Home » Избрано

Деца от БГ училища в Испания представят преписи на “История Славянобългарска”

2012.09.02 Няма коментари
Spread the love

30 ученици от българските неделни училища в Испания ще представят оригинални преписи на “История Славянобългарска”.

От 1 до 7 септември в Самоков ще се проведе ІІ-ият Международен младежки арт фестивал, организиран от Национален дарителски фонд “13 века България” с помощта на Държавната агенция за българите в чужбина, съобщават организаторите.

Идеята започва от българските неделни училища “Свети Иван Рилски” и асоциация “Балкан”, Мадрид и Хатива. Децата, които са поканени да участват, ще представят най-интересните и добри преписи. Те са подбрани от училищното настоятелство и учителския състав на българското училище в Мадрид.

По време на форума децата от Испания ще имат занимания по творческо писане, ще се запознаят с историята и съхранените стари ръкописи в българската Света обител манастирът “Св. Иван Рилски”. Те ще изработят икони с помощта на студентите по дърворезба и стенопис, участници в проекта “Река на толерантността” и ще участват в курс по ръкоделие и плетиво. Проектът е част от кампанията “Принос на българските училища в чужбина към запазването и разпространяването на българския език, история и културно наследство”.

В рамките на ІІ-я Международен младежки арт фестивал ще се състои уъркшоп, който ще се ръководи от известни художници и преподаватели от различните университети. Темата ще бъде: “Представяне на различните религии през призмата на изкуството”. Уъркшопът включва две части – създаване на художествени творби и създаване на фотографии от участниците. Креативната сесия ще представлява 96-часово предизвикателство за алтернативен поглед към различните религии, съжителстващи на територията на Самоковския регион. Участниците ще представят своите творби на изложбите през последния ден на фестивала в Сарафската къща пред публика – 6 септември 2012 г. На фестивала ще участват млади художници и фотографи от България, Румъния, Сърбия и Турция.

 

Източник:  Actualno.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.