Home » Избрано

Чрез ПЕС към другата социалдемокрация?

2012.10.01 Няма коментари
Spread the love

Драги ми Станишев,

Силата на реалното и силата на възможното условие Вие да станете председател на ПЕС ми дава сериозен повод да се обърна към Вас с този материал.

Като социалдемократ, съосновател на първата социалдемократическа фракция в БСП, прераснала впоследствие в партия, не мога да не Ви попитам как ще промените себе си, за да приемете социалдемокрацията като действена политика, а не като лозунг. Досега тя бе лозунг, способ за манипулация или някакъв ход за поевропейчването на Българската социалистическа партия. Утре социалдемокрацията е реалност за Вас и като председател на ПЕС ще бъде неотменната ваша ангажираност да втълпите на гаулайтерите в БСП друга посока.

Но мен не ме интересува Вашата партия. Тя е сложна вертикална структура с огромни зависимости, семейни кланове, парични и финансови проекти, които винаги са бутали БСП извън нейния реален социален субект. Къде с лъжата, къде с утопията, къде с носталгията, БСП в продължение на 22 години преход нанесе огромен ущърб в перспективата на България. Вие създадохте една клонирана демокрация, която отнесена по същество към теорията на политическите идеали на левия спектър, е една огромна илюзия за свобода, социализъм, справедливост и солидарност.

Мен ме интересува друго. Дали като председател на ПЕС ще продължите по стария път като отношение към справедливостта и солидарността или ще приемете европейската норма за социалдемокрация. Това е крайъгълен камък на Вашия нов ориентир, на Вашата бъдеща съдържателна социалдемократична перспектива. Мен ме интересува, дали Вие можете да бъдете един истински социалдемократ, и като председател на ПЕС съдържателно да промените подхода си и отношението си към социалдемокрацията.

Драги ми Станишев,

През последните 5-7 години така се случи, че написах 67 материала, в които аргументирано и точно от моя гледна точка Ви критикувах. Вие заслужавахте моята критика, защото много бавно, много лежерно, много мудно управлявахте партията, която президентът Първанов Ви повери в аванс. С това си поведение нанесохте огромни щети на държавата ни – Република България.

Вие допуснахте през първите пет години от управлението на Социалистическата партия отношенията на реживковизираната върхушка да вземе връх и да влезе в съюз с царските юпита по разграбването на България. Това доведе до огромни загуби и пропиляно време за промяната на България. Замяната на дълга, замяната на земи, повсеместните кражби и присвояването на държавна собственост надхвърлиха дори очакванията на вездесъщия Иван Костов.

Вие осигурихте през вторите пет години от управлението на Социалистическата партия и държавата това безочливо разграбване да продължи като фаворизирахте неуки, лакоми и безскрупулни „партийци“. Дадохте път на елементарни чиновници и безотговорни министри, хем да крадат, хем да са невинни. Това прехвърляне на отговорност и помилване в аванс с помощта на специални за това закони, обезкости откъм утвърждаването на постоянна правна рамка цялата съдебна система.

Вие оставихте при свършен факт промяната вътре в партията и нейното модерно социалдемократизиране. С помощта на маргинали в центъра и по места в стремежа си да запазите лустрото и фасона на БСП като червена партия, загубихте съдържание за социалния Ви акцент. И от социална и лява партия дадохте път на кастата Ви с многото милиони и нагла мимикрия.

Вие се съгласихте управлението Ви да стане заложник на интригите на Румен Петков и други партийни велможи, само и само да достигнете до края на правителствения мандат, независимо че Брюксел бе отхвърлил Вашата коалиция. Брюксел Ви наказа като Ви спря парите, ограничи възможностите, принуди за определени административни и други промени, но България не получи нищо от това.

Вие останахте подведен и грубо излъган при подготовката и приемането на Закона „Коритаров“ – закона за досиетата. Така на практика обезличихте националната гордост на българските специални служби назад във времето за половин век и осакатихте за в бъдеще България за не по-малко от 30-40 години. Онези, които ви придумаха към това пъклено дело за предателство и наглост, трудно ще скрият безпаметното си богатство и имената си.

И днес трябва да преоцените всичко по-горе изнесено, да се промените, колкото и странно да звучи това, за да има някаква полза както за Вас, така и за нас най-накрая.

Днес или утре вие ще управлявате цяла Европа, а не само държавата на конекрадците от Долния Дунав, както често са ни сравнявали на Виенските балове техните барони.

Днес или утре вие ще бъдете олицетворението на мъдрите решения и държавническо поведение за цяла Европа, а от Вас ще зависи работата на Европейския парламент, стабилността и богатството на съюза ни. Вие ще определяте, представяте и избирате председателя на Европейския парламент, председателя на комисията, както и комисарите. Вие ще определяте живота ни чрез избраните от Вас лидери, г-н Станишев. И това е голямата истина, която трябва да признаем и обявим.

Драги ми Станишев,

Сигурно сте роден под щастлива звезда, но Вие наистина имате късмет. За втори път в рамките на десет години Ви избират заради условието по определен компромис. И ако първият път получихте партията Ви в България, пакетирана в целофан отвън, а воняща на смрад отвътре, заради пари, безнравственост, безличие и неграмотност, то сега е друго. Сега получавате на тепсия левия политически център на цяла Европа с тенденция за силно социалдемократично влияние във възможно най-голямата европейска и световна криза.

Днес Европа не е разделена заради някаква псевдонереална, комунистическа идеология и удачността на социалната пазарна база на Запада. Днес Европа е в криза заради неправилното разпределение на материалните блага и заради някои обратни тенденции на онази социална пазарна база на Запада, към която и ние се стремим.

По този повод е удачно да припомня нещо казано и реализирано от баща Ви – Димитър Станишев, още през ранния февруари на 1980 г. Пред няколко души от службите с предстоящи командировки в Западна Европа – Италия, Германия, Швеция, Франция, баща Ви, другарят Димитър Станишев, буквално каза следното:

„От другаря Енрико Берлингуер, председател на италианската комунистическа партия, разбрах, че и Франция и Италия са в голяма вътрешна криза на капиталистическия строй. Ние трябва да направим всичко възможно да разлагаме тяхното общество, да спъваме тяхното развитие, да блокираме спокойствието им вътре в държавите. Ние трябва да предизвикаме верижни реакции с тотален негативизъм към капитализма и да покажем на тяхната работническа класа нашата сила – силата на социализма. Няма Хелзинкски мирен процес, няма търпение – имаме голяма задача да спъваме и разлагаме Запада с всички сили и средства. А ние ги имаме. Трябва да подпомагаме нашите другари в създаване на брожения, стачки, вътрешни конфликти и всичко онова, което омаломощава, запада, което спъва техните правителства. Трябва с всеки изминал час да налагаме социализма като сила и перспектива за тяхната работническа класа“.

Това казваше, уважаеми г-н Станишев, баща Ви в онова време, без да подозира, че един ден неговият син ще управлява Европа, тази Европа, която той искаше да деморализира, да разруши, да отрече, да я прати на бунището на историята. Каква пародия за историята! Но тя, историята, отрази другото, онова, което и самият Димитър Станишев не разбра, че Живковият социализъм е едно „недоносче“, по израза на неговия началник, и не бе в състояние да ликвидира Запада като култура и цивилизация.

Драги ми Станишев,

Историята я пишем ние с нашите ярки и последователни действия или най-вече с бездействия. Историята е такава впоследствие, каквато днес и утре я заработим. Това, което ви предстои, е сериозно и отговорно дело. Едно е да се мъчиш да озаптиш 100-200 хитреци на БСП с по пет-шест офшорни сметки, друго е да обясняваш на Чирпанските, Мъглижките и Столипинските роми, че иде новият век, трето е да управляваш люлката на цивилизацията. А за това трябва много подготовка и неистов опит да успееш.

Уважаеми Станишев,

идва ми да те поздравя и то доста искрено и честно. Ти си първият български политик, макар и отскоро български гражданин, който достига до това управленско междудържавно високо ниво в Европа. И тъй като около Вас е пълно с блюдолизци, политически шмекери и разни поздравяващи за щяло и нещяло, дали ще ви дойде време за моя поздрав. Идеята ми бе да Ви обърна поне за няколко минути вниманието към социалдемокрацията.

Социалдемокрацията, драги ми Станишев, е най-съвременната, най-логичната политическа теория, взаимно обвързваща интересите на най-широк кръг от обществото, легитимирайки свободата на индивида към общата свобода. При социалдемокрацията индивидът е свободен да се докаже като мислещ, работещ и творящ субект на успеха в богатството и развитието, без да ограничава околните. Чрез социалдемокрацията солидарността е силата на успеха на успелите, а не мимикрия на партийни мародери.

У нас през последните 22 години се народиха много подобни типове, заради Аз-а им и слабостта им към сладостта на политиката. Те тръгнаха от ранния стадий на марксистко-ленинската философия, преподаваха съвременната политическа икономия, премериха сили на парламентарната банка и накрая се видяха целите в бяло, без да забележат за социалната функция. Заради тях днес народът ни гладува и ще гладува още много.

И Иван Костов, и Ахмед Доган и хранениците около тях няма и да помислят някога за онова, което им бе задължение, бе задача в голямата им политика – да осигурят прехода с по-човешки и справедливи условия. А пари за това имаше и винаги е имало. Те не разбраха нищо за социалдемокрацията във вътрешен държавен план, дано Вие в международен, общоевропейски успеете.

Драги ми Станишев,

навремето американският президент Теодор Рузвелт заяви в Конгреса, че „отговорността никога не трябва да се прехвърля другиму“. Сега като председател на ПЕС, тя – отговорността е само Ваша. Успех!

Кольо ПАРАМОВ, социалдемократ

Източник: БЛИЦ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.