Home » Избрано

11 години след 11-ти септември

2012.09.11 Няма коментари
Spread the love

Кота нула, снимана от самолет на 23.09. 2001 г.

Да си спомним за симптоматичния 11-ти септември 2001-ва. За трагедията на хилядите загинали хора в срутилите се, горящи небостъргачи. За това как този чудовищен атентат промени света, не само Америка. За това как бе тълкуван, за какво бе използван и как бе преживян. За причините и следствията. И за това, че масовите убийства на случайни, невинни хора станаха част от историята на нашето време.

.

 

 

Из Уикипедия:

Снимка от спътник, направена на 12.09.2001 г. на която се вижда дим от все още тлеещите останки на Световния търговски център

По официални статистики броят на загиналите при атентатите е общо 2974 души, без да се броят 19-те терористи. Това включва 2603 души, загинали в кулите в Ню Йорк и около тях, 125 в Пентагона, и всичките общо 246 души на борда на самолетите. В Световния търговски център по време на атаките се намират около 17 400 души. По-голямата част от тях успяват да се евакуират. Около 200 души намират смъртта си след като скачат от горящите сгради. Сред загиналите са 411 спасителни работници, най-вече пожарникари. Три дни по-късно, на 14 септември, Конгресът на САЩ почти единодушно приема резолюция, даваща разрешение на Джордж Уокър Буш да предприеме военни действия в отговор на атаката. Предложената от него на 12 септември резолюция би го упълномощила да води военни действия за в бъдеще без допълнително допитване до Конгреса спрямо всяка група, организация или нация, която той счете за застрашаваща сигурността на САЩ, а не само спрямо участниците в атентатите на 11 септември, но това искане не е прието. Президентът подписва закона, упълномощаващ военен отговор на атентатите на 18 септември. Официално е съобщено, че Осама бин Ладен и ръководената от него сунитска ислямистка терористична организация Ал Каида стоят зад този най-мащабен в историята на човечеството терористичен акт.

Теория за предварителна информация

Барак Обама пред Мемориала на жертвите на Кота нула, 11.09.2011 г.

Според тази теория правителството на САЩ разполагало с достатъчно предварителна информация, за да предотврати или поне успешно противодейства на атентатите, но я игнорира съзнателно и не прави нищо. Аргументите в подкрепа на теорията според нейните поддръжници са следните:

  • В своята книга „Хронология на терора“ (The Terror Timeline) независимият журналист Пол Томпсън събира репортажи от различни медии, според които правителството на САЩ, ЦРУ и ФБРса получили многобройни предупреждения за предстоящи терористични атаки в САЩ от правителствата и разузнавателните служби на  Франция, Германия, Великобритания, Израел, Афганистан, Индия, Египет, Мароко, Русия и други страни. Така например през юни 2001 г. германските тайни служби (BND) предупреждават служители на тайните служби в САЩ: „Терористи от Близкия Изток имат намерение да използват търговски самолети за да нападнат сгради, символ на икономическата, военната и политическата мощ на Америка.“
  • На 26 юли 2001 г., CBS News обявява, че министърът на правосъдието на САЩ, Джон Ашкрофт, спира да лети по търговски въздушни линии поради нови данни и преоценка на опасностите от търговските полети. Ашкрофт заявява пред пресата, че няма представа за причините за това предупреждение.
  • Кметът на Сан Франциско Уили Браун получава предупреждение да избягва пътуването със самолет на 11 септември.
  • В дните преди 11 септември авиокомпании, банки и застрахователни компании, по-късно засегнати от атентатите на 11 септември, купуват необикновено голям брой права за продажби на акции на по-късна дата. В доклада на Комисията за 11-ти септември се казва, че лицата, извършили тази търговия, не са свързани с Ал Кайда и следователно тази търговия не е счетена за подозрителна от членовете на комисията. Самоличността на тези лица не е оповестена.
  • На 6 август на президента Буш e предоставена нота, озаглавена „Бин Ладен решен да удари в САЩ“.[По-късно в показанията си пред Комисията за 11 септември тогавашният съветник по националната сигурност на президента Кондолиза Райс определя това предупреждение като „информация от исторически интерес“. Телевизия MSNBC съобщава на 16 май 2002 г., че президентът Буш е получил планове за война срещу Ал Кайда на на 9 септември 2001 г.

Изчезването на черните кутии

Според Доклада на комисията за 11 септември черните кутии от самолетите (полет 11 и 175), блъснали се в Кулите близнаци, не са намерени. Обаче според работниците Майкъл Белоне и Никола Де Маси, участвали активно в почистването на останките от Световния търговски център, три от четирите черни кутии са намерени, след което са били прибрани от служители на ФБР. Говорителят на Националния борд за транспортна безопасност Тед Лопаткиевич казва, че не знае за друг случай на вътрешен полет, при който да не са намерени черните кутии на катастрофиралите самолети.Черните кутии от полети 77 и 93 са открити, но според ФБР са силно повредени и деформирани.

Претопяване на металните колони

Под ръководството на кмета на Ню Йорк Руди Джулиани останките на стоманените колони, изграждащи ядрата на Кулите близнаци, както и тези от СТЦ 7, са изпратени веднага за претопяване.

Унищожаване на записи

Касети със записи на интервюта със самолетни диспечери, отговорни за въздушния трафик на 11 септември, са умишлено унищожени.

ФБР конфискува записите от камерите за сигурност, разположени около Пентагона минути след сблъсъка и за известно време отказва да ги покаже. Под натиска на обществеността са пуснати пет кадъра, но поради лошото им качество и това, че са случайно подбрани, те не позволяват да се определи какъв точно самолет се е блъснал в Пентагона. На кадрите не се вижда никакъв самолет, само огнено кълбо.

Поведението на Джордж У. Буш по време и след атентата

На 7 септември  2001 г. братът на Джордж У. Буш, губернаторът на Флорида Джеб Буш, свиква националната гвардия в случай на нужда за борба с безредици или природни бедствия.

Началникът на кабинета на Джордж У. Буш Андрю Кард му прошепва в ухото за катастрофата на втория самолет в Световния търговски център в началното училище „Ема Е. Букър“ в Сарасота, Флорида, сутринта на 11 септември 2001 г.

На сутринта на 11 септември 2001 г. президентът Джордж У. Буш пристига в основното училище в Сарасота, Флорида, където има предварително уговорена среща с ученици. Още преди да влезе в училището, той е уведомен, че самолет се е разбил в Световния търговски център. Президентът продължава да чете книжката „Козлето“ с учениците дори след като началникът на кабинета Андрю Кард му прошепва на ухото за втори самолет, разбил се в Южната кула.Това е достатъчно за вярващите в заговор да обвинят Буш и ръководителят на неговата охрана за предварителна информация за атентатите. Обяснението на Буш е, че е искал да покаже сила и спокойствие и да не предизвика паника с бързото си напускане.

В реч към ООН на 10 ноември 2001 г. президентът Джордж У. Буш заявява:

“Трябва да казваме истината за терора. Нека никога не толерираме възмутителни конспиративни теории за атаките от 11 септември; злонамерени лъжи, които се опитват да прехвърлят вината далече от самите терористи, далече от виновните.“

.

Буш неохотно  назначава Kомисия за разследването на атентатите от 11 септември едва 411 дни след събитията, поради обществен натиск, като предлага Хенри Кисинджър за неин председател и бюджет от три милиона долара, по-малко от бюджета за разследване на скандала с Моника Люински. Кисинджър отказва след среща с роднини на загинали при атентатите и за редактор на Доклада на комисията за 11 септември е назначен свързаният с администрацията на Буш Филип Зеликоу. Буш се съгласява да даде показания пред Комисията за 11 септември, но само при условие да се състои в Белия дом заедно и едновременно с вицепрезидента Чейни, и без водене на записки.

Финансови интриги

Световният търговски център преди терористичния акт на 11.09.2001 г.

Строителният магнат Лари Силвърстийн спечелва на търг Кулите близнаци за срок на лизинг от 99 г. през юли 2001 г. и ги застрахова срещу терористични атаки, застраховка, която не са имали преди това. Застрахователните компании сред срутването на Кулите му изплащат $7 млрд. долара и той прави голяма печалба понеже заявява, че двете катастрофи са два отделни терористични акта.

Според изследователя Джим Хофман небостъргачите са работели на загуба, защото много от офисите са били празни. Отделно колоните е трябвало да бъдат почистени от азбеста, който са натрупали, операция, която е щяла да бъде много трудна и много скъпа.Законното събаряне на небостъргачите също е щяло да бъде изключително скъпо.

На 10 септември 2001 г. министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд казва на специална пресконференция, че от сметките на Пантагона липсват $ 2.3 трилиона.Поради атентатите на следващия ден на тази информация не е обърнато особено внимание.

На 16 септември 2001 г. директорката на американската Агенция за опазване на околната среда Кристин Скот Уитмън обявява въздуха в Манхатън за безопасен, под натиска от Белия дом. В момента има заведени много дела срещу правителството, защото голям брой хора са се разболели от токсичността на въздуха, който са дишали в този период.

Източник:  bg.wikipedia.org

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.