2024-05-28

2 thoughts on “Българите зад граница единни за избирателен район „Чужбина“

 1. г-н Емил Стоянов прави предложение, което в най-добрия случай е романтично и наивно , но при по-внимателно вглеждане се оказва, че си е чист тоталитаризъм.

  Всъщност, това което той предлага е всички българи в чужбина да се плеснат с ръце и да се прегърнат само защото са българи.
  Е, това няма как да стане. Българите в чижбина са рачлични, имат различни интереси, позиции в т.ч. политически, така като българите в България.
  Защо българите в България да не си разпуснат институциите на представителната демокрация (парламент, местна власт..) и да не си създадат един хубав Конгрес на българите в България и да си решават така проблемите?

  Конгрес на българите в чужбина, в който да се обадинят ВСИЧКИ български организации в чужбина.
  Нещо да ви напомня това – всички организации обединени в една, водена от висшия интерес на светлото бъдеще?
  Това го пробвахме 50 години – казваше се Отечествен фронт.
  Една единствена казионна организация за всички.

  В случая обаче, идеята е не тя да оправлява, а да бъде една беззъба говорилня , която да баламосва който може, че държавата слуша българите в чужбина.

  само изборно национално представителство може да даде легитимност на гласа на българите в чужбина.
  на това му викат представителна демокрация.

 2. Създаването на избирателен район „Чужбина“, както и отпадане на ограниченията за българи с двойно гражданство да участват активно в политическия живот на страната, поискаха отново представители на българите, живеещи в чужбина, на двудневна среща в Европейския парламент в Брюксел.
  Срещата е под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова и е част от подготвянето на национална стратегия за българите в чужбина, предаде БНТ.

  Идеята за създаване на избирателен район в чужбина бе поставена още в писмо до президента Росен Плевнелиев и Попова през май от българи, обединени във Временни обществени съвети във Франция, САЩ, Австралия, Канада, Германия, Гърция, Испания и Бразилия.

  Щом искат да участват активно в политическия живот на страната, да се върнат в България, а не да вият от чужбина!!!!

  TTTT Те поискаха избирателен район, в който да се регистрират партийни кандидатски листи и независими кандидати, както в районите в страната. При последния парламентарен вот българите зад граница гласуваха само за партийна листа, но не и за мажоритарен кандидат.

  Сегашната ситуация, при която гласовете на българите в чужбина се преливат към гласовете, подадени в страната, обезсмисля вота и обезкуражава българските граждани зад граница, а от друга страна деформира вота на избирателите в страната. Отсъствието на поименни кандидатски листи или независими кандидати в чужбина лишават де факто от представителност в парламента над 1 млн. български граждани, смятат от Временните съвети на българите в чужбина.

  Идеята им беше подкрепена и от експерти през уикенда в курорта Боровец, където се проведе първата Национална конференция по изборни системи. На нея видни политолози, социолози и математици обсъждаха изборните правила, по които ще се гласува за парламент догодина. Според специалистите с въвеждането на изборен район „Чужбина” ще се отчетат всички гласове на българите зад граница и те реално ще могат да излъчват свои представители в парламента.

  На срещата сега в Брюксел евродепутатът Емил Стоянов, който е и домакин на форума, предложи създаването на Световен конгрес на българите, който да работи в областта на образователната и културната политика за българските граждани по света. Като част от процеса за създаване на такъв документ евродепутатът покани много от тези българи на срещата в Брюксел, а поканата приеха над 130.
  „Световният конгрес на българите трябва да бъде една непартийна, неправителствена организация, защото иначе би изпълнявала известни конюнктурни задачи. Смисълът е, тя да може дългосрочно, чрез избрани свои представители, да формира политика за българите“, обясни идеята си Стоянов.
  Въпреки критиките преди началото на срещата, че тя няма да е полезна и е губене на време и ресурси, Маргарита Попова, смята, че от събитието има полза.
  „Аз съм толкова впечатлена и съм заредена с много положителни емоции, защото хората са доволни, виждам, че се удовлетворява тяхното очакване, че искат да направят нещо за държавата, имат доверие в националните власти, което не бива да се пропилява“, изтъкна вицепрезидентът.

  Голяма част от исканията на българите в чужбина е свързана и с образованието. По целия свят има около 200 български училища. Около 60 от тях са обединени в асоциация, която има конкретни идеи за подобряване на състоянието им, например с европейски пари да се подкрепя ученето на майчин език от децата в чужбина.

  Официални данни колко български граждани живеят в чужбина няма, но се предполага, че са около 2 милиона. По официални данни обаче, те имат значителен принос в българската икономика, като всяка година нетните банкови преводи във валута са на стойност между 1 и 2 млрд евро.
  Съгласно Конституцията, българските граждани се ползват с еднакви права и задължения, където и да се намират те.

  Още инфо:

  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5272151

  http://www.tuk-tam.bg/forum-brussels/

  http://dnes.dir.bg/news/izbori-izbiratelen-zakon-chuzhbina-emil-stojanov-12369674?nt=9

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *