Home » Избрано

Между 25 и 30 хиляди са българските студенти зад граница

2012.11.02 Няма коментари
Spread the love

Най-много хора учат в германски университети, 80% от студентите в САЩ не се връщат

Между 25 000 и 30 000 млади българи се обучават в чуждестранни университети, според председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов.

Най-висок е броят на българските студенти в Германия. Според Федералната статистическа служба, към 1 януари 2011 година българите, обучаващи се там, са 7997 и представляват 7 % от общия брой на българската общност в Германия, възлизаща на 95 956 души.

“Независимо от въвеждането през 2007 г. на такси за обучение, както и възможностите за получаване на образование в държави като Холандия или Великобритания, Германия си остава по традиция най-привлекателна за получаване на диплома”, коментира Иванов, цитиран от “Фокус”.

Той съобщи, че през последните две години се наблюдава рязко увеличение на броя на българските студенти във Великобритания.

“Броят на студентите ни във Великобритания е 3000 души през 2011 г. Ако се потвърди официално, че във Великобритания учат 10 000 български студенти, в такъв случай можем да приемем, че повече от 30 000 млади българи се обучават в чуждестранни университети“, заяви Иванов.

Тенденция надолу отбелязва числеността на българските студенти във Франция, където има спад от 33 % за период от четири години.

Българската академична общност в Австрия наброява около 2 000 души. Към 2011 – 2012 година по неофициални данни в Холандия учат 1 170 българи.

Приблизително 600 са българите, които учат в Испания, а около 1 000 – в Италия.

Българите, следващи в американски университети през 2011 година, са били 1 957 души. Иванов коментира, че по неофициални данни 82% от родните студенти в САЩ не се завръщат в България, а половината от тях започват да работят още по време на следването си.

 

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.