Home » Избрано

Храните за бедните се оказаха златни

2012.10.26 Няма коментари
Spread the love

Ивет Миткова, в. “Сега”

Невероятно скъпи продукти за най-бедните ще бъдат раздавани тази година по програма “Благотворителност“, финансирана от Европейския съюз. Кафето “Инка” например ще струва около 20 лв. на килограм, при положение че по магазините едва стига 10 лв. Отредените пари за разтворимо кафе с екстракт от цикория са 1 399 584 лв. (без ДДС), срещу което фирмата ЕТ “Фантастика 95 – Георги Цанков“, която печели обществената поръчка, ще предостави 72 хил. кг. кафе, което прави 19.40 лв. без ДДС за килограм. “Сега” не успя да открие едноличния търговец за коментар, а от фонд “Земеделие” вече втори ден отказват да отговорят на зададените им въпроси около съмнителните търгове и около забавянето на втория транш от раздаването на продукти за бедните. По подобен начин стоят нещата и с останалите продукти, за които “Фантастика 95 – Георги Цанков” печели търговете. Захарта търговецът ще осигури срещу 1.92 лв. за килограм без ДДС при около 1.66 борсова цена. Обикновените вафли фирмата ще даде за 5.99 лв. за кг, а в момента 1.2 кг се търгува за 5.10 лв. Търговецът ще осигури фасул за 1.96 лв. за килограм, леща – 1.40 лв. за килограм, конфитюр – 3 лв. за килограм.

Проверка наСега установи, че ЕТ “Фантастика 95 – Георги Цанков” не е случайна фирма. Години наред тя печели почти всички позиции от обществените поръчки на фонд “Земеделие” за доставка на хранителни продукти за бедните, и то на високи цени. Фирмата е фаворит и при поръчки за доставки на храни за армията от 2007 до 2010 г. Миналата година след обжалване от страна на други фирми ВАС е установил, че дружеството на Цанков е спечелило поръчки за армията с нередовни документи.

За тазгодишната кампания фонд “Земеделие” направи общо 3 обществени поръчки за 15 продукта. ЕТ “Фантастика – Георги Цанков” печели 9 от 15 позиции. Любопитна подробност е, че в няколко от случаите фирмата на Цанков е избрана за победител след оттеглянето на класирания на първо място кандидат. Такъв е случаят с офертите за захар, олио, конфитюр и кафе. “Кестрел фууде предлагала продуктите най-евтино, но след като се е отказала, победител с цени, по-високи и от средните пазарни без ДДС, се е оказала пловдивската фирма. Пред “Сега” от “Кестрел фуудне успяха да обяснят защо са се отказали от търга, защото управителката е в много дълъг болничен.

Преди няколко седмици Атанас Атанасов от ДСБ съобщи, че ще сигнализира прокуратурата и ОЛАФ за корупция при тази обществена поръчка. “Абсолютен цинизъм е да крадеш храна от бедните“, каза той.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.