Home » Избрано

“Pecunia non olet”/ “Парите не миришат”

2012.10.15 Няма коментари
Spread the love

Заверка на пълномощно в България струва между 5 и 8 лева. Тази сума посочи известна софийска нотариална кантора, добавяйки, че ако става дума за особено сложен случай, сумата може да нарастне двукратно, т.е. до 16 лева. Това прави 6,6 британски лири. Нормалната услуга би излязла към 3 лири.

В същото време българското посолство в Лондон иска (и получава, понеже все пак е по-евтино от самолетен билет в двете посоки) от българските граждани 80 лири за заверка на пълномощно и съпровождащите го стандартни декларации. Кара хората и да чакат с дни.

Въпросът не е нов, повдиган е преди години при други правителства. Кабинетите се менят, ръководителите на дипломатическото ведомство и посланиците също, но практиката да се вземат странно високи цени за административни услуги си остава.

Трябва да добави и още нещо – в България услугата се извършва от нотариус, който по същество е частна институция. В чужбина чиновникът, който заверява едно пълномощно за две седмици, е на държавна заплата, която не зависи нито от това колко пълномощни ще завери (освен ако не получава процент от завишената такса), нито от срока, в който ще си свърши работата.

И въпреки това таксата е над 20 пъти по-висока от тази в страната. Разбира се, и стандартът на живот във Великобритания не е като в България, именно за това много българи са там, но чак двадесет пъти…

Всъщност тази практика се вписва в контекста на цялостното отношение на държавата към гражданите й, не само тези в страната, които са на една ръка разстояние и винаги могат да бъдат обложени с някой допълнителен данък, примерно върху лихвите за депозитите, но и онези, които са далеч.

Властниците обичат да се снимат и хвалят с успелите българи в чужбина. От поведението им личи, че смятат за успели всички онези, които са успели да се измъкнат. Обещават, че ще им създадат условия в България и ще ги върнат. Понякога в тези обещания се прокрадват едни железни нотки и носталгия за изходните визи. Докато обаче хората не са се върнали, е по-лесно да бъдат поодрани. Както беше със здравните вноски. Емигрантските пари не миришат.

И цената на едно пълномощно, с което роднините да уредят наследствените дела, се равнява на три декара ниви в Северозападна България.

 

Източник: Kafene.net

——————————————————–
* Pecunia non olet – “money does not smell”- “Парите не миришат”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.