Home » Е-Списание

Три църкви в Чикаго и проф. Райкин ще бъдат наградени с медал “Иван Вазов”

2012.10.03 Няма коментари
Spread the love

Българо-Американската асоциация е предложила с писмо на Държавната агенция за българите в чужбина да бъдат наградени с паметен медал „Иван Вазов“ духовни средища и личности сред българската общност в САЩ. Това са: Българска Православна Църква „Света София”, Дес Плейнс, Чикаго; Българска Православна Църква „Свети Иван Рилски – Чудотворец”, Чикаго; Българска Евангелска Църква „Нов Живот”, Чикаго; и Спас Тодоров Райкин, професор по история и политически науки.

Ръководството на ДАБЧ е приело предложенията на БАА за награждаването на двете посочени православни църкви и посочената евангелистка църква в Чикаго, както и това за проф. Спас Райкин, което е повод неговия 90-годишен юбилей. Проф. Райкин е изпратил по-късно писмо до Българо-Американската асоциация, с което е благодарил за „вниманието, което сте отделили на моята дългогодишна обществена дейност“. „Според възможностите ми и условията, при които съм работил, тази дейност винаги е била за в полза на милата ни родина България“ – пише още проф. Райкин.

Мотивите, с които БАА е предложила на ДАБЧ трите храма и проф. Спас Райкин да бъде наградени с почетен медал „Иван Вазов“, са следните:

1. Българска Православна Църква „Света София”, 2. Българска Православна Църква „Свети Иван Рилски – Чудотворец”, Чикаго.

Като едно изключително популярно и авторитетно средище на българската духовност и култура в Чикаго и САЩ. Църковната община, създадена преди повече от три десетилетия, построи в началото на днешния век със свой труд и средства модерен обществен комплекс – с великолепен нов храм, представителна зала за български срещи, която събира и сплотява могъщата чикагска диаспора и българско училище.”Света София” днес е живо духовно, просветно и културно огнище, където вяра, език, писменост и култура се опазват и развиват.

2. Българска Православна Църква „Свети Иван Рилски – Чудотворец”, Чикаго.

Като един свят олтар под покровителството на Закрилника на българския народ – Свети Иван Рилски – Чудотворец, където чикагските българи изповядват православната си вяра, намират подслон и подкрепа и за своето общение и обществен живот. В тази църква са създадени и са работели Българо-Американската асоциация, фолклорни групи и ансамбли, първият български театър в Чикаго, медии и творчески съюзи. Храмът дава подслон и на добре познато и обичано българско училище.

3. Българска Евангелска Църква „Нов Живот”, Чикаго.

Като една бързо развиваща се българска духовна общност с особено силно изразен стремеж към въплътяване в живота на хората Христовата вяра за любов към Бога и Ближния, братство и взаимопомощ, за праведен живот и трудолюбие. Тази църква е постоянен пример с грижите си за нуждаещи се от човешка доброта, подслон и храна, здравна помощ. Църквата полага особени грижи и за българското училище към храма, което е познато с високото ниво на преподаване и успеваемост.

4. Спас Тодоров Райкин, професор по история и политически науки.

По случай неговия 90-годишен юбилей и за дългогодишната му и всеобхватна литературна, научна и политико-обществена дейност. Проф. Спас Райкин е преподавател по история и политически науки в американски университети от 1963 до 1991 г. По-късно написва своя фундаментален труд в пет тома „Политически проблеми пред българската общественост в чужбина”. Отделните части са озаглавени: „Проблеми на българската външна политика”, „Проблеми на БЗНС”, „Проблеми на Българската Православна Църква”, „Комунизъм, Социализъм, Фашизъм”, „Човешки права”. Проф. Райкин е бил и секретар на Централния комитет на политическата организация на българските емигранти в САЩ.“

 

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.