Home » Избрано

Какво ни чака утре?

2012.12.20 Няма коментари
Spread the love

А. Бьоке, К. Цанев,  Дойче Веле

.

От няколко месеца светът се е вторачил в маите, но не в съвременните, а в древните и техния календар, предвещаващ края на света. Според някои трактовки обаче ни най-малко не става дума за край, а за ново начало.

Древните маи са наблюдавали съзвездията, движенията на слънцето, луната и звездите, анализирали са сезоните, дължината на деня и нощта, топлината и студа, дъжда и сушата. След това дефинирали годината като съвкупност от 18 единици, състоящи се от по 20 дни. В края на всяка година имало пет свещени дни, предназначени за разсъждения върху миналото, настоящето и бъдещето. И годината в календара на маите продължавала точно 365 дни – колкото и в Грегорианския календар.

Назад към бъдещето

Маите обаче не са само хора от миналото, обитавали сгради, чиито руини предизвикват възхитата на туристите – в Гватемала маите и днес са мнозинството от населението. Те говорят свой собствен език, обработват земите си така, както са го правили техните предци, и се борят за оцеляване в модерния глобализиран свят.

В Западна Европа древният календар предизвика сериозни вълнения с предсказанията за края на света, докато съвременните потомци на маите гледат спокойно на предсказанията: Мария Матео от племето “попкомчи” смята, че краят на 13-ия “бактун” е повод за надежда. “Ние наистина вярваме, че ще настъпи промяна, но не на точно определена дата. Всеки човек може да допринесе за тази промяна. Народът на маите и преди всичко жените трябва да се солидаризират и заедно да се борят за нашата майка Земя”, казва тя.

В Гватемала не се безпокоят твърде по повод края на света

Започва ли нова епоха?

За древните маи годината е била част от много по-дълъг цикъл – бактун, който продължавал 400 години. 13-ият бактун приключва именно на 21 декември 2012. Той слага край на един определен период. След което се слага началото на нова епоха, свързвана от маите с настъпването на подобрения в техния живот и поминък.

Социологът Вирхилио Алварес смята, че най-вече западните булевардни медии са отговорни за всички предизвикани вълнения около “края на света”. Духовните водачи на маите в Гватемала пък излязоха с декларация, в която формулират своите грижи и надежди за новата епоха. “Светът се вълнува от разрушаването на природата, последиците от климатичните промени и унищожаването на биологичното разнообразие. Над 80 процента от нашия народ живеят в бедност. Големите фирми окрадоха нашите планини, гори и реки. Те строят електроцентрали, добиват петрол и засаждат монокултури – ограбват нашите естествени богатства и нарушават нашите права, също както преди 400 години, когато е започнал 13-ият бактун”, пише в декларацията.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.