2024-03-28

53 thoughts on “Подземните богатства на България – управление или грабеж

  1. Драги анонимен, подписал се като „До: Екипа“,

    Не знам какво е това обръщение до президента, но тук разбира се не е президентската институция. Ако искате да изразите своя позиция по икономическата политика на България в последните години, напишете текст, изпратете ни го, представете се и този текст може да бъде публикуван.

    Ако пък сте писал някакво писмо до президента и това писмо е било открито, публично, и искате да го публикуваме, анонимното му пускане като коментар под някаква публикация разбира се не е начинът.

    Когато човек пледира да просвещава някого, би трябвало да си дава сметка и за подобни неща.

  2. Изпращам Ви четиво за икономическа просвета!!
    Уважаеми г-н Президент,
    Със следните основания възразяваме категорично на Вашите твърденияпред “Дер Щандарт”: “Ние извършихме най-лошата приватизация в цяла Европа – активи за 30 милиарда евро ние продадохме само за 3 милиарда”; и: „…чешкото правителство остави държавните предприятия да работят и започна да им търси стратегически инвеститори.”
    1. Вие повтаряте мита, че „активите” в икономиката, завещани от Живковия режим, са стрували 30 млрд., а са били продадени „само” за 3 млрд. евро. Той тръгва от бившия главен прокурор Н. Филчев и се подема като предизборна теза и основна пропаганда на БСП през 2001 г.
    2. През призмата на реалната държавна собственост митът се разпада така: В над 95 на сто приватизационните сделки са за акциите (участията) на държавата, а не за активите на предприятията. Цената на държавните участия се определя както от активите, така и от пасивите. При масовата приватизация на сравнително финансово стабилни държавни предприятия акциите им са оценени през 1996 г. на 250 млн. лева, които са 22.08 на сто от подлежащата на приватизация собственост. През 1995 г. правителството на Жан Виденов оценява всички държавни активи по балансова стойност с методика на Световната банка на 580 млн. лв.
    Изводът от тези факти е, че комунизмът у нас рухна, поради икономически фалит, впрочем признат официално от БКП. Този фалит беше неизбежен при размера на пасивите на командната икономика в 1989 г., който значително надхвърля нейните активи. Пасивите формираха голяма част от 12-те млрд. долара външен държавен дълг, заради който през 1990 г. премиерът Луканов обяви пред външните кредитори фалит на България. Те формираха дори по-голям размер необслужвани вътрешни кредити.
    3. През призмата на доходността на капитала митът се разпада напълно. Не съществува нито един анализ, почиващ на международно призната методика за оценка, който да доказва, че акциите на силно губещи държавни предприятия струват претендираните 30 млрд. евро. Закъснялата касова приватизация у нас стартира реално едва в края на 1997 г., когато, както Вие сам посочвате, страната ни вече е претърпяла два държавни банкрута, причинени от БКП/БСП. Според статистиката, общият финансов резултат на държавния сектор в икономиката за 1996 г. е загуба от 583 млн. долара, а отрицателната му рентабилност е 15 на сто. Всеки може да направи преценка колко струва капитал, който се самоунищожава напълно от загуби за по-малко от 7 години.
    4. Положението в България е същото както в останалите бивши социалистически страни. Затова общият краен баланс от тяхната приватизация в края на 2008 г. е положителен само в няколко от тях, между които е и България. В бившата ГДР например, чиято икономика би трябвало да струва в пъти повече от българската през 2007 г., приватизацията приключва окончателно с колосалната загуба от 104.5 млрд. евро. Това е прието от Бундестага за нормално, защото по думите на Ханс Шрьодер, президент на приватизационната агенция „Тройханд”, „Нито Тройханд, нито обединена Германия биха могли да преодолеят по друг начин резултатите от 40-годишната комунистическа диктатура в икономиката.”
    5. Приватизацията в Чехия е известна не с това, че държавата е намерила стратегически инвеститори, а с факта, че там за пръв път в световната история се проведе точно обратния процес, наречен „масова приватизация”. Държавната собственост в над 80 на сто от предприятията беше разпръсната между 7 милиона граждани без плащане с реални пари, а чрез механизма на създадените за целта приватизационни фондове. По-късно този опит е определен като най-неудачният тип приватизация, както от международните наблюдатели, така и в самата Чехия. Казаното от Вас, че в Чехия (за разлика от България) държавните предприятия са „оставени да работят”, съдържа внушение, че и в България държавните предприятия са работели, но „лошата приватизация” им е попречила да се развият. Как са работели се вижда от числата по-горе. Повечето от тях приключиха 1995 г. с фактически фалит.
    6. Поради посочената по-горе причина, международните финансови институции поставиха на България твърди условия за спасяване от втори държавен фалит. Основното сред тях беше незабавна ликвидация или приватизация на всички държавни предприятия, „произвеждащи загуби”. Вместо това, правителството на БСП призова държавните дружества да спрат да плащат дълговете си към банките. В резултат последваха верижни банкови фалити, реална несъстоятелност на 71 най-големи предприятия и национална икономическа катастрофа.
    7. Страната ни беше изведена от тази пълна разруха от ОДС чрез най-мащабните реформи в новата история на България. Централна роля в тези реформи беше именно касовата приватизация, благодарение на която България беше призната за страна с пазарна икономика. Без тези реформи, стабилизирането на българския лев, оздравяването на цялата финансова и икономическа система на страната, както и присъединяването ни към ЕС и НАТО, бе невъзможно.
    Това са фактите, които опровергават напълно негативната Ви оценка за приватизацията.

  3. Аз не съм автор на този текст. Авторът се казва Константин Дичев, както и пише в самата публикация. (Това author, което е излязло автоматично до името ми в някакъв мой коментар под текста, е излязло понеже аз съм редакторът, който е качил публикацията.)

    Ако искате да се свържете с автора г-н Дичев, напишете съобщение до редакционния ни мейл, представете се и ще ви изпратя негов мейл да го попитате ако искате за източниците на данните, които е цитирал.

  4. Може ли да кажете, откъде сте взели числата, които цитирате?! Как изчислихте колко струва едно предприятие през 1990г и пр.?!
    Благодаря!!

  5. Обида за интелекта е да се лепят етикети на нещо без всякаква аргументация.
    Или да се гледа света в своего рода „черно-бяло“, че по-лесно.

    Тук не става въпрос за носталгия по Тодор Живков.
    Но голямата политическа демагогия и престъпленията на предишния режим не могат да служат за оправдание за никаква днешна политическа или икономическа демагогия, или за днешни икономически престъпления/далавери.

    Политическото или мирогледно опростяване, сляпото следване на модели отвън, залитането от крайност в крайност, липсата на достатъчно време за еволюционни натрупвания и промени са всъщност една от бедите в българската политическа история от края на ХIX век до наши дни.

  6. Potres! Tazi statia e palno bezumie & obida kam intelekta na chitatelia.
    Ako ne iskate prosto da si ubivate vremeto, a da chetete fakti za dneshna Balgaria i tiahnoto inteligentno talkuvane, vlizaite v saita http://www.ivo.bg

  7. Чудя се да плача или да се смея на тия писания, в които вярното е само името на матросовеца Коцето Дичев. Връщат ни към светлото минало, когато все ни говореха за светлото бъдеще, в което всички ще получаваме много и поравно. Да искаме национализация в ЕС? Това ще бъде поредния български „шедьовър”, с който ще смаем Европа. И какво? Сигурни ли сме, че няма пак като през 90-те години да загробим едни добре работещи предприятия? Наистина ли ще цъфнем и ще вържем, като ги дадем на държавата-майчица. Даде ли се нещо на държавата, винаги става куче влачи, диря няма. И сега ревем срещу крадливите чиновници. Гледам и не вярвам на ушите си :).

  8. Трябва да има начини да се променят нешата, но малцина ги знаят, как да се помоге на един народ, като в момента се води икономическа война и те порабват чрез парите и местните предатели които подписват, че уж всичко е по закон, но благодаря за статията, повече информоция, поне да знаем какво и как, пак е нещо…

  9. Напълно сте прав! Става дума и за строителните материали включително тн „почистване на речни корита“ където се изгребват руслата без никаква такса. И сега, при сключване на концесионни договори концесионните такси са нищожни. Те трябва да са голямата част от печалбите и добива, а не нищожен дял от него. Защото подземните богатства са на всички, а не на тези които дават концесиите!

  10. Г-н Дичев публикуваното е част от престъпленията които се извършиха след 1990г.в областта на минно -добивната и преработвателна промишленост. Бих си позволил да Ви препоръчам/ако това представлява интерес / да анализирате и частта за нерудните минерални суровини която през 80-те години внасяше в БВП на Страната около 100 млн.долара ПЕЧАЛБА.Това беше отрасъл с модерна техника и технологии и това се знаеше от С.Д.С. но не и от такива като Ив. Костов и мИНИСТЪР 10 % бОЖКОВ/

  11. Винаги съм недоверчива към инфо, при което има факталогическо разминаване – в заглавието пише чл. 16, а долу се цитира чл. 18. Да, който не работи той не греши, но все пак…

  12. Престъпление е това, престъпление онова, а за капитализма, като основна причина за такива престъпления срещу обществото нито дума!
    Кога ще проумеем, че докато има капитализъм престъпленията от този род ще са винаги налични! Тяхната корекция в рамките на узаконената от капитализма експлоатация на човек от човека, като източник на печалба, е невъзможна! Не управляващите трябва да се отрекат от това което им носи доходи, а ние – засегнатите от това трябва да го променим по единственият възможен начин – чрез революционна национализация на промишлеността!

  13. Еврочикаго е сайт базиран в Америка и за разлика от положението в България се знае откъде идват средствата за него и каква му е печалбата. На сайта е правило да не се трият мнения, поради което най-голямата ни печалба са интелигентните читатели, които ни посещават, защото знаят, че се стараем да сме безпристрастни. На Еврочикаго почти няма картинки и заради това хора, които не обичат да четат и са само с първосигнална система не се задържат в него. Проверих в системата и всички коментари и няма мнение изтрито. Явно е, че нещо сте се заблудили.

  14. Какво сме изтрили, драги Недев?
    Какви са тези необосновани обвинения?

    Колкото до това да сме публикували отчет на сайта си,
    не знам колко точно харчи основателят на този сайт, за да му плаща поддръжката, но на него никой нищо не му плаща. Всички разходи, каквито се е налагало да има по това издание, се плащат от личния джоб на човек, когото никой не подпомага, за да съществува изданието.

  15. Хей, Еврочикаго, жалко за името ви, явно не сте готови за демокрацията, щом триете обосновани мнения! Хората бяха написали, че трябва да гоните наркобароните, собствениците на агенции за мацки и пр. сенчест бизнес, а вие явно предпочитате обратното! Защо ли? Как се финансирате? Ще си публикувате ли отчетите на страничката ви? Нали сте „прозрачни“?

  16. Чудесно!Най-после някой да изложи данни по въпроса.Преди повече от година, един познат, норвежец, ми каза да не се оплакваме от кризата, защото сме били третата държава в Европа по добив на злато.Не ми се вярваше и започнах да търся информация… а на него не му се вярваше, че сме най-бедната нация в Европа при това в демократична държава без военен режим и управляваща хунта.

    А за решението на проблема, ще ни трябва някой Фидел Кастро… но той като пенсионер едвали, ще дойде точно тук…

  17. Подкрепям ви! Много българи имат нужда да знаят това!

  18. Г-н Дичев браво за статията! Много добра!
    Да започнем да действаме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *