Home » Избрано

Не повече от половината българи в чужбина ще могат да гласуват на референдума

2013.01.09 Един коментар
Spread the love

Започна информационно-разяснителната кампания за националния референдум с въпрос: “Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”

Тя ще завърши в 24 часа на 25-и януари 2013-та година. Съгласно решенията на ЦИК, кампанията се организира от Инициативния комитет и от 76-имата народни представители, поискали произвеждането на референдумa, както от инициативните комитети, регистрирани в Централната избирателна комисия като застъпници на алтернативната позиция.

Гласуването на 27-и януари ще е на територията на България, включително в дипломатическите и консулските представителства на страната, както и на плавателните съдове, плаващи под българско знаме. За да бъде успешен референдумът, активността трябва да е поне колкото е била при предишните парламентарни избори, тоест до урните да отидат поне 4 345 500 души.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни за “Хоризонт” и “Преди всички”, че социалните мрежи и личните блогове не подлежат на регулация.

Информационно-разяснителната кампания може да бъде проведена чрез разнообразни форми, те, част от тях – за Националното радио и Националната телевизия – са предвидени в Изборния кодекс, формите за такава кампания са хроники, диспути, както и клипове, предвидени са и други възможности, изрично подписани между представители на тези участници в информационно-разяснителната кампания и споразумение пред Българското национално радио и Българската национална телевизия. Допустимо е и провеждането на агитация на събрания, на митинги, в помещения, предоставени безвъзмездно за целите на обсъжданията от кметовете на общини, и разпространяването на агитационни материали, афиши и други.

Ако поне 20% от избирателите гласуват на референдума, вотът им няма да бъде пропилян, заяви Троянов пред “Хоризонт”.

При участие на повече от 20% от общия списъчен състав на всички български гласоподаватели, това са онези, които са включени в избирателния списък и тази цифра вероятно ще бъде около 7 милиона, Народното събрание трябва задължително да вземе решение, след като се прецени и се видят резултатите от гласуването, но това е вече в сферата на правомощията на Народното събрание.

Хората си признават, че не са експерти, а за това помага и липсата на информираност, каза за “Преди всички” по “Хоризонт” социологът Ваня Георгиева. Тя не отхвърли възможността за купуване на гласове там, където са намесени различни лобита или други групови интереси. Според нея основната разлика с изборите е, че не всички партии са се ангажирали твърдо с конкретна позиция.

Вотът на референдума има връзка с парламентарните избори, доколкото и тук има различни позиции, които в по-голяма или в по-малка степен са подкрепяни от различни парламентарни сили. Все пак трябва да имаме предвид, че в този вот някои партии не са толкова активно включени като защитаващи конкретни позиции, така че все още е рано да правим изводи, свързани с парламентарните избори.

Пред “Хоризонт” емигрантът Стефан Манов изрази недоволството си, че сънародниците ни зад граница могат да гласуват само в дипломатическите представителства на страната ни. Той няма да даде своя глас, въпреки че желае това, защото трябва да пътува около 700 км. Не повече от половината българи в чужбина ще могат да гласуват на референдума, заяви Манов, като се позова на данни от предходните избори. Според него българският избирател има невероятен шанс с произвеждането на допитването, защото много европейски народи искат референдум за ядрената енергетика, но не го получават. Манов обаче определи обвързването на резултата от референдума с активността от предходни национални избори като неправилен подход.

 

Източник:   БНР

Бел.ред.:  Заглавието е на Еврочикаго.

One Comment »

 • Nik said:

  “За да бъде успешен референдумът, активността трябва да е поне колкото е била при предишните парламентарни избори, тоест до урните да отидат поне 4 345 500 души.”

  “Пред “Хоризонт” емигрантът Стефан Манов изрази недоволството си, че сънародниците ни зад граница могат да гласуват само в дипломатическите представителства на страната ни. Той няма да даде своя глас, въпреки че желае това, защото трябва да пътува около 700 км. … Манов обаче определи обвързването на резултата от референдума с активността от предходни национални избори като неправилен подход.”

  Отново населението не се усеща, че го водят за носа, и тича “да даде гласа си”.

  За кого? За какво? Защо?

  Няма значение. Важното е да се гласува. Да се придаде легитимност на безумието, което ни убива вече почти седемдесет години – особено през последния четвърт век…

  “Паситесь, добрые народы!
  Вас не разбудить чести клич,
  Ни дух борьбы, ни дух свободы –
  Вас надо РЕЗАТЬ или стричь…”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.