Home » Авторски страници

Информация във връзка с насрочения референдум за ядрената енергетика в България

2012.11.22 Няма коментари
Spread the love

Съобщение на Генералното консулство на Р. България в Чикаго във връзка с насрочения национален референдум

.

Дами и господа,

Моля да се запознаете с приложения текст.

 

Весел празник!

Симеон Стоилов,

Генерален консул

.

–––––––––––––––––––

 НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ

„Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“

На основание чл. 86, ал. 1 във връзка с чл. 84, т. 5 от Конституцията на Република България и чл. 13, ал. 8 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление /ЗПУГДВМС/, на 24 октомври 2012 г. Народното събрание прие решение за провеждане на референдум с въпрос: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“.

Президентът на Република България определи 27 януари 2013 г. за дата за провеждане на референдума.

С протоколно решение от 1 ноември 2012 г. Централната избирателна комисия реши гласуването на гражданите в референдума на 27 януари 2013 г. да се осъществява на територията на Република България, включително в дипломатическите и консулските представителства на Република България, както и на плавателните съдове, плаващи под български флаг.

Със свое решение от 14 ноември Централната избирателна комисия прие решение за условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани в дипломатическите и консулските представителства на Република България за националния референдум.

Всеки български гражданин с постоянен адрес на територията на Република България към 9.11.2012 г., навършил 18-годишна възраст към датата на референдума включително, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода, има право да гласува в референдума.

Можете да заявите желанието си да гласувате извън страната пред Генералното консулство на Р. България в Чикаго. Това става в писмена форма, чрез заявление по образец, не по-късно от 1.01.2013 г. включително (25 дни преди датата на референдума), подписано саморъчно и депозирано по един от следните начини:

• подадено лично на гишетата на ГК Чикаго;
• чрез писмо (всяко заявление в отделен плик), изпратено до консулството на адрес:
Consulate General of the Republic of Bulgaria
737 North Michigan Avenue, Suite 2105
Chicago, IL 60611

• саморъчно подписаното заявление да бъде изпратено в електронна форма, като сканираното изображение в PDF формат, на e-mail адреса на консулското представителство: [email protected]

Обръщаме внимание на правилното попълване на заявлението, като всички горепосочени данни са задължителни, за да бъде заявлението валидно и да бъде признато от консулското представителство.

В едно заявление може да е вписано само едно лице. В заявлението задължително се посочват собственото, бащиното и фамилното име по паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), единен граждански номер, адрес на пребиваване в съответната държава, постоянен адрес в Република България и населеното място, в което се намира дипломатическото или консулското представителство на Република България, в което лицето желае да гласува.

Образец на заявление за гласуване извън страната за гласуване за националния референдум на 27 януари 2013 г. (по чл. 44, ал. 2 от ИК във вр. с § 2 от ЗПУГДВМС) в PDF формат можете да изтеглите от тук:

http://www.mfa.bg/uploads/files/Referendum/20121120_ZaiavlenieZaGlasuvaneIzvanStranata.pdf

Повече информация може да се намери на интернет страниците на:

ЦИК – www.cik.bg
и
МВнР – www.mfa.bg

 

Разяснения от ЦИК по гласуването в чужбина

В писмо от 20 ноември Централната избирателна комисия e отговорила на поставени от МВнР въпроси във връзка с произвеждането на националния референдум зад граница.

В писмото става ясно, че заявленията за гласуване зад граница, които се подават в електронна форма по електронна поща до дипломатическите и консулските представителства, могат да бъдат в електронен файл в един от двата формата – PDF или TIFF.

За гласуване в националния референдум според писмото на ЦИК, няма да се създават секции в помещенията на българските почетни консулства и в офисите на българските почетни консули. Там няма да се събират и заявления.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.