Home » Избрано

Всеки десети кредитен милионер бил агент на ДС

2012.10.30 Един коментар
Spread the love

Първите имена на кредитни милионери – агенти на ДС, ще излязат преди Нова година. 10 на сто от забогателите от банкови заеми са били сътрудници на Държавна сигурност, каза пред ТВ7 Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата. Списъкът с имената ще излиза на порции.

Процентът съвпада с този във всички структури, които са проверявани от комисията. Само във Външно министерство агентите са много повече, както и в БТА – около 30%, но това е обяснимо, изтъкна Бончева.

Цялата сума от лоши кредити, които преди деноминацията са над 2 трилиона лева, ако ги имаше, сега нямаше да се търсят пари за болниците, коментира Бончева.

Комисията работи с бюлетина на БНБ със списъка на кредитните милионери, публикуван през 1999 година. Сред тях има и милиардери, уточни Екатерина Бончева.

Тя нарече проверката Рубикона на комисията, тъй като източниците за проверка били твърде много и разнообразни – банки, националната статистика, архиви, Агенцията по вписванията, Търговския регистър.

10 500 лица подлежат на проверката за забогателите от кредити. Парите са се разпределяли в три потока – към агенти на ДС, към хора от висшата партийна номенклатура и към висша стопанска номенклатура, обясни Бончева.

Тя разказа, че докато работела като журналист, лично видяла една торба с пари, занесени на определено място. “Парите през 1992 година потеглиха към определена фирма. Това бяха държавни пари, които отидоха в частни ръце”, допълни Бончева.

 

Източник:  в. “Сега”

One Comment »

  • dichevski said:

    Всеки преживял прехода знае как се разпределяха народните пари. Знаят се и хората които са давали и тези които са вземали, и какво от това се е променило. Едни са станали по – силни / като позиция / другите са силни финансово. Сега тези които губят “позиции” /в енергетиката/ реват така , че господ да ги чуе. Казал гое народа “бог високо-цар далеко”. Много е тежко да заубиш “позиция” това го знае дори г-н Овчаров.
    НАРОДА ЧАКА ВИДОВ ДЕН, не знам дали ще сме живи да го дочакаме, за всеки “кокала е сладък” , затова е тази пуста “корупциика” ………
    Така е било, така е и дано има край…….

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.