Home » Избрано

Австриец купува 85 кв. м в София, нашенец – 6

2012.10.11 Един коментар
Spread the love

Само чехите от бившите соцстрани могат да си позволят апартамент

.

Васил Нанчев, в. “Монитор”

С едногодишна заплата жилище от поне 70 кв. м в София могат да си купят гражданите на 7 страни от ЕС.

С една средна годишна заплата от 62 400 евро всеки работещ австриец може да си купи в София жилище с площ около 85 квадрата. В същото време при средна годишна заплата у нас от 9048 лева (4621 евро) нашенец може да се сдобие с 6 квадратни метра, сочи проучване на „Монитор”.

Малко по-високи са възможностите на други граждани на страни от ЕС като поляци и естонци. При цени на апартаментите в българската столица от около 730 евро за квадрат (по данни на НСИ) те със средното си годишно възнаграждение от около 11 700 могат да купят едва по 16 квадрата.

Гърците могат да вземат малка гарсониера

от 35 квадрата в София срещу своята годишна средна заплата от 25 680 евро, сочи още статистиката.

С най-големи шансове да се уредят с нормален апартамент в София са гражданите на страните от Бенелюкс. Белгиец, ако спести цялата си средна годишна заплата от 58 460 евро, безпроблемно би придобил жилище от около 80 квадрата в столицата ни.

Почти същата площ ще може да си купи и жител на Холандия, получаващ около 59 100 евро годишно.

От хората от обединена Европа най-голям имот – от 87 кв. м, имат възможност да си купят поданиците на Великото херцогство Люксембург, получаващи средно по 63 860 евро за 12 месеца работа.

В класацията най-зле са съседите ни румънци. С тяхното средно годишно възнаграждение от 6280 евро те могат да си купят в София едва 8,6 кв.м жилище. С други думи,

биха им трябвали поне 4 години

за да могат да придобият малка гарсониера, и то при положение че цените на жилищата в столицата ни останат стабилни и не започнат да се качват.

От останалите бивши соцстрани най-големи шансове да си купят цяло жилище в София със средната си заплата имат чехите. С получаваните от тях 19 600 евро на година те ще имат шанса да си вземат нормална боксониера от около 27 квадрата.

В Унгария средната годишна заплата е 15 800 евро и с тези пари маджарите биха си купили в София малка боксониера от 22 квадрата. С по-големи покупателни възможности са словенците, които със своите 27 750 евро могат да инвестират в 38 квадрата жилищна площ в българската столица.

Британците, които преди кризата бяха луднали

по родните ваканционни имоти, вземат средна годишна заплата от 56 050 евро. С тези пари поданиците на кралицата имат възможност да си купят в София тристаен апартамент с площ около 77 квадрата.

Със средното си годишно възнаграждение нормален апартамент от поне 70 квадрата биха успели да си купят в столицата ни още германците, ирландците, французите и шведите.

 

One Comment »

 • Nik said:

  “Република” България – върхът на пирамидата “ЕС”

  Средни доходи (в евро) на работещ

  4621 – България
  6280 – Румъния
  11700 – Полша, Естония
  15800 – Унгария
  19600 – Чехия
  25680 – Гърция
  27750 – Словения
  56050 – Великобритания
  58460 – Белгия
  59100 – Холандия
  63860 – Велико херцогство Люксембург

  Република” България отново води поредната класация – този път за най-ниско заплащане на труда. Което я поставя на “върха” на подоходната пирамида на страните от Европейския съюз.

  Което пък не пречи цените на продуктите от първа необходимост да са едни от най-високите в същия този ЕС.

  Което не пречи същият ЕС да изисква от правителствата на “Република” България (независимо от камуфлажния им цвят) постоянно да увеличават цените на енергоносителите, а оттам – и на всички останали стоки.

  Което е част от ГЕНОЦИДА над българите, осъществяван от родни безродници и международни корумпирани политически, икономически, банкови и пр. “елити“.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.