Home » Авторски страници

Приветствие за Рождество Христово от БПЦ “Св. Иван Рилски”

2012.12.24 Няма коментари
Spread the love

Българска Православна Църква “Св.Иван Рилски – Чудотворец”- Чикаго

Честито Рождество Христово!   Честита и Богоблагословена 2013 година!

                    Христос се ражда – славете Го!
Христос слиза от небето – посрещнете Го!

Иисус Христос прие човешка плът, за да сложи началото на изкуплението, което е осъществено по-нататък чрез кръстните страдания, смъртта, Възкресението и Възнесението на Богочовека. Боговъплъщението е начален момент на изкуплението от първородния Адамов грях с цел човечеството да се възвърне към живот – живот в Христа и с Христа. Който е истински живот, съгласно Неговите слова: “Аз Съм пътят и истината и животът” (Иоан 14:16).

В боговъплъщението тайната на Бога и тайната на човека се съчетаха и така образуваха най-дълбоката и най-непостижимата тайна на земята и небето – тайната на Богочовешката личност. “Велика е тайната на благочестието: Бог се яви в плът” (Тим. 3:16), “Словото стана плът” (Иоан 1:14). Като съпричастник на човешката природа, въплътеният Син Божи стана посредник между нас и Бога – вечен ходатай за човешкия род пред Божията правда. За да възстанови в първоначалната си чистота човешката природа, разстроена при грехопадението в Едем, Бог-Слово прие пълна човешка плът. По този начин, възприетото от Сина Божи човешко естество е било излекувано.

Всяка година чудото на Рождество Христово влиза в нашите домове. В тихата, свята нощ целият християнски свят тържествува и възпява раждането на Младенеца. Мислено следваме светлината на изгряващата чудна звезда и извървяваме пътя до Витлеемската пещера, за да зърнем Божия Син и Му принесем скъпи дарове-смирение, преклонение и обич. Идването на Христос на земята е велико събитие. То се повтаря за всички вярващи вече две хилядолетия, за да стопли и просветли душите ни, за да ни прероди и доближи до Бога. Отново и отново Христос се ражда в сърцата ни и ги изпълва с любов, за да бъдат светли и чисти, защото Той дойде като Спасител на света.

Нека приемем смирено радостта на светлия празник и празнуваме не плътски, а божествено, не мирски, а духовно! Бог става човек. Словото добива плът, Невидимият става видим, Божият Син става Син Човешки.

Нека приготвим пътя Господен в живота и в душите си!  Амин!

.

Ваши в Новородения Богомладенец,

отец Валентин и църковните настоятели

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.