Home » Избрано

За едно августовско заседание на кабинета

2012.08.31 Един коментар
Spread the love

След три години управление, стенограмите от заседанията на Министерския стават все по-кратки и дори енигматични. На разположение на данъкоплатците вече е и тази от последното заседание от миналата сряда.  В много отношения документът е уникален.

Първото, което трябва да се отбележи, е, че насред август и сезона на отпуските българското правителство постави рекорд – 62 точки в дневния ред. Направих си труда да поразровя сайтовете на други европейски правителства и мога да ви уверя, че по този показател нашето е в пъти повече напред.

Второто, което заслужава да отметнем, това е времетраенето на заседанието, чието начало е обявено в 10.40 ч. Като се има предвид програмата на премиера и срещата му с роднините на арестуваните в Испания български моряци (започнала малко преди 13 ч.), заседанието е продължило по-малко от два часа. По тази причина и скоростта на движение по дневния е рекордна – под 2 минути на точка.

Третото е, че на заседанието е утвърден само един законопроект – за изменение и допълнение на Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Законопроектът е кратичък и както можете да предположите – въвежда две директиви на ЕС.

За да си съставим окончателно мнение по горния въпрос, разбира се трябва да знаем, че навсякъде по света една от най-важните дейности на правителствата е приемането на законопроекти. Проучванията показват, че правителствата в европейските страни са инициатори на близо 80 на сто от законопроектите, които постъпват в парламента на съответната страна. По причина, че данъкоплатците обикновено издържат солидна експертна машина, както към съответното правителството, така и в отделните министерства.

И така, след като сме наясно с тези особености, нека надникнем в стенограмата и да разберем какво са работили министрите на заседанието.

Първото, което ще ви направи впечатление е, че под повечето точки, освен формулировката, стои кратко премиерско „Приема се”. За сметка на това, в точка 37 получаваме изчерпателна информация за продажбата на един апартамент в ж.к. „Люлин”, собственост на „Български държавни железници” ЕАД.  Разбира се, вие можете да напишете писмо до правителствения пресцентър и да запитате дали му е работа на българското правителство да продава апартаменти на държавни фирми. Отговорът ще бъде положителен и това не бива да ви изненадва. Да, за разлика от европейските, българското правителство може да продава собственост на държавни компании, пазарни субекти, регистрирани по Търговския закон. И го прави постоянно, както можете да се убедите като поразгледате предходни стенограми.

Ако погледнем към дискусионната част на стенограмата, доколкото има такава, лесно ще се убедим, че тя се отнася най-вече до строителството на магистрали и физкултурни салони. Разбира се, с това не искам да кажа, че темата не е важна. Но пък дискусия и предложения по нея няма. Като изключим, разбира се, дежурната закачка на премиера Борисов с БСП.

Няма дискусия и по твърде важната точка за изпълнение на държавния бюджет за първото полугодие на настоящата година. А както знаем, никога нищо в едни бюджет не може да е наред. Особено по време на криза.

Няма  разисквания и по деликатната точка 3. Тя е доста сложно формулирана, така че вижте я  тук  сами.  Аз само ще кажа, че не става дума демилитаризация на службите, по-скоро за обратното. Най-вероятно приравняването на категориите на служители от резерва в МВР и в ДАНС към званията на военнослужещите в Закона за отбраната и въоръжените сили ще има и своите финансови аспекти. С колко ще скочат пенсиите на о.р. служителите и откъде ще бъдат взети парите, това само министър Дянков може да каже.

По други въпроси пък дискусията е така да се каже в обход около проблема. Става дума за т. 56, която е свързана с приемане на постановление за допълнителни бюджетни кредити за Министерството на отбраната. Те са предвидени, за да покрият част от просрочените задължения на Военномедицинска академия. Междувременно ВМА ще продължи да трупа задължения.

Най-накрая искам да ви припомня, че заплатите на българските министри са най-ниски в Европа. А трудът, както виждате, е тежък. Не е лесно да продаваш и прехвърляш имоти и една трета от времето ти да отива в тези подробности.

Дали пък за това не са ниски заплатите? И техните, и нашите?

 

Пламен Даракчиев,

Dnes-bg.org

One Comment »

  • защо се дразните? said:

    Както е тръгнало, ще догонят Станко Тодоров като шеф на парламента при бай Тошо – тогава под негово председателство беше проведено едно заседание, продължило нейде към 30 минути – сто на сто за “Книгата на Гинес”, нали?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.