обрече нас, бившите соц-държави, на старт почти от нулата, а може би можеше да стане и по иначе…

На самия 10-ти ноември просто трептях от възбуда пред телевизора, защото CNN веднага отрази подробно падането на режима на Тодор Живков. Бе рухнала и Берлинската стена и за мен стана ясно, че в България ще бъде твърде интересно, за да остана само зрител отдалеч в Брюксел…

Върнах се в родината и станах непосредствен свидетел на опитите за “преход”, на “кръглата маса”, на празните приказки и на още по-празните магазини през 1990 година. Чух как една дама произнесе публично бисера, че нейната партия “не се стремяла към властта” и може би затова впоследствие я направиха министър на културата… Изобщо, видях и чух толкова много смешни, жалки и дори парадоксални неща в родната България (не, че днес много се е променило…), че ми дойде идеята за един фейлетон.

Това е моят първи, а може би и последен опит в този жанр и го предлагам на вашето внимание така, както го написах тогава, през далечната 1990-та. Не съм променял нищо, а дали не е злободневен и сега?

 

Евгени Ерменков *

————————————————————————–

.

ПРОЕКТ

М А Н И Ф Е С Т

на новоучредената
РАДИКАЛНО-КОЛОНИАЛНА ПАРТИЯ
в Народна република България

 

Радикално-колониалната партия е псевдополитическа, формална и миролюбива организация, чиято единствена цел е:

бързото и рязко повишаване на благосъстоянието и стандарта на живот на всички български граждани.

Партията не преследва политически цели и не се стреми към властта.

Партията приема без членски внос всички желаещи, като членуващите в други партии се приемат с предимство, с цел да се намали градусът на политическото напрежение в страната.

За изпълнението на нашата единствена и лесно постижима цел, предлагаме следната програма:

1. Да се извърши пълно и точно преброяване на населението към 1 април 1991 г.

2. Да се преброи и претегли цялото държавно съкровище на НРБ в злато и скъпоценни метали (ако е останало такова…) и да се насече на дребни парченца с точно определен грамаж.

3. Да се поканят всички български граждани да се явят в най-близката банка и при спазване на високохуманните принципи “Досега било, каквото било…” и “Кой каквото откраднал, халал да му е!” да превърнат наличните си пари в злато и скъпоценности пропорционално на ТЕГЛОТО на донесените пари. (Забележка – влажни пари да се приемат. За изсушаване да се връщат само съвсем мокрите и то ако са в много големи количества…)

4. След като държавното съкровище бъде разпределено справедливо, по социалистически, българските книжни пари да се обявят за невалидни и да бъдат раздадени обратно на населението, за да се отстрани хроническия недостиг на тоалетна хартия.

5. Народна република България да се обяви на ТЪРГ на международния пазар при първоначална цена между 50,000,000,000 (милиарда) и 100, 000,000,000 (милиарда) щатски долара. (Забележка: Най-подходящата първоначална цена все още се обсъжда от експертна комисия към нашата партия.)

6. В дните преди и по време на търга граничните контролно-пропусквателни пунктове да се затворят за чужденци и границите да се охраняват най-строго, за да се попречи на по-подробното оглеждане на стоката от страна на евентуалните купувачи. Това очевидно може да доведе само до подбиване на цената. Препоръчваме особено внимателно да се пази поречието на река Дунав и Черноморското крайбрежие.

7. След успешното приключване на търга получената сума да се разпредели ПО РАВНО на глава от населението, като по предварителна преценка ще се паднат между 6 000 (шест хиляди) и 30 000 (тридесет хиляди) щатски долара на жител. Това, в съчетание с получените ценности по т. 3, може да се смята за успешно изпълнение на програмната цел на партията.

8. За да се създаде интерес в българския народ към евентуалния ни купувач, Спортният тотализатор да организира специален тираж за познаване на победителя в търга, с подходящи предметни награди с патриотична насоченост.

9. Да се обяви, от 1 май 1991 г. нататък, период на всенародно веселие с общонационално хорово изпълнение на “Тих бял Дунав”, “Хубава си, моя горо”, “Хей, Балкан…”, “Градил Илия”… и т.н. Вратите на всички магазини и складове да се отворят и каквото е останало в тях да се раздаде безвъзмездно на населението. (Забележка: Ръководството на партията не се опасява, че тази мярка ще предизвика безредици по напълно понятни причини…)

10. Вместо устав на новата партия:
Задължение на членовете на партията е да рекламират НРБ с всички възможни средства, като особено разчитаме на нашите жени…

На 6 май – Гергьовден да се организира общонародна кръгла софра на националното съгласие, на която да се изконсумират наличните телета, агнета и прасета.

Членовете на Радикално-колониалната партия да ползват ПРАВО на избор при разпределението на изобилието от месо.

След успешното осъществяване на програмата на партията, първичните и партийни организации да се разпуснат и членовете и да извършват само просветителска дейност в новите условия…

Основател:
Евгени Ерменков

 

—————————————————————————-

* Друго произведение от същия автор може да се види тук.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.