Home » Избрано

Хиляди в София се включиха в протеста на “Анонимните”

2012.11.05 Няма коментари
Spread the love

Анонимните на протест и в България

На 5 ноември хиляди българи с маски ще протестират в най-малко 15 града в страната. Началото ще бъде сложено точно в 18 часа. Toва каза Янаки Ганчев, логистичен координатор на България за „Световния протест на анонимните”, предаде БГНЕС.

“Нашата организация и общото с “ANONYMOUS” е борбата за свободата в интернет, 110 млн. лв. от нашите пари се дават, за да ни следят в онлайн мрежите. Не сме съгласни парите ни да бъдат насочвани срещу нас”, категоричен е Ганчев.

Ганчев побърза да направи уточнение, че той не e представител на “ANONYMOUS”, а координатор на протеста. “Направен е неверен анонс, никога не сме казали, че тук ще идват анонимните, това е оксиморон”, поясни той. “Поради спецификата на движението ние поддържаме този протест, както поддържахме световния протест срещу АСТА”, каза още координаторът на предстоящия протест.

“Пред храм-паметника “Александър Невски” ще представим нашето виждане за това как животът в България ще бъде по добър”, разясни Ганчев. “Системата не е счупена, тя така е създадена, ние казваме “Стига”. Да се борим за по-добро съществуване не е престъпление”, заяви той.

“Хората, които управляват, забравят, че са мандатоносители на суверена, може би не в понеделник, но скоро суверенът ще започне да си иска правата”, каза още логистичният координатор. По информация на Ганчев над 50% от българите са в интернет, и над 50% от българите са негласуващи. Според него трябва поне да си зададем въпроса откъде идва това съвпадение. “От моя гледна точка правителството се проваля, не искаме да се повтаря тази въртележка “Едните слизат, другите се качват”, допълни той.

Като пример за някои от идеите за реформиране на модела на управление Ганчев посочи модела на Исландия, където Конституцията е написана от гражданите. Не е целта ни да изкараме хората на 5-ти и всичко да продължи по старо му, допълни той. “Говорим за влизане в постоянна протестна готовност. След този протест в понеделник България няма да е същата”, заяви Ганчев.

Логистикът специално предупреди, че всички, които дойдат на протеста в качеството си на представители на партийни организации, ще бъдат отстранявани от органите на реда. Протестът има само граждански характер, заяви Ганчев. Шествието ще бъде насочено срещу всички правителства. Не е целта ни да изкараме хората на 5-ти и всичко да продължи по старо му. Говорим за влизане в постоянна протестна готовност.

“Протестът има стриктно граждански характер”, заяви той. Всеобщото мнение е, че има усещане в гражданското общество за неправилно функциониране на обществения ред, каза Георги Палпорин. “Смисълът зад лозунга “Смяна на 45+23″ е, че политическият модел не е се променил за тези години”, разясни той. “Твърди се, че сме преминали от социалния строй до пазарна икономика. Но се чувства едно неудовлетворение от това, какво се връща за самите граждани”, добави участникът в протеста.

“Целим търсене на формат, в който гражданското общество да има по-добро включване в управлението и разпределянето на обществените средства”, поясни Палпорин. По неговите думи основната цел е да се предизвика обществен дебат, да се търси форма на обществено устройство. “Светът не е какъвто беше преди 20 год., трябва да се търси формат, в който има максимална прозрачност на разходването на средствата”, каза още Палпорин.

“Информацията, която имаме от администратори на различни групи във Фейсбук е, че централното събитие ще бъде във Лондон”, допълни Ганчев. Нашата цел е отново да изведем на протест най-много хора в Европа, заяви логистикът. Той се позова на опита, натрупан от неговата организация по време на протеста срещу АСТА.

Източник:  Аctualno.com

 

 

Новини от провелия се протест:

Хиляди в София се включиха в протеста на “Анонимните”

 

Снимка: Деа Манолова, Dariknews.bg

Един младеж е бил арестуван, след като демонстранти започнали да хвърлят пиратки, да провокират полицията и изпочупили стъклата на малка постройка зад сградата на Парламента.

Хиляди протестиращи излязоха в центъра на София тази вечер и след шествие по улиците се събраха пред сградата на Парламента, предаде БГНЕС.

Агенция “Фокус” съобщава за 1500 демонстрантa.

Днес се провежда Световен протест на “Анонимните”. Целта на организаторите е да привлекат на улиците възможно най-много хора в Европа и да се предизвикат обществен дебат.

В София протестът е под мотото: “Да свалим маските и застанем пред каските”.

“Фокус” съобщи, че един младеж е бил арестуван,

след като демонстранти започнали да хвърлят пиратки, да провокират полицията и изпочупили стъклата на малка постройка зад сградата на Народното събрание.

Много от демонстрантите носят маски на “Анонимните”, но малко от тях крият лицата си, съобщи БГНЕС. Те протестират срещу управлението на Бойко Борисов и политическото статукво в страната.

Чуват се скандирания: “Българи юнаци!”, “За България”, “Българийо, събуди се!”.

Демонстрантите носят плакати с надписи: “Стрижете ни, а като ни одерете кой ще ви плаща?” и “Честит ден на будителите” , със снимки на Иван Костов, Златко Баретата, Бойко Борисов, Сергей Станишев, Джордж Сорос, Симеон Сакскобургготски и др.

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.