Home » Избрано

Българската държава няма да осигурява децата за здраве с 8% от 2013 г.

2012.10.05 Няма коментари
Spread the love

Финансовото министерство не възнамерява да спази закон, приет през 2009 г. по времето на ГЕРБ, който предвижда държавата да внася здравни осигуровки за деца в размер на 8% от минималния осигурителен доход. Това стана ясно от изказване на вицепремиера Симеон Дянков в парламента, в отговор на въпрос на синия депутат Ваньо Шарков.

В момента държавата внася за осигуряваните от нея категории лица месечна здравна осигуровка в размер на половината от минималния доход за самоосигуряващите се, тоест 4%. В края на 2009 г. по предложение на Ваньо Шарков и с подкрепата на всички парламентарни политически сили беше приета поправка в Закона за здравното осигуряване, според която от 1 януари 2013 г. държавата ще плаща осигуровка в пълен размер, тоест 8%, за определени категории лица.

Проектобюджетът за 2013 г. обаче предвижда трансферът към НЗОК за осигурените от нея категории лица да остане в размер на 941 млн. лв., колкото е и тази година, потвърди и днес пред депутатите министър Дянков. „Общият размер на трансферите за здравно осигуряване по проекта на бюджет на здравната каса за 2013 г. на всички лица, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет, е в размер на 941.126 млн. лв., от които около 350 млн. са за лицата по чл. 40, ал. 3 от ЗЗО, за който Вие говорите”, каза Дянков и посочи, че влизането в сила на този текст би означавало държавата да извади още 350 млн. лв. за здравни осигуровки от републиканския бюджет, което предвид параметрите на бюджета не е възможно.

Дянков не можа да отговори на въпроса на синия депутат дали въпросния текст от Закона за здравното осигуряване ще бъде изцяло отменен или прилагането му ще се отложи във времето. „Това не е директно в проектобюджет 2013 г., предполагам е в бюджета на НЗОК, така че трябва да поработя малко, за да отговоря конкретно на вашия въпрос”, каза финансовият министър. И припомни, че междувременно управляващите са решили всички пари от здравни вноски да се харчат от НЗОК, вместо 2% от тях да отиват в резерв, което по думите му е довело до увеличаване на бюджета за здраве с около 1,2 млрд. лв. в сравнение с 2010 г.

При внимателен прочит на проектозакона за държавния бюджет за 2013 г. обаче е видно, че въпросният текст, който повишава размера на вноската от държавата, изцяло ще отпадне. Проектът на финансовото министерство залага промени в Закона за здравното осигуряване, с които извадените през 2009 г. думи „половината от” отново ще се върнат в закона. Така вноските на всички категории лица, осигурявани от държавата, ще останат под размера на вноските, плащани от редовните платци към НАП.

 

Източник:  Zdrave.net

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.