Home » Избрано

Израел призна България като спасител от Холокоста

2012.10.24 Един коментар
Spread the love

Публикация на Биволъ

.

Държавата Израел официално благодари на България за спасените от Холокоста близо 50 000 евреи по време на Втората световна война. Изявлението бе направено от Президента Шимон Перес по време на държавническата визита на българския Президент Росен Плевнелиев. Перес буквално казва: “Добре дошли в Израел и нашата древна столица Йерусалим. България е истински приятел на Израел и е успяла да осъществи спасяването на своите евреи в Европа преди 70 г.” “Welcome to Israel and to its ancient capital, Jerusalem. Bulgaria is a true friend of Israel, which worked to save the Jewish people 70 years ago in Europe..”

Текстът е публикуван на електронния сайт на Министерството на външните работи на Израел. Подобно признание, изречено от най-високо държавно и политическо равнище, по отношение ролята на България в противопоставянето й на масовото изтребление на хора по време на последната световна война, не е правено досега. Тези думи, изречени от устата не на кой да е, а на държавния глава на Израел, имат особена стойност и изразяват категоричната позиция за действията, предприети от нашето общество и държава тогава, когато Европа е била подчинена на политиката и идеологията на хитлеристка Германия.

Оценката на Перес идва в момент, когато срещу България се разгръща яростна кампания за дискредитиране, чрез преки обвинения за основна вина в изтреблението на 11 000 евреи от Македония и Тракия. Главно оръжие в тази пропаганда е диктаторския, просръбски режим на Никола Груевски в съседна Македония, който харчи бюджети от десетки милиони евро за пропагандни мероприятия, включително създаване на филми, организиране на музейни експозиции, конференции, публикации… Действията на македонистите бяха разобличени от български евродепутати и окачествени като злонамерени и целенасочено манипулативни от страна на български и израелски анализатори и историци. Въпросът стана актуален и беше дебатиран в Европейския парламент, а по него взеха отношение редица авторитетни политически фигури. За съжаление, противниците ни намериха последователи и в самата България, които мотивирано запригласяха на антибългарското говорене.

Приветствието на израелския президент е емблематично с това, че заслугата на България за спасението на своите граждани от еврейски произход, по никакъв начин не се ангажира с вина за избиването на тези от Македония и Тракия. Области, които са били окупирани от Германия, а по-късно предадени за българско администриране, но останали до края на войната със статут на германски протекторат. С признанието за недвусмислената роля на България, Перес отхвърля всякакви опити на чужди и родни клакьори да метнат черно петно на обществото ни, като съучастник и дори инициатор на масово изтребление. Да вменят със 70 годишна давност в колективната ни национална памет вина за трагедията на Холокоста в кървавите години на най-античовешката война в историята.

Министър-председателят Бенямин Нетеняху допълва думите на Перес с още по-силното откровение от 23 октомври: “Връзките между България и Израел, между българския и израелския народи са здрави, стабилни и имат своите дълбоки корени. Ние имаме процъфтяваща българска еврейска общност тук. Аз съм късметлия да имам много мои приятели сред тях и аз мисля, че това приятелство е тествано по време на най-тъмните времена на историята: през Втората световна война с примера на толкова много българи да спасят евреите. В едно време, в което никой друг не е правил абсолютно нищо. Никой в цяла Европа не си е мръднал пръста, или почти никой. Считам, че това е отличителен знак за чест на българския народ и ние никога няма да забравим това.” “Relations between Bulgaria and Israel, between the Bulgarian people and the Jewish people are strong, solid and have deep foundations. We have a thriving Bulgarian Jewish community here. I’m lucky to count many of my friends among them, and I think this friendship was tested in the darkest times of history: in World War II with the exemplary action of so many in Bulgaria to save the Jews of Sofia, at a time when no one else was doing anything. No one was lifting a finger throughout Europe – or practically no one. I think this is a badge of honor for the people of Bulgaria, and we never forget that.”

Необяснимо остава мълчанието на българските медии за едно наистина историческо изказване от страна на Израел, което амнистира България срещу изречените присъди за геноцид. Вероятно няма интерес у тези, ограничили се в корпоративно обслужване и политически слугинаж. Биволъ реши да експонира тази публикация, защото е съпричастен към темата и считаме, че тя е обществено значима. Това е исторически факт, който не може и не бива да бъде подминаван, както от българските институции, така и от цялото ни общество. Смисълът в думите на Шимон Перес и Бенямин Нетеняху пред българския държавен глава и целия свят, носи своето твърдо и неопровержимо послание, което визира миналото, но е отправено далеч в измеренията на бъдещето.

 

One Comment »

  • БГ said:

    А бе това са само учтиви заявления, от които после може да се отметнат по еврейски. Трябва си специално да да ни го признаят, а не в изказване, така между другото.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.