Home » българи зад граница, Избрано

Около 1,6 млн. българи са емигрирали в годините на прехода

2012.08.30 Няма коментари
Spread the love

Около 1,6 млн. българи са емигрирали в годините на прехода, заяви президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев при представянето на изследване за мобилността на трудовия пазар. Според проучването около 27 на сто от българите биха емигрирали и сега, стига да им се отвори такава възможност. Основната причина за това е ниското ниво на заплащане и липсата на работа.

По отношение на срока, за който биха работили извън страната, 60 на сто заявяват, че са готови да останат в чужбина за какъвто и да е период, 35 на сто желаят непременно да се върнат в България. Факторите, задържащи трудовата емиграция, са въведените ограничения да достъп до пазара на труда в европейски страни. Все още в Белгия, Германия, отчасти Австрия, Малта, Люксембург има забрана за трудова заетост, каза Нонка Каменова от синдикалната организация.

Най-предпочитаните дестинации за установяване на българите са Великобритания, Германия и Испания. Въпреки кризата интересът към Гърция също не е намалял, отчитат експертите. Те цитираха и изследване на Европейската комисия, според което емигрантите от България и Румъния не водят до сътресения на трудовите пазари на съответните страни.

Според Константин Тренчев от една страна трябва да се помага с достатъчно информация на българите, които отиват на работа в чужбина, но от друга – трябва да се предприемат мерки за задържане на младите и компетентни хора в България.

„Какво остава в България? Въпрос, който би следвало да бъде приоритетен не само за нас като обществена организация, а най-вече за хората, които вземат решенията и държат писалката: как да задържим и да мотивираме да останат научените, обучените, качествените хора в тази държава. Това е огромният въпрос. И тъй като изтичането е бавно, като лекар мога да ви кажа, че когато един кръвоизлив настъпва бавно, човек се адаптира, докато накрая полека-лека просто тихичко си угасне. Към болката също се адаптираме, която постепенно се засилва. Тези процеси текат подмолно и затова не са стряскащи, но перспективата е ужасяваща”, каза президентът на синдиката Константин Тренчев.

Изследването отчита още, че добре образованите българи, които заминават за чужбина, успяват да се реализират добре, въпреки че има случаи, в които те работят на място, което е под нивото на компетенциите им. Българите, които заминават за нелегална работа, трудно успяват да се адаптират.

 

Марта Младенова,

Dariknews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.