Home » Избрано

Само Гърция е по-корумпирана от България в ЕС

2012.12.05 Няма коментари
Spread the love

Резултати от Годишната класация на “Трансперанси интернешънъл”

Италия, България и Гърция са трите двете държави в ЕС с най-корумпиран публичен сектор през 2012 година, сочи годишното изследване на международната неправителствена организация за борба с корупцията ”Трансперанси интернешънъл”.

Италия е на 72-ра позиция с резултат само една точка по-добър резултат от България (41 т.), която е 75-та в класация, в която са включени 176 страни. Гърция има индекс от 36 пункта и е на 94 място в класацията. Индексът на ”Трансперанси” се движи от 1 точка, което е означава възможно най-високото ниво на корупция до 100 точки – практически без корупция.

България бележи прогрес за първи път от три години в тази класация. През миналата година страната ни беше 86-та. Страната ни има равен резултат с Черна гора, Либерия и Тунис. От съседните ни държави Турция е с най-добре работеща публична администрация и е на 54-то място, като Румъния също оценява като по-некорумпирана от България и е 66-та в списъка. Сърбия е на 80-то място.

За пореден път северните европейски държави в първата десятка на най-некорумпираните държави в света. Първите три позиции с равни точки се държат от Дания, Финландия и Нова Зеландия (90). Следват Швеция, Сингапур, Швейцария, Австрия, Норвегия, Канада и Холандия.

На дъното са Сомалия, Северна Корея и Афганистан. На 133-то място е Русия с индекс 28, какъвто имат Коморските острови, Гвиана, Хондурас, Иран и Казахстан.

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.