Home » българи зад граница, Е-Списание

Среща на българите в Торонто с представители на ДАБЧ

2012.10.12 Няма коментари
Spread the love

На 10 октомври т.г. председателят на ДАБЧ Росен Иванов и неговата колежка от агенцията, отговаряща за Северна Америка, Иванка Славчева, са се срещнали с представители на българската общност в Торонто, Канада. Българите в Торонто са подчертали пред представителите на ДАБЧ, че очакват от тази агенция и от нейния председател да комуникирит повече с тях по всички въпроси, които ги засягат – като проектозакона за българите в чужбина, като готвената Стратегия за българите зад граница и пр. Те са настояли на срещата главно за две неща: за пасивно избирателно право и избирателен район в чужбина.

От своя страна г-н Иванов споменал, по два различни казуса, някои “аргументи” на български парламентаристи и политици. А именно, че за “изключения”, за “малки обеми” закони “не се правят”. Той не казал официално, че не е съгласен с това; бил склонен да се съгласи, че това е безумие, в неформални разговори. У българите в Торонто подобно схващане на българската политическа класа, че понеже активните и гласуващите българи в чужбина са сравнително малко, нямало основания да се приемат закони, които да ги включват, оставило горчиво впечатление.

Конкретно по отношение на пасивното избирателно право за българите с двойно гражданство, на тази среща са били изразени следните резерви: че можело някой българин с двойно гражданство да е бил държавната администрация на друга държава, и ако дойде в България и стане министър, например, на коя държава ще е лоялен? Или ако някой е е бил извикван в армията (в някои държави, като например Израел, това е задължително), какво щяло да стане тогава? Подобни примери за възможни, но малко вероятни случаи, чрез които се аргументира отказа от възможността на българските граждани в чужбина, на всички български граждани в чужбина, да бъдат избирани в своята родина, не говорят добре, според представители на българската общност в Торонто, за нивото на политическо мислене и манталитет, които са ги породили.

Eдин от участник в срещата е запитал, в тази връзка, как така САЩ никога не са се съмнявали на кого е лоялен Арнолд Шварценегер, който има и австрийско гражданство, когато беше избран за губернатор на Калифорния? И защо Австрия например няма подобни опасения относно 80-годишния Франк Щронах, току-що заявил амбициите си да стане премиер на тази страна, след като е прекарал по-голямата част от живота си като канадски гражданин?

Все пак, председателят на ДАБЧ е споменал, по отношение на проектозакона за българите и българските общности зад граница, че трябва да се пишат официални писма и становища до съответните институции, в които да участват и да представят възгледите си възможно повече български емигранти и емигрантски организации. И, че времето за писане на такива писма е сега – в периода между първо и второ четене на съответния проектозакон в българския парламент.

 

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.