Home » Авторски страници

БПЦ сезира българската държава за рушащ се катедрален храм

2012.09.30 Няма коментари
Spread the love

Сливенска митрополия се опасява от унищожаването на най-голямата бургаска църква, която е и паметник на културата

 

Бургаската катедрала преди строежа на подземния паркинг да я пропука

Катедралният храм “Св. св. Кирил и Методий” в Бургас е получил сериозни конструктивни повреди, поради което има реална опасност от неговото пълно срутване. Това е официалното становище на Сливенската митрополия, която е собственик на най-големия бургаски храм. Църквата е строена преди повече от век и е паметник на културата от национално значение. Преди две години Община Бургас е разрешила строеж на подземен паркинг на 5 нива на площада пред катедралния храм, което е довело до пропукване и пропадане на храма.  Впоследствие се разбрало, че строежът е започнал без необходимото конструктивно проучване на намиращия се в близост исторически храм. След увреждането на сградата на черквата, тя е неизползваема вече близо година, а реставрираните вътре стенописи са непоправимо увредени. Заради тежкото състояние гражданите на Бургас посрещат най-големите християнски празници като Рождество и Великден в шатри на открито, а не в столетния си храм.

Катедралата “Св. Св. Кирил и Методий” е строена през 1897-1907 г., по планове на италианския архитект Рикардо Тоскани.  Тя е от типа трикорабна базилика. Вътрешността й се е разделяла от пет двойки носещи мраморни колони. Върху красивия стъклопис на главния вход са изобразени светите братя Кирил и Методий. Уникалните стенописи са дело на известните български художници проф. Гюдженов и Кожухаров, стенописвали и катедралата „Св. Александър Невски” в София.

Епархийският съвет на Сливенската митрополия е провел свое заседание на 21 септември 2012 г., на което е обсъдено тежкото положение с бургаския храм. На него е взето решение да бъде потърсена отговорност от съответните институции и субекти, ангажирани със строителството на подземния паркинг. Църквата настоява да декларират, че нанесените конструктивни повреди на сградата ще бъдат отстранени и храмът ”Св. Св. Кирил и Методий” ще бъде възстановен до състоянието, в което е бил до започване строежа на паркинга. Изпратена е и специална Нотариална покана до фирма ”Глобал технолоджи къмпани” АД, концесионер на обекта, както и писма до кмета и до главния архитект на Община Бургас, до фирма ”Глобал технолоджи къмпани” АД, проф. Божидар Божинов – проектант и фирма ”ДЗЗК ”Консорциум понс” – главен изпълнител.

На 17 август 2012 г. се е провела среща между представители на Митрополията и посочените инстанции. На нея е бил поет ангажимент до 31 август на Православната църква да бъдат представено писмено предложение с поети ангажименти, отговорности и гаранции за следното:

– до 31. 12. 2012 г. да се изготви цялостен проект за възстановяване на храм ”Св. Св. Кирил и Методий” в техническо състояние преди започване на изкопните работи на строежа, който да бъде одобрен от Сливенския епархийски съвет, след което да се съгласува със следващи инстанции.

– концесионерът да финансира възстановяването на храма по одобрения проект, като представи и гаранция – банкова или имотна в полза на храм ”Св. Св. Кирил и Методий” гр. Бургас

– концесионерът и главният изпълнител на строежа да представят времеви график, с контролни срокове, за изпълнението на видовете работи по възстановяването на храма.

Това не е било направено и срокът не е бил спазен дори месец по-късно. Разтревожена от бездействието, Митрополията е решила да изпрати своята позиция до: Министерството на културата, тъй като храмът е паметник на културата; Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Дирекция “Национален строителен контрол”, с молба да упражнят своите правомощия, за да не се допусне храмът “Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Бургас да са срути. Сливенската митрополия е изпратила информация по случая и до медиите.

Ако не получи никакъв отговор в едномесечен срок, Митрополията, в качеството на собственик на рушащия се храм, възнамерява да предприеме законови действия за спиране на започналия строеж на подземния паркинг.

Приложение:

Препис – извлечение от решение на Епархийския съвет на Сливенска Митрополия:  http://mitropolia.sliven.net/index.php?id=86796

 

Комуникационна група

Имидж Едвъртайзинг

—————————————————————

Видео за състоянието на бургаския храм, заснето и публикувано от Биволъ тази пролет.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.