Home » Избрано

Проф. Александър Чирков: България няма здравна система

2012.12.02 Няма коментари
Spread the love

Проф.Александър Чирков

Западните страни могат да подобряват здравните си системи, но българското здравеопазване няма система. Това заяви пред Нова телевизия проф. Александър Чирков. “Първо трябва да изградим системата, която да може да функционира сама, независима от правителствата“, смята именитият сърдечен хирург.

По думите му в България правителствата нямат познанията за изграждане на добре функционираща система. “Те имат представа от отделни елементи – един отиде в Италия, взима нещо, втори в Германия, трети в Холандия, но не се събират да изградят една система. Всеки знае по малко от нещо и го въвежда и тези елементи си функционират независими един от друг. Нещата се решават на парче“, заяви проф. Чирков.

Според него здравна система ще има когато има лекари и сестри с непрекъснато обогатяване на познанията и осигурени пациенти. “За тези пациенти, които не могат да се осигуряват, се създава солидарен здравен фонд, който покрива разноските им. Но и те трябва да имат достъп до най-високите постижения в диагностиката и постиженията в медицината“, каза още проф. Чирков.

Според него постоянното говорене за пари в здравеопазването е резултат от хаоса, който цари в момента в здравеопазването. “В Германия имат останали 18 милиарда евро в повече в здравната каса и сега връщат парите на пациентите, които са се застраховали. Там има изградена система, държавата не се намесва“, обясни светилото.

Що се отнася до закриването на болниците в малките населени места, проф. Чирков коментира, че не може да се закриват, защото те трябва да са до населението.

Източник: БЛИЦ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.