Home » Авторски страници, българи зад граница

Изложба на бесарабската българка Йона Тукусер в Able Fine Art Gallery в Ню Йорк

2013.01.12 Няма коментари
Spread the love
Йона Тукусер на откриването на изложбата

Йона на откриването на изложбата

На 10 януари в Able Fine Art Gallery в Челси, Ню Йорк, младата българската художничка Йона Тукусер откри изложба с живописни платна. Изложбата, озаглавена “AROUSAL”, в която освен платната на Йона Тукусер, са представени и творби на Laurel Shute, Tadashi Hashimoto и Wan Kim, ще продължи до 29 януари 2013 г.

В арт галерията Able Fine в известния с галериите си район в Ню Йорк може да се види и интродукция на видео за новия проект на Йона Тукусер “ROOT”, които ще бъде представен от Фондацията за изобразителен синтез в Челси, Ню Йорк, тази година.

 

Йона Тукусер, "Момиче в червена рокля"

Йона Тукусер, “Момиче в червена рокля”

Йона Тукусер е родена в Бесарабия, Украйна, в малкото българско село Главан, основано през 1832 г. от бежанци от България, от старозагорското село Главан. Йона се смята освен това за потомък на рода на великия княз Майкы-бий (Байку-но Йона), който е бил съветник и първи войвода на Чингиз хан.

Преди да отиде в родината на своите български предци, младата художничка неведнъж я сънува. Тя е следвала в Националната художествена академия в София.

 

 

Повече информация за Йона Тукусер можете да видите на нейния сайт: www.tukuser.com.

 

Платно на Йона Тукусер, представено в изложбата

Платно на Йона Тукусер

 

 

 

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.