Home » Е-Списание

Св. Сава Освещени

2012.12.05 Няма коментари
Spread the love

На 5 декември Българската православна църква чества празника Св. Сава Освещени. Той е роден в Кападокийската област, в семейство на богати и знатни родители в ІV век . На осем години отишъл в манастир, на 18 години – в Йерусалим станал монах. Въпреки възможностите, които му давали богатството и родът, още на 18 години заживял в манастир, подстригал се за монах и прекарал в служене целия си живот. Той е основател на много манастири в Палестина и на знаменитата лавра (манастир със специални привилегии), известна под неговото име.

След много години, прекарани в палестинската пустиня, Сава имал радостта да види майка си, която, след като овдовяла, се поселила в един женски манастир близо до Йерусалим. Като получил след нейната смърт богато наследство, Сава построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници – една в Йерихон, а другата при пещерите, из които вече се оформила лаврата или големият манастир. В него се събрали много братя и йерусалимският патриарх поставил Сава за духовен ръководител на отшелническите обители. Той поучавал братята с думи и със своя пример, учел ги на кротост, смирение, безмълвие, упование на Бога и на пълно отречение от собствената си воля. Починал тихо в пещерата си на 94-годишна възраст в 533 година.

В народните представи, Варвара (чества се на 4 декември) и Сава са двете сестри на свети Никола. От тях Сава е по-добрата и винаги върви на крачка след Варвара, молейки я да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на своя брат и затова се казва: “Варвара вари, Сава пече, а Никола яде“.

В някои райони на страната денят се празнува за сечено и порязано. Затова се спазва забраната да не се пипат остри предмети. Сава е светица, свързва се със света на болестите и царството на мъртвите. За здраве и плодородие жените пържат мекици и месят посни питки, които се раздават за здраве и благополучие и да не забравяме, че са Коледни пости. Празнуват именниците и от женски, и от мъжки пол, а именно: Сава, Елисавета, Савин, Савко, Саво, Сево Савчо, Савета, Савина, Савка, Савета, Сабин, Съби, Събе, Събко, Съботин, Съботина, Съботко, Събчо, Сабина, Сабинка, Събка, Съботинка, Славомир, Сафка, Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава, Светослав, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка, Славчо, Станислав, Станислава и др. Честито на имениците!

Повече за празника четете тук: Днес е САВИНДЕН – Св. Сава Освещени 

Св. преподобни Нектарий Битолски

Днес православната ни църква чества и паметта на Св. преподобни Нектарий Битолски. Преподобни Нектарий се родил в гр. Битоля, Македония, от благочестиви родители българи и в св. Кръщение  бил наречен Николай. Благочестивата му майка имала пророчески сън, в който св. Богородица я посъветвала с бягство да спаси себе си и семейството си от турско изтребление. По-късно Никола и баща му постъпили в манастира “Св. Безсребреници”. След смъртта на бащата светецът заминал за Света гора Атонска, където приел монашеството и името Нектарий. Той водел благочестив живот, въпреки интригите на негови събратя, а когато остарял, търпеливо понасял някаква тежка болест. Починал на 5 декември 1500 г. След четири години учениците открили гроба му и намерили светите му мощи нетленни. Направили за тях ковчег, върху лицевата дъска на който изобразили лика на преподобни Нектарий. Ковчегът бил поставен в църквата  за поклонение.

Гробницата на Св. Сава. Манастирът “Св. Сава” е един от най-старите манастири в света и се намира на 14 км от Витлеем, на 6 километра от друг гръцки манастир – манастира “Св. Теодосий”.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.