Home » Е-Списание

В България се учреди НПО, наречена Европейски институт “Помак”

2012.10.16 12 коментара
Spread the love

За това информираха сайтът Rodopi24.blogspot.com, Actualno.com, News.bg и други медии. Rodopi24.blogspot.com цитира председателя на новоучредената организация Ефрем Моллов и други членове на ръководството, от състояла се вчера пресконференция на ЕИ “Помак”.

 

Ефрем Моллов на пресконференцията

“Защо се налага да говорим за помаците? Има много спекулации, свързани с техния произход, история и място в съвременното българско общество. Има много натрупани проблеми, които трябва да бъдат решени.

С тези думи директорът на учредения наскоро в Смолян Европейски институт „ПОМАК” Ефрем Моллов започна своето изложение на проведената на 15 октомври в София първа пресконференция на института. Освен него на събитието присъстваха и членовете на ръководството на института Ариф Алов, Васил Войнов, Мехмед Дурсунски и Кадри Уланов. Организацията се подкрепя и от помашки активисти от област Кърджали. Пресконференцията е първата публична изява на юридически субект, който съдържа в името си думата „помак”.

В изказването си Моллов подчерта, че институтът има за цел да обърне внимание на обществото върху положението на помаците, да предизвика обществен дебат по въпроса за помашката идентичност. Той категорично отрече обвиненията в сепаратизъм и радикализъм, които напоследък добре платени „анализатори хвърлят върху общността. Помаците са лоялни граждани на обществото. Те са давали и продължават да дават всичко от себе си за просперитета на страната. Вместо благодарност за това, те са подложени на дискриминация и тормоз от страна на тайните служби и на маргинални патриотични формирования.”

„Докога другите ще решават какви сме ние? – попита Мехмед Дурсунски. – Нуждаем се от кръгла маса, на която да се обсъдят тези въпроси с участието на представители на общността.”

Rodopi24.blogspot.com информира също, че Ариф Алов е прочел отворено писмо до президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя от името на института.

“Повод за обръщението са честванията на-100 годишнината от Балканската война. Като припомня насилието и униженията, на които са подложени помаците през 1912-1913 г., текстът обръща внимание, че е цинично да се иска от жертвите да празнуват това събитие.

След това думата бе дадена на представителите на медиите. На въпрос на Теодора Енчева от БТВ дали имат намерение да се превръщат в партия, директорът на института Ефрем Моллов заяви, че институтът е научно звено и че нямат намерение да участват в политиката.”

 

От своя страна сайтът Actualno.com информира, визирайки същата пресконференция, че председателят на института Ефрем Моллов обявил, че “помаците в страната ни нямат еднозначен произход, тъй като има родове както от тракийски, така и от арабски, прабългарски и дори арнаутски корен.” Actualno.com пише още, че: “От Института поддържат твърдението, че помаците не са нито тюрки, но и не се причисляват към християнската общност. Те са самоопределят като мюсюлмани, които изповядват т.нар. умерен ислям.”

“Помаците се обявиха против предстоящото честване на Балканската война, защото според тях това води до разделение, при това – стимулирано с държавни средства”, пише Actualno.com.

 

Според News.bg: “Новоучредената организация има за цел да работи за съхраняването на идентичността, както и на културните и духовни традиции и същности на помашката общност в рамките на страната.

Учредителите на института представиха позицията на всички помаци в България за принадлежността им към страната и виждането им, че България за тях също е родина. Те поясниха, че острите думи, които понякога изказват, са огледално отражение на отношението, което държавата демонстрира към тях.

Васил Войнов – член на управителния съвет на института, разказа, че за последните три месеца от сдружението биват буквално преследвани от спецслужбите поради подозрения, че се обединяват с цел подривна дейност срещу държавата.”

 

Novini.bg цитира също председателя на ЕИ “Помак” Ефрем Моллов:

 “Приемаме исляма в края на VII век. Били сме и винаги ще бъдем европейци. Изпълнени сме с преклонение към Всевишния и единствен Създател и сме изпълнени с преклонение към родината си. Приемете ни и заживейте братски с нас в името на държавата и обществото. Искаме веднъж завинаги да приключим темата, че сме проблемни хора и работим срещу държавата. Искаме тази позиция да бъде преосмислена, затова сме отворени за дискусии и разговори. Поставяме тази тема на обществен дебат.”пише още Novini.bg.

 

Дали помаците са приели исляма през VII век и дали произходът им е “от родове както от тракийски, така и от арабски, прабългарски и дори арнаутски корен”, са меко казано съмнителни, или в най-добрия случай дискусионни тези. (Сред помашките общности на Балканите не от вчера се лансират и търсят всякакви тези за произхода, чиито аргументи нерядко са спекулативни или пък емоционални. Важно е този произход да бъде намерен 1000 и повече години назад и да няма нищо етнически общо с българите християни.) Но това, че помаците имат нужда да бъдат чути и да бъдат приемани по друг начин в българското общество, изглежда вън от съмнение.

 

Еврочикаго

12 коментара »

 • Орфейя said:

  Браво на тез наши ПОМАЦИ, с поздрави и късмет от Американските Помаци

 • Ramadan Mehmedov Kehaiov said:

  avtenti4nia POMAK se razpoznava po svoe intelekt [prirodno vroden] nema kak dago zablydat. Imai takiva;gladni,bolni,vlastolubivi i slaboharakterni koito moje da budat manipolirani,no te stese sramyvat za svoeto predatelstvo kam etnosa si. POMAKA e nai-dobre katomy e zle,sviknal sas trydnostite i nevolite naASIMILIRAHSTATA darjavna POLITIKA.

 • Mariana said:

  Всички балкански държави са имали асимилационна политика към помаците, г-н Кехайлов. Но част от проблемът е и там, че търсейки да запазят своята идентичност, понякога помаците я губят. Защото не искат да признаят българския за свой майчин език, защото се срамуват (кой знае защо) да пишат на кирилица включително (сякаш може би латиницата с вярата им е свързана едва ли не, което e разбира се един абсурд). Част от проблема е и там, че търсят задължително всякакви други като произход, само не и този, който действително имат.

  Историята не започва, нито свършва с края на 19-ти век или пък с 20-ти. Тя не започва и с времето, на което ние сме съвременници. Но докато помаците в Гърция например учат турски като свой майчин език; или докато в Р. Турция историци твърдят, че помаците са турци; или докато има всякакви хора в България, които да продължават невежо и упорито да наричат помаците българомохамедани – те ще се люшкат и лашкат в различни посоки. И ще се оказва, че хем са едно, хем се отличават всички помаци по своята специфична култура – хем едни били наследници на траките, други на арабите??, трети на т.нар. арнаути (албанците т.е.). (Как ли е изчислен впрочем този произход от траките, при условие, че всички кажи-речи, които сме се родили в България, че и на Балканите, сме в някакъв смисъл наследници на траките, и че има доста векове, които делят претопяването на различни тракийски племена по време на Римската империя в края на старата и началото на т.нар. нова ера, и появата много по-късно, през 15-16 век, на самото название помаци като локално название.

  Не знам, впрочем, и как веднага след като се е появила третата монотеистична вяра, т.е. ислямът, там, сред арабската пустиня, веднага, в същия век едва ли не, тя е дошла на Балканите, за да я приемат помаците още тогава, през 7-ми век, когато никакви помаци не е имало, те са се появили (оформили като общност) 8 века по-късно, по време на Османската империя. Приемайки исляма, но запазвайки някаква културна различност от други мюсюлмани в империята неслучайно. Специфичната култура на помаците неслучайно не е нито арабска, нито турска. Но ако не искат да търсят истината безпристрастно и ако нямат сетива да не се ловят лесно на пропагандни елементаризирания, които въобще не са се случвали, нито се случват, само в България – търсейки да запазят автентична идентичността си, всъщност ще я малко или повече подменят.

 • ivan said:

  Изглежда, работата през Балканската война е била пресечена от великите сили без да са си давали сметка, колко не довършена е в момента на спирането й.

 • BVLGR said:

  Същите тези учредители на института само преди година-две се мъчеха да образуват помашка партия – Къдри Уланов, Мехмед Дорсунски и Ариф Алов, но никой не им се върза. Съмнява ме искреността им и този път. Гледам към тях се е присъединил и един бивш политикан – Васил Войнов, който мина през всички партии в Девин само и само да се докопа до някоя удобна позицийка. Същият беше и зам.министър от ДПС, а сега плюе срещу ръката, която го е хранила. Цялата история намирисва на опит за източване на някакви европейски фондове пак, които ще идат директно в джобовете им. Нищо общо с нуждите на помаците – като искат да си източват пари, да си го правят от тяхно име и да не ни замесват в интригите им!

 • Pomak said:

  Аллах (СВТ) дано здраве, късмет и дълъг живот да дава на Ефрем Моллов, ние Помаците сме с Вас!

 • Анонимен said:

  През годините на комунизма историята е била преправяна неколкократно и целенасочено. В годините след падането на комунизма, тази преправена, фалшива и пропагандна история бе оставена непроменена. Чест прави на Помашката инициатива да не оставят непоправени грешките, защото има само една история и само една истина. С лъжи не може да се върви напред.

 • Ramadan Mehmedov Kehaiov said:

  EVROPEEC-zna4enieto e 4ovek opoznal islama vav pulnatamy svetlina za razvitie na individa!!!!Vseki trugnal da tursi znanie vinagi go posrehsta istinata,moje dago zaboli ot nea,no nema dae ot zablydenite koito vinagi se smatat prosvetiteli na zablydenite.

 • Гуго Гугов said:

  БЪЛГАРИТЕ сме народ получен от сливането на много съставки и имаме местни различия – добруджанци, шопи, тракийци, помаци…. Зависи коя съставка преобладава. Мисля, че Помаците са потомци на древните траки и смесица със Славяни, когато са дошли на балканите.Помаците приемат исляма през османско време-факт. Дали насилствено? Аз мисля, че те са го приели, защото те не са били напълно и искрено християнизирани. Предполагам, че са били езичници или богомили. НО говорят български език, като всички нас, който е смесица от прабългарски, славянски и тракийски. Българският език е духовното отражение на сливането на тези племена в една обща кръв. Една ОБЩА кръв, един общ език, общи песни и на християни и мюсюлмани. Един общ народ, съставен от различни родове и племена. Трябва да се гордеем от нашата пъстрота и братската си кръв, а не да се делим! Това че има различни религии няма значение. Приемайте всеки опит да бъдем насъскани един срещу друг на база религии, като опит да бъдем разединени, отслабени!

 • Бойчо Бойчев said:

  айде и тука да питам, кат глупаците, как тъй, тез хора, които до преди неколко години не им беше приятно да ги наричат помаци, сега си създадоха, или им създадоха институт “помак”. че е обичат да ги нариччат помаци са ми казвали хора от Родопите и от централа България, които са били преселени там(в централна България) от Родопите. и са ми обяснявали що не щат да ги наричат помаци. а сега, не щеш ли, не само им стана приятно да са помаци, ами и за помашко малцинство почнаха да претендират. как тъй бързо еволюираха, не знам. че са мого свестни хора спор нема. знам го от собствен опит. казват, че приели исляма доброволно. когато отишли турците да ги потурчват се озненадли като видели колко джамии има построени в Родопите. може и да е тъй. ама след като турците видели, че вече има “правоверни”, дето са сменили вярата си и без турска помощ, чудя се дали са си казали “я да си ходим” или са продължили да обръщат в “правата вяра” по “най-миролюбив начин” и християните наоколо. слагам правата вяра в кавички не от неуважеие към исляма, а за туй, щото и адвентист да питаш, и мюсюлманин, и православен, вски ще ти отговори, че неговата вяра е правата. или почти всеки. и, ако е верно туй, дето го показват по телевизията, немалко мюсюлмани вече се определят като турци. не като българи. казват кръвта вода не става. като погледнеш към Татарстан, дето е бил Булгаристан допреди другаря сталин да реши че името на тази република ще да е грешно и да го смени, немалко от мюсюлманите там не щат да са смятани за татари, а искат да са българи, каквито, наверно и са, пък и не само в Татарстан, а и наоколо ти се струва верно, кръвта вода не става. ето, хората там, въпреки че са мюсюлмани, искат да ги смятат за българи. ама кат погеднеш към Родопите, пък и другаде, дето живеят “българомохамедани”, ти се струва, че кръвта може и да е станала на вода. некои от въпросните “българомохамедани” са се превърнали в турци. нищо, че и здрасти не могат да рекат на турски. казват, че държавата не я е еня за тех. верно е според мене. ама казват, че държавата не я е еня за тех, щото били мюсюлмани. е, по-голема глупост не бех чувал. ами братя мюсюлмани, когато ви остане свободно време, вземете и се разходете пио-далеко от вашите села. и сигурно мног ще се изненадате да научите, че нашите “любими” управници се интересуват, колкото от вас, толкова и от българи, турци и цигани. и каквито други имаме у нас. ако ли пък е щете да видите туй, дето и слепите го виждат, то бъдете си турци, помаци и каквито щете. след като ви е по-удобно право да седите и криво да приказвате.

 • ДО измамника BVLGR said:

  Драги ми BVLGR, не е много ясно защо само парични фондове ти се въртят в главите, явно си от онези крадливи комуняги които се превърнаха в нови демокрадливи капиталисти, щом тази тема ти е присърце. Отгоре на това злословиш врели – некипели за хората които не познаваш, както и целта на тяхната кауза, опиянен от фалпивата ти балканска история.
  Даже и големи лъжи изричаш по адрес на човек – Войнов, който много добре познавам, който е далеч от твоите злословия и бълвочи които хвърляш в нацисткото ти обиколно пространство. Едно е ясно, че не може да достигнеш по интелект, ерудиция и човешщина, никой от посочените хора в статията, а си един недодялан и озлобен нацист – мухльо балкански. Заради такива като теб ще се погуби България и разкатахте държавата от кражби, злоба и деморализация, бре хайванин с хайманата извисен – тръгнали си да лъжеш като скот. Затова нема да има бъдеще тази страна от населяващите я като теб , дараги ми BVLGR .

 • Хамди мюфти said:

  Няма ли най после да разберат всички приходящи в най райското място на света то араби ли не бяха то Аспаруховите воини ли небяха то турци ли не бяха къде успяха къде не успяха но Помаците останаха .
  Стопиха се Траките стопиха се Славяните но за жалост на завоевателите остана частица от основното население остана
  Но вече като помаци запазила майчиния славянски език едно от най важните неща за едентичност.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.