Home » Избрано

Средната класа в САЩ се топи

2012.08.23 Няма коментари
Spread the love

Американската средна класа, която и републиканци и демократи “ухажват” в кампанията за президентските избори, намалява и като брой хора и като богатство, сочи изследване на социологическия институт “Пю”, цитирано от БГНЕС.

През 2011 г. към средната класа се причисляваха 51% от всички пълнолетни, докато през 1971 г. те са били 61%.

Средното годишно ниво на доходите се е снижило с 5% през последните 10 години от 72 956 на 69 487 долара.

За 85% от запитаните 1 287 пълнолетни, е по-трудно отпреди 10 години да поддържат нивото си на живот. Шест от всеки десет заявяват, че са намалили разходите си в домакинството през изтеклата година.

В същото време обаче шест от десет души твърдят, че смятат стандарта си за по-добър отколкото този на родителите им на същата възраст.

Приходите са се увеличили само при най-богатите – от 29% от националното богатство преди 40 години, на 46% – днес.

Средната класа си дели 45% срещу 62% преди 40 години/,

а най-бедните – 10% срещу 9% преди 40 години.

Всеки втори американец се причислява към средната класа. Сред групите хора, които се справят най-добре и чиито доходи растат, са по-възрастните, белите, женените и жените. Сред онези, които изпитват повече затруднения са мъжете, чернокожите, испаноезичните и по-младите.

От онези, които считат, че положението в момента е по-трудно отпреди -62% считат, че за това в голяма степен отговорността е на Конгреса, 54% обвиняват банките и финансовите институции, 47% – големите компании, 44% – администрацията на бившия президент Джордж Буш, 39% – международната конкуренция, а 34% – администрацията на президента Обама.

Източник:  News.dir.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.