Home » Избрано

Зависимата българска журналистика – рупор на мафиотски кланове

2012.08.20 Няма коментари
Spread the love

Българската журналистика - 23 години след 10.11.1989 г.

Европейската комисия обеща внимателно да следи свободата на медиите в България, където конкуриращи се политически и бизнес групировки контролират водещи информационни организации и ги използват, за да прокарват интересите си.

Това пише в кореспонденция от София вестник “Ню Йорк таймс“, предаде БТА.

Нели Крус, еврокомисарят за телекомуникациите, отговаряща за медийната политика и регулация, каза, ще поиска да се срещне с най-важните играчи, когато през септември пристигне в София за участие в конференция за широколентовия интернет, твърди вестникът. В имейли Крус е заявила, че е запозната с все по-голям брой информации за ограничаване на свободата на медиите в България.

Чела съм и за насилие и смъртни заплахи срещу журналисти“. “Това буди тревога“, цитира я американското издание.

Повече от две десетилетия след падането на комунизма България, която през 2007 г. влезе в ЕС, все още води борба да изгради силни и независими информационни медии, пише “Ню Йорк таймс“. Цитирани са изводи от доклад на Организацията на медиите в Югоизточна Европа (SEEMO), според който повечето журналисти в България приемат като част от журналистиката съобразяването с бизнес интересите на собствениците на медии и премълчаването на всяка информация, която може да бъде изтълкувана като вредна.

При посещение на експерти на SEEMO през април в София български издатели и журналисти казаха, че бизнес и политическите интереси предопределят какво могат да пишат журналистите и как отразяват някои теми и обществени фигури, пише “Ню Йорк таймс“.

Цитирано е мнението на медийния анализатор от Лондон Мариус Драгомир, че нещата вероятно ще се влошат с наближаването на изборите догодина и че двете големи медийни групировки ( Нова българска медийна група на Ирена Кръстева и консорциумът на Огнян Донев, Любомир Павлов и Христо Грозев, издаващ “Труд” и “24 часа”) се готвят за изборите и сегашният им конфликт е само началото на медийна война.

Източник: dir.bg

(Заглавието е на EuroChicago)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.