Home » Избрано, политика

Калфин и Каталин Иван сезираха Барозу за британската дискриминационна кампания

2013.01.31 Няма коментари
Spread the love

“Изправени сме пред опасността гражданите на най-новите страни членки да не бъдат в състояние свободно да упражняват правата си, гарантирани им от европейските договори”.

С тези думи започва писмо на лидерите на българската и на румънската делегация в Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ивайло Калфин и Каталин Иван до президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, по повод достъпа до пазара на труда във Великобритания за работници от България и Румъния. Писмото е подкрепено с подписа на председателя на парламентарната група на социалистите в ЕП Ханес Свобода, съобщиха от пресофиса на Калфин.

“Нещо повече, смятаме, че вълната от враждебни изказвания от началото на годината цели стигматизирането на тези граждани като втора категория европейци, които представляват заплаха за социалните системи, просто защото искат да използват основните си права на свободно предвижване и работа”, пишат евродепутатите в писмото до президента Барозу.

Според тях изявленията на британски министри за очаквана вълна от имигранти от двете най-нови европейски членки след отпадането на ограниченията за работата във Великобритания в края на годината, се основават на неверни аргументи и противоречат на многобройните доказателства, които и Европейската комисия, и досегашния опит на страните, за които ограниченията вече отпаднаха, показват.

“Разтревожени сме, че сегашните ограничения на трудовите пазари може да не бъдат премахнати от 1 януари 2014 г., тъй като чуваме изявленията, идващи от представители на британското правителство, вдигащи фалшива тревога за опасност от румънско-българска инвазия, която ще дестабилизира британското общество”, се казва още в писмото на евродепутатите социалисти.

Ивайло Калфин, Каталин Иван и Ханес Свобода настояват ЕК да обяви ясно мерките, които ще предприеме, за да избегне опасността някои страни членки да не спазят срока – и да продължат да държат затворени трудовите си пазари за български и румънски работници и след изтичането на преходните периоди на 31 декември 2013 г.

 

Източник:  Аctualno.com

(Заглавието е на Еврочикаго.)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.