2024-04-26

53 thoughts on “Подземните богатства на България – управление или грабеж

  1. Алекс този път утрепа рибата…

    Едва ли става въпрос за повече от 30-40 милиона долари.

    Ама 394 милиарди??? 10,000 (Десет хиляди!) пъти над реалността…

    То бива, бива, ама и бивол курбан не бива.

    Посмали, манго!

  2. Хора осъзнайте се. Миналата година от Б–я е изнесено злато на стойност 394 милиарда лева? Б-я е на първо место в Европа по износ на злато. Да спрем ограбването на Б-я!!!
    В сравнение БВП е само около 70 милиарда?
    Нека спасим това което е възможно! Нека променим това което е възможно.

  3. До просветител:
    от Константин Дичев
    Срам ме е приятелю просветен, много ме е срам че нямате очи за истината…. Срам ме е какви българи е имало и какви сме всички сега…. Срам ме е че престъпник и то явен, доказан престъпник и то от ЦРУ ,на което вие просветените вярвате, да явен престъпник, наркотрафикант, поръчител на убийства и организатор на най голямата наркопрестъпност в България досега ни ръководи вече 3 години. Срам ме е от такива като вас просветителю, които се кичите анонимно с възвишени имена и се опитвате да сложите розони учила на братята си роби. Не се срамувате, вие и не можете.

  4. До автора Константин Дичев :

    Уважаеми г-н Дичев. Във всяка държава има учители, лекари, полицаи, футболисти, политици и т.н. Така и в България има политици. Те биват добри, по-слаби, много слаби, по-добри, най-добри, отлични! Вашата теза е, че у нас всички са маскари!! Всички били „престъпници“ ! Кой е престъпник и кой не е, казва съдът!! Ако Вие имате някакви данни, публикувайте ги! Нека и ние да се запознаем с тях. Но така да се хвърлят квалификации…. просто съм изумен! Ето Ваш цитат :

    “ Костов само е споменат в него, като всички останали правителства след него също са описани като престъпници като него, включително и сегашното гробарско правителство на престъпника Бойко Борисов.“

    Извинявайте, но преди Костов има 8(осем) правителства. Те какви са?!
    Извинявайте, но от Вашите писания лъха страшен ПРИМИТИВИЗЪМ!! Как е възможно всичко това!!?? Какво целите с тази „публицистика“? Засрамете се!!

  5. Чети анонимни приятелю в статията:

    „Следващите едно след друго „червено“, „синьо“, „жълто“, отново „червено“ и накрая гробарско правителства преподписват престъпните договори, толерират олигарсите и ги награждават с нови държавни находища за милиарди долари; награждават ги с държавни отличия, ордени и медали, изглежда заради умението им да измислят система за ограбване на народа на България. Тези факти говорят само едно: независимо от цвета и декларираните политически убеждения, всички те са обединени в една организирана политическа престъпност с цел ограбване на страната и водене на икономически, социален и физически геноцид срещу населението.“

  6. Така е анонимни приятелю, като не сте чели материала във вестника. Костов само е споменат в него, като всички останали правителства след него също са описани като престъпници като него, включително и сегашното гробарско правителство на престъпника Бойко Борисов.
    Виждам че сте учили в някоя партийна школа и с полуизмами и клевети се опитвате да излезете от ситуацията, ама явно и изпитите ви там не са били много успешни

  7. До Дичев,
    От 1989 до сега са минали 23 години. От тези 23 години Иван Костов е бил премиер 4 години. Вие говорите само и единствено срещу Костов. Малко по-горе има данни, не епитети и предположения, за това, какво завари Костов и какво остави след себе си! Ако наистина сте загрижен за България, кажете нещо и за другите управляващи?! Звучите доста елементарно!

  8. Приятелю vitaarch , от 10 години се занимавам с тези престъпления по приватизацията и следприватизацията, при ограбването на страната с концесиите. Регулярно всяка година по три пъти съм пращал откритията си във времето, както и този доклад до главна прокуратура…… Три правителства до момента и три народни събрания сме сезирали за ограбването на страната от офшорните компании и червените им протежета…. Много ясно е от това че нищо не се случва и тяхното престъпно мълчание по въпроса и даже тяхното престъпно подпомагане на престъпниците олигарси със закони, явни престъпления по неспазване на същите закони, та всичко говори за организирана политическа престъпност която ни управлява вече 22 години. Те са едно, но ни мамят с различни цветове на облечените овчи кожуси върху вълчите им мутри….

  9. Уважаемо Еврочикаго!Предлагам всички изнесени тук от Вас факти по приватизацията на Националните богатства на България в ущръб на страната, техните извършители да бъдат дадени на прокурор.Ако българската прокуратура е наистина такава и милее за Гражданите на България,то трябва,прочитайки това да се самосезира.Ако тя не направи това,значи,че тя обслужва олигархическото ограбване на всяко живо човече в България, от бебе до пенсионер.

  10. А това че костоффффф подари Нефтохим на руснаците си е факт и не се измъквай с „процедурата“. Такава имаше само на хартия, а предприятитя се търгуваха от Световна банка

  11. Анонимни приятелю….. Стойчо или както там се наричаш. Доста наивно гледаш на нещата, освен ако и ти не си в играта станала тогава и не трепериш от страх за огромните престъпления които си бил съучастник и които описваш с такова трепетно вдъхновение…..
    Точно Луканов, Овчаров и сие черевени престъпници скалъпиха изкуствената инфлация за да унищожат собствения си „съратник“ Жан Виденов, който им отказа да им подари България на тях и на престъпниците от същата Световна банка…. Така очерниха единствения дотогава и след това честен политик и постигнаха и друга цел – междувременно ограбиха с изкуствената инфлация и спестяванията на българите в порядъка на десетки милиарди с помоща на Вълчев от БНБ. След това протежето и проектът на Луканов /въпреки че той беше вече мъртъв/, Костов, взе властта и раздаде богатите предприятия на бившите си червени „врагове“ за това казвам че е ченге, най мръсното, което измами сините в цяла България и ни продаде всеобщо на Световна банка и нейните протежета в България червената номенклатура подписала плана Ран Ът за разграбване на страната /ако не знаеш протежето на Луканов,Костов и той е подписъл планът Ран Ът/

  12. ДО АВТОРА – ДИЧЕВ,
    Специално по случая Нефтохим!

    Вие наистина ли нямате понятие как се случват процедурите при приватизация? Защото представите Ви са като за покупко-продажби на битпазар, без да ви обиждам, освен ако не го правите с някаква цел 🙂 Освен това знаете, че е лесно да пуснете интригата; „Костов подари на Златев и на руснаците….” и т.н, но да ви се отговори с истинските факти се изисква време и не е честно да разчитате, че рядко някой може да го намери, за да Ви опровергае.
    Ето накратко някои от процедурите при приватизацията в частност на „Нефтохим”.. От Лукойл!
    Най-напред кандидатите минават през конкурс по документи. Офертата представена от „Лукойл петрол” е най-добра, подкрепя я не само АП, но и Международната Финансова Корпорация ((International Finance Corporation – IFC), част от групата на СВЕТОВНАТА БАНКА, която е готова да финансира проекта, след окончателното решение. И уведомява за това с писмо. По сделката работи и посредник от ЕС: консорциумът “Артур Андерсен” – “Кредитанщалт”, който заедно с АП (Агенция по приватизацията), искат от тримата кандидати, преди финала, да подобрят офертите си. Тримата кандидати за „Нефтохим” са: “Лукойл петрол”, “Балкански нефтен консорциум” и кипърското дружество “Логомат сървисиз”. Те внасят запечатани пликове с подобренията си. Екипът на посредника ги занася за обсъждане и във Виена. Цената на “ЛУКойл петрол” е по-висока от цената, предложена от “Балкански нефтен консорциум”. Кипърската фирма “Логомат сървисиз” („Шел“, далече преди това, се е отказала от „Нефтохим“ и е предпочела да инвестира в бензиностанции и търговия с нефтопродукти), не е подобрила офертата си. От своя страна и IFC е одобрила Лукойл. Както и АП в България.. Такива са фактите за приватизацията на „Нефтохим” За какъв подарък на Костов за Валентин Златев и руснаците говорите? За какво престъпление?
    Защо все пак има единомислие за „Лукойл”?
    1. България е бедна, много бедна по онова време, а нефта от Русия е най-евтин, поради късите транспортни разстояния и ограниченото търсене в Черноморския басейн. Доставките отвъд Босфора не са проблем, но просто са по-скъпи.
    2. Лукойл беше вече фирма с масирано участие на западни капитали, действаща в конкурентна среда. Като такава се очакваше да не може бъде инструмент за геополитика, при добро държавно управление, разбира се. Нито да бъде МОНОПОЛИСТ, според договора и възможността на държавата да го държи изкъсо, с притежаваните от нея 34% (тоест над една трета) от „Нефтохим”
    3. Държавата взе 101 млн. долара за предприятие, което за по-нататъшното си съществуване се нуждаеше от минимум 400 млн. долара за оборотни средства и инвестиции? И това стана. Нефтохим, която агонизираше (след една далавера с пшеница), със загуба от 85 млн, през 1996 г. , източвана на входа и на изхода 1993-1996; която рафинерия никоя банка и никой доставчик в света (и най-вече руските доставчици) не желаеха да кредитират, след приватизацията изпълни изцяло инвестиционната си програма и СПАЗИ СРОКОВЕТЕ НА ЕС за преминаване изцяло към безоловен бензин?
    Правителството на Костов и тези след него не му позволяваха да граби.. В цената на горивата и тогава, като сега, влизаше като основна компонентна цената на петрола на борсата , но цените у нас се задЪржаха доста по-ниски от тези на европейските пазари.

  13. До автора- Дичев:
    Ето Ви справка за „кражбите“ и „престъпленията“ на Иван Костов.
    Безспорно, това е един от най-добрите български политици след 1989г.
    Когато Иван Костов стана министър-председател завари: 1. Месечна инфлация 300%. 2. Обезценена национална валута 3000 лева = 1 долар. 3. Валутен резерв на страната около 200 милиона долара, като при ниво 1,2 милиарда долара, Луканов обяви спиране на плащанията по външния дълг защото резервът е паднал „… под нивото на възможния минимум“. 4. Растяща безработица, достигаща до 16% официално и над 25% реално, заради неработещите, но нефалирани предприятия. 5. Средна работна заплата 35 000 лв = 12 долара. 6. Средна пенсия 18 000 лв = 6 долара. 7. Тотална изолация чрез Шенгенския списък заради високата корупция и престъпност в България по това време. 8. Прекъснати връзки със световните финансови институции – МВФ и СБ. 9. Дългове към външни кредитори – над 13 милиарда долара. 10. Пълен блокаж на държавата и разгул на „бригадирското движение“ на мутрите. Който не пла щаше рекет, нямаше право на бизнес. От рекета бяха „освободени“ само назначените от БКП/БСП “бизнесмени“. Какво остави след себе си Костов? 1. Месечна инфлация 0,2%, годишна 3%. 2. Национална валута – 2 лева = 1 долар. 3. Валутен резерв – 3,7 милиарда долара. 4. Ниво на безработица под 15% с тенденция към ускорено спадане, което стана през следващите години. 5. Средна заплата 250 лв = 125 долара. 6. Средна пенсия 130 лв = 65 долара. 7. Премахване на Шенгенската изолация и свободно пътуване в Европа. 8. Възстановени връзки със световните финансови институции – МВФ и СБ, както и с Европейска та банка. В резултат: нараснало доверие на външния свят към България и рязко увеличаване на външните инвестиции. 9. Външен дълг на България – намален до 9,5 милиарда долара. 10. Активни действия срещу мутрите и срещу тяхното влияние в обществения живот. Започва въз становяване на държавността и повишаване на обществената дисциплина. Какво може да се добави към този списък? – не пропусна през въздушното пространство на България преминаването на руски специални ча сти, желаещи да извършат десант в Прищина. – не допусна в България десетки хиляди бежанци от Косово. В състоянието в което се намираше държавата по това време, това би било равносилно на самоубийство.

  14. Приятелю анонимен с псевдоним обърнал моето име, което не се страхувам да поставям зад мнението си прочети внимателно материала, там чудесно са описани малка част от престъпленията на костофффф, а колкото до глупостта под формата на критика изпратена до президента няма да я коментирам. На нея вярват само хора с капаци, които слушат и вярват само на красиви думи, а не гледат делата.

    Защо костофффф подари Нефтохим на руснаците бе приятелю???? Защо костофффф подари стратегическите и печеливши добивни предприятия на червените си врагове? Знаеш ли сега че за най богати хора в страната се спрягат бившите комсомолски и партийни величия като Цоло Вутов и Цоцорков?

  15. До Константин Дичев,
    Как разбрахте че г-н Костов е ченге?? И за какви престъпления говорите? Бихте ли подкрепили думите си с аргументи??!!
    Малко по-нагоре, на 24.09.2012 е постнат документ, който е критика на Президента, за неговата позиция по приватизацията в България. Критиката е изпратена от ДСБ. Интересно ми е да чуя вашето мнение по всички тези въпроси!

  16. Напълно очаквано разни анонимни започват да роптаят срещу истината, ама не са анонимни като гледам кого защитават…. Чудя се само откъде ченгето костофффф намира толкова средства та да си назначава форумни бойци да го оневиняват за големите престъпления които извърши с „приватизиранията“.

  17. Къде сте го изпратил този текст, драги анонимен?
    Не видях никакъв подобен текст в редакционната поща на Еврочикаго.

    И как мислите може да се публикува анонимен текст – ако приема, че един ваш постинг по-нагоре съдържа този текст, започващ с „Уважаеми г-н Президент, Със следните основания възразяваме категорично на Вашите твърдения пред “Дер Щандарт“…“.

    Какво е това?

    Страх ви е да се представите, страх ви или нямате елементарната култура да изпратите един текст на едно издание, подписвайки се с името си под него, не правите разлика между това издание и президентската институция, искате може би да публикувам постнатото от вас като коментар като писмо до президента, което писмо да подпиша от името на Еврочикаго или как?

    Не се излагайте повече.
    И не злобейте анонимно.

    Ако ви беше грижа наистина за българската икономика, за това дали се управляват добре или не природните ресурси на страната, и като сте толкова голям специалист, както твърдите, досега да бяхте написал и изпратил текст, който полемизира с написаното от г-н Дичев. Не с президента, не с „Дер Щандарт“, не с не знам кого. И разбира се подписан текст със собственото ви име. Понеже нищо подобно не направихте, оставям с впечатлението, че сте любител на писането на хейтърски коментари, или, че сте човек, чийто интереси по някакъв начин са били засегнати от написаното от г-н Дичев, и затова са всичките ви анонимни заяждания тук.

    p.s.: Не очаквам от вас да си дадете сметка какво значи да правиш издание на доброволни начала, крадейки понякога от времето си. И че част от това време се налага понякога да посветиш не за друго, а за отговор на злонамерени читателски коментари.

  18. Предрага госпожо,
    Тъй като не сте икономист, а редактор, изпращам Ви текст, с който да получите просветление по икономика. Моля, предайте написаното и на същинския автор, който вероятно също не е икономист, със същата цел. Обучение и просветление по икономика. Не виждам тук никакво заяждане! Просто, когато публикувате текстове с икономическо съдържание, дайте го първо на специалист, който да го провери, за да не изпадате в сегашното положение. Да публикувате текстове достойни за „Стършел“!
    Същият читател.

  19. Драги господине,

    Аз не съм икономист, аз съм редактор.
    Редактор на издание, в което нерядко се случва да излизат материали, които трудно, по една или друга причина, се публикуват от други и доста по-масови български медии, базирани в България.

    Моята работа не е да знам всичко.
    Понеже никой не може да бъде тесен специалист едновременно във всички области на знанието. Да разбира като тесен специалист от политика, икономика, наука, култура,образование, международните отношения, църковни дела и пр. и пр.

    Ако вашата работа е да се правите на луд, моята не е такава.

    Ако искахте действително да оборите някакви икономически тези или данни на даден автор, чийто текст е публикуван в нашето издание, щях да дам трибуна и на вашите тези. Но вие не искате това.

    Искате да си набавите самочувствие по най-глупавия и лесен начин, познат в последните години. А именно анонимното заяждане по форуми в интернет.

  20. Уважаема, Mariana (author),
    Приемете горния текст, като директно изпратен до Вас, с цел икономическо и друго просвещение и просветление!
    Ако имате нужда от допълнителни консултации и обяснения, съм изцяло на разположениие!
    С уважение,
    Читател на статията, чудейки се да плаче или да се смее на абсурдите, написани там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *