Home » Избрано

България е на десето място по смъртност в света

2013.01.15 Няма коментари
Spread the love

Висока смъртност и заболеваемост, психични проблеми, високи цени на лекарствата – това са част от проблемите на българите през 2012 г. в сферата на здравето, съобщиха от Центъра за демографска политика в Русе.

Екип на организацията представи анализа и оценката си на основните събития и проблеми в здравеопазването през 2012 г.

Първите десет от тях с остро негативни характеристики и изключително вредни последствия за населението на България, коментират от Центъра за демографска политика.

Използвани са данни от институции у нас и в чужбина, като повечето от тях са публикувани, посочва изследователският екип.

На първо място в класацията е фактът, че по смъртност (14,32%) България е на десето място в света.

За основна причина се смята качеството на българското здравеопазване, което твърдо заема последното място в Европейския съюз, коментират изследователите проф. Петър Иванов, Искрен Веселинов и д-р Георги Тодоров.

България е на 66-то място от 189 страни по разходи за здравеопазването от брутния вътрешен продукт. Далеч пред нас са страни като Уганда, Афганистан, Гвинея-Бисау и други, се казва в изследването.

Втората позиция е за факта, че през 2012 г. 2,8 милиона или две пети (40%) от българските граждани са боледували и са имали право на съответните обезщетения от Националния осигурителен институт (НОИ).

“Ние сме на първо място в Европа и на второ място в света по инфаркти. За една година около 37 хиляди души са се разболели от рак”, пише в изследването.

От Центъра за демографска политика допълват, че в стоматологичен план състоянието на българите, особено в третата възраст, е изключително лошо.

Третото място в класацията на здравните ни проблеми според центъра е това, че вече над половината българи имат психични проблеми.

“В Европа този процент според националния консултант е 40%. Националният център за обществено здраве сочи, че 22% от работещите хора имат психични разстройства вследствие стрес”.

По-нататък в топ 10 на здравните проблеми са високите цени на лекарствата, недоброто състояние на българското здравеопазване, това, че скандалният текст от Закона за бюджета на НЗОК за 2012 г. за трансфер на 100 млн. лв. от НЗОК към Здравното министерство беше обявен от Конституционния съд за противоконституционен и други.

Източник: Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.