Home » Авторски страници, българи зад граница

Достойно представяне на българските традиции на Фолклориада ‘2012 в Южна Корея

2012.10.15 Един коментар
Spread the love

Унгарски българи представиха страната ни на Фолклориада ‘2012


В неделя вечерта на 14 октомври, в гр. Ансеонг в Южна Корея завърши продължилият две седмици световен фестивал Фолклориада ‘2012. Световната Фолклориадата на C.I.O.F.F *(Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към UNESCO) е един от най-големите по своите мащаби фестивали в света и често е наричана Олимпийски игри на културата. Провеждана веднъж на четири или повече години, Фолклориадата събира заедно хиляди участници от десетки страни-членове на CIOFF на едно незабравимо празненство на фолклорните танци, музика, песни и традиционни изкуства. Събитието поставя акцент върху Международната конвенция на UNESCO за съхраняване на нематериалното културно наследство (приета през ноември, 2003г.) с цел постигане на мир чрез уважение към културните различия.

Първата Световна Фолклориада се  е провела през 1996 г. в Холандия, а втората през 2000 г. в Япония. Третата Световна Фолклориада се провежда в южната част на Унгария в град Печ в периода между 12 и 22 август 2004 година под надслов “Автентичност” , като се отдава основно значение на традиционните фолклорни танци. Четвъртата Световна Фолклориада (2012 CIOFFⓡ WORLD FOLKLORIADA ANSEONG, 안성세계민속축전 2012) се проведе от 1 до 14 октомври под надслов “Радост, движение, хармония”.  За фестивала в Южна Корея пристигнаха ансамбли от над 40 държави от цял свят с над 1700 изпълнители, към които се присъединиха още поне 2000 местни изпълнители.

За наша радост на Фолклориада 2012 България бе чудесно представена от ансамбъл „Янтра“, който се състои основно от българи, живеещи в Унгария. Ръководителят на този ансамбъл, който е и председател на Българското самоуправление в Унгария, даде интервю за наш кореспондент в Корея. От това интервю могат да се разберат интересни неща не само за организацията и финансирането на културната самодейност на българите в Унгария, но и за начина, по който българите там имат свое политическо представителство.

 

Интервю на Еврочикаго с Данчо Мусев, ръководител на ансамбъл „Янтра“

 .


– Кой ви покани да участвате във Фолклориада 2012?

– Бяхме поканени от световната организация на CIOFF за Фолклориадата, която тази година е в Южна Корея. Този фестивал се прави на четири години веднъж, дори и по-рядко, и е нещо като фолклорна олимпиада. По принцип всяка държава се представлява от една група на Фолклориадата, дори има държави, които не могат да си позволят да пратят ансамбъл.

– Защо не всички могат да си позволят да изпратят представител?

– Защото все пак разноските се делят между организаторите и самите участници. Организаторите поемат разноските по настаняване, прехранване и транспорт в държавата-домакин, а пътуването до нея си поемат самите ансамбли или техните спонсори. Заради разстоянията това често не са малко пари. Например само самолетните ни билети от Будапеща дотук струват над 20 хиляди евро.

Ние сме българи, живеещи в Унгария. Нашият ансамбъл стана преди две години представителен ансамбъл на CIOFF в България. Все пак случайно не може да се стигне на това ниво. Взехме участие в прегледа на CIOFF в България; минахме първия кръг, а на втория кръг получихме от журито това признание, което ни дава правото да участваме в подобни фестивали. Около 30 ансамбъла има в България, освен нашия, които отговарят на тези изисквания. Условието е да не сме професионалисти – т.е. това са аматьорски или любителски ансамбли, но те трябва да представляват ниво, което отговаря за подобни мероприятия, и да е добро отражение на дадената култура, която представят. Слава Богу, ние успяхме да съберем финансите за пътуването – и за нас е голяма чест да представяме България на Фолклориадата в Южна Корея.

– Средствата ваши лични ли са или държавни?  България или Унгария отпускат ли ви някакви пари?

– И едното, и другото. Ние например, като изнасяме концерти, събираме приходите от тях именно за подобни фестивали. Не сме професионалисти, но имаме доста концерти в Унгария, около пет пъти месечно – и това е едното ни перо. То е важно, макар и недостатъчно. Някаква част от разноските си ги плащат и самите танцьори. А по-голямата част са пари, дадени от унгарското правителство.

По принцип не конкретно за този фестивал, но целогодишната дейност на ансамбъл „Янтра“ се финансира от унгарското правителство, именно заради нивото, което представляваме. Ние получихме миналата година награда от министър-председателя на Унгария за културната дейност, която от 15 години развиваме в страната.

–  Какви са танцьорите от “Янтра”, какви професии имат?

– Имаме студенти, имаме и гимназисти. Имаме адвокат, инженер, градинар, търговец на зеленчуци, автомонтьор, собственик на туристическа фирма. Хората от оркестъра ни са професионалисти – те са музиканти в Унгарския държавен ансамбъл, но владеят много добре и българската музика. На тях им издадохме миналата година един компакт диск. Аз съм и председател на Българското републиканско самоуправление в Унгария.

– Вие имате такова самоуправление?

– Да. Това е една структура, съвсем уникална, като общински съвет бих я нарекъл; вероятно няма друга такава в Европейския съюз. И тя дава право на всеки четири години българите в Унгария да избират своеобразен малък български парламент. Важното е, че чрез него унгарското правителство комуникира с нас за задачите, свързани с българското образование, култура и културна автономия. И нашият бюджет на самоуправлението е залегнал в унгарския централен бюджет. Т.е. това са нормативни пари, не са само по проекти. За осигуряване на нашата детска градина, например, тя е българо-унгарска, и е под наше управление. След като българската държава я закри преди пет години, ние отново я открихме. Тези дейности се финансират от унгарското правителство чрез българското самоуправление. Както и издателската ни дейност, културните мероприятия, българския театър, ансамблите, българското читалище, библиотеката. Т.е. много силна база имаме. Тя е създадена благодарение на градинарите, които навремето построяват с дарения Българския културен дом и читалище в Будапеща.

Тази база ние изцяло я подновихме в последните години. Нашето читалище побира 300-350 души; към него имаме механа и хотел, който е даден под наем. Така си осигуряваме и собствени средства за издръжката на базата. Давани сме като пример от унгарска страна за тяхната малцинствена политика.

– Как точно е организирано българското самоуправление в Унгария?

– Ние имаме в Унгария една организация, която е неправителствена. Това е Дружеството на българите в Унгария, основано от градинарите още през 1914 г. И от 15 години имаме и това самоуправление. При което на четири години два пъти се избират местни органи на властта – и където има повече от 30 българи, според преброяването, в даденото населено място – те имат право да излъчат инициатива за избор на местно българско самоуправление. И всички български самоуправления, избрани по места, излъчват т.нар. лидери, и техни представители гласуват за републиканско самоуправление, и за председател на това самоуправление (който съм аз в момента).

Двете организации, правителствената и обществената, действат заедно. И се стремим именно да въздействаме на унгарското правителство, което е много важно. Контактуваме и с българското, но българското пари няма. В Унгария, впрочем, законодателството е добре уредено не само по отношение на хора като нас. С новия избирателен закон, който бе приет сега, се дават места в унгарският парламент и за депутати, избирани от унгарците зад граница. Унгарската диаспора ще има свои депутати в националния парламент.

– Колко са българите в Унгария и къде живеят?

– Около 4-5 хиляди. Те са най-вече в Будапеща, Печ, Мишкооц и Дебрецен. В по-големите градове има българи, те са най-вече потомци на българските градинари. Разбира се има и нова емиграция, което си е нормално. Не такава голяма, каквато е в Чикаго, Мадрид или Лондон, но и при нас има нови емигранти.

На снимките и видеото: Изпълнение на “Янтра” на една от сцените на Фолклориада – 2012
.

.

.

.
—————————————

Още информация за ансамбъл “Янтра”

.

Танцов състав “Янтра” е основан през 1996 година в град Будапеща от живеещи в Унгария младежи с български произход. Основателите са избрали името на река “Янтра”, защото от тази част на България произхожда по-голямата част на българите, живущи в Унгария.
Ръководители на танцовия състав са Анна Салаи и Данчо Мусев.
.

.
Основната цел на танцов състав “Янтра” е да поддържа и разпространява българските народни танци, песни и традиции. От основаването си танцовия състав играе важна роля за запазване идентичността на българите в Унгария. Танцов състав “Янтра” се стреми да пресъздаде пъстротата на българския фолклор, затова репертоарът на състава включва автентични танци от всички етнографски области на България – шопски, северняшки, добруджански, тракийски и пирински.

Различни по форма, ритъм и облекло, със сложни неравноделни тактове, динамични и разнообразни, танците завладяват младежите, а чрез тяхното изпълнение и публиката се потапя в един свят, който е колкото роден, толкова и общочовешки. Част от танците пресъздават различни народни обичаи, като лазаруване, коледуване и русалии, което го превръща и в школа по родолюбие.

Танцовият състав организира редовно обучение по български народни танци в Българския културен дом и в Българската детска градина в Будапеща. Танцьорите вземат участие и в постановките на Малко театро – единствения професионален български театър зад граница. Съставът наброява над 40 танцьори на възраст от 15 до 30 години.

Танцов състав “Янтра” изпълнява своя репертоар в автентични български народни носии. Негови хореографи са Кая и Христо Иванови, бивши хореографи на българският държавен танцов ансамбъл “Филип Кутев”.

В дейността на танцовия състав участват музиканти за народна музика, както от България така и от Унгария. Постоянен съпровод от Унгария е оркестър “Право”, а от България оркестър “Славия”.
Танцовият състав е взел участие в много местни и международни фолклорни фестивала. Участвал е в Унгария, България, Италия, Чехия, Словакия, Австрия, Испания и Малта.

По-важни участия и награди:

1999 г. – България – Добруджански фестивал – среща на българите от чужбина
2000 г. – Италия – Международен фолклорен фестивал, Масса – награда за най-добър танц (организиран от IGF)
2001 г. – Чехия – Международен фолклорен фестивал, Прага
2003 г. – Международен фолклорен фестивал, Велико Търново (организиран от CIOFF)
2005 г. – Испания – Палма де Майорка – Международен фолклорен фестивал – II място в танцовата категория (от близо 60 участника)

През 2010 г. след успешното си участие във Втория етап на Третия национален преглед на фолклорните ансамбли, организиран от Националната секция на ЦИОФФ – международният съвет за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО –България, на танцовия състав бе присъдено звание Представителен ансамбъл на ЦИОФФ.

През 2010 г. Танцов състав “Янтра” е получил Наградата за малцинствата, връчена на 16 декември на ръководителя на състава д-р Данчо Мусев на церемония в унгарския парламент от министър Наврачич по поръчение на министър председателя на Унгария Виктор Орбан.

От 2000 г. танцовият състав “Янтра” е организатор и домакин на мероприятието BULFEST (Фестивал България), което има все по-голям успех в Будапеща и провинцията. В програмата на BULFEST са участвали Българският държавен фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”, Унгарският държавен фолклорен ансамбъл с продукцията “Слънчева легенда”, оркестър “Славия” при Българското национално радио, народната певица Марта Шебещен и оркестър “Братя Кадриеви” (Македония).

Танцовият състав обръща особено внимание на професионалната подготовна на танцьорите си, затова всяка година организира фолклорен лагер с поканата на учители от България. Членовете и преподавателите на състава всяка година вземат участие в курсове и специализации в България.

Танцов състав “Янтра” е член на Средноунгарския съюз за народни танци.

 

На снимката (от дясно на ляво ляво): младите Марина, Анна и унгарката Река обичат българския танц и са в състава още от 7-8 годишна възраст.

————————————————————

* CIOFF –  International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts

.

One Comment »

  • MladenP said:

    След като България се задушава от чалгата във всичките и форми, дали надеждата не остава истински традиционното да се съхрани от тези, които отдавна са напуснали Родината?
    Поздравления за българите в Унгария!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.