Home » Избрано

Вашингтон поуст: България предлага еврогражданство срещу половин млн. евро

2012.12.01 Няма коментари
Spread the love

Ето ви един начин да дадете тласък на една болнава икономика. България предлага гражданство на чужденци, готови да инвестират поне половин милион евро в икономиката й.

Според нововъведената поправка кандидатите ще трябва да инвестират в българска компания, занимаваща се с високоприоритетни инвестиционни проекти в областта на индустрията, инфраструктурата, транспорта и туризма. Те обаче ще трябва да са прекарали в страната поне една година.

България, която се присъедини към Европейския съюз през 2007 и е най-бедната членка на блока, се опитва да се отърси от тежкия спад на преките чуждестранни инвестиции от 6,55 млрд. евро през 2008 г. на едва 1,75 млрд. през 2011 г.

Но София вече предлага паспорти на етнически българи, намиращи се извън границите на страната, коментира “Вашингтон Поуст”, цитиран от БГНЕС. Основните кандидати са граждани на Македония, Сърбия, Украйна и Турция – държави, чиито жизнени стандарти се намират на светлинни години от средните за ЕС, и са все още твърде далеч от бъдещо членство в съюза.

Поправката бе разкритикувана силно от опозицията и не получи твърда подкрепа от страна на президентството и правосъдното министерство – двете институции, които се занимават с предоставянето на българско гражданство. Според местните медии вътрешното министерство и службите също изразили опасения, че националната сигурност може да бъде застрашена. Това се случило по време на закрита за медиите среща на парламентарна комисия.

Политическата и икономическа нестабилност в Близкия изток след Арабската пролет може да подтикнат тамошните заможни граждани да се опитат да избягат от бедите в региона, като се включат във въпросната инвестиционна програма. Останалите европейски членки, които се опитват да намалят публичните си дългове и да привлекат преки чуждестранни инвестиции, също обмислят подобни програми.

Испания умува върху план да предоставя разрешения за постоянно пребиваване на чужденци, които закупят къща или апартамент за над 160 хиляди евро. В страната останаха над 700 хиляди свободни имота след колапса на жилищния пазар през 2008. Властите обаче подхождат към идеята с предпазливост. “Това не е правителствена политика. Нито пък ще стане такава”, подчерта служителка на икономическото министерство, пожелала анонимност, тъй като не е упълномощена да коментира.

Идеята на Мадрид няма да предоставя на чужденците гражданство и няма да им позволява да работят на испанска земя. Въпреки това тя ще изглежда по-привлекателна от предложенията на ред други страни-членки на ЕС като Ирландия и Португалия, където документите за пребиваване се отпускат срещу покупка на жилище, струващо над 400 и 500 хиляди евро. Тези планове увеличават броя на хората, които получават европейски паспорт. Но Брюксел е категоричен, че въпросите са отговорност на националните правителства.

Източник:  Аctualno.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.