2024-04-23

15 thoughts on “Масови нарушения при обществените поръчки

  1. Господине, мрежата е пълна с издания и сайтове.

    Вместо да вадите от девет дерета вода, за да убеждавате себе си в „правото“ си да вменявате на този сайт какво да прави и какво не,

    идете да поучавате и други.

    Примерно КРОСС, примерно БНТ, когото искате.

    Не знам какви зависимости ви се привиждат на вас във връзка с този сайт, но наистина нямате представа колко далече сте от истината. Ако имахте поне елементарно чувство за мярка, щяхте отдавна да сте спрял да пишете високопатосните си, възмутени коментари, обвинения и подигравки. (Благодаря, че сте способен на това и да се извинявате, но ако не ви отговарям според както би ви се искало, това до голяма степен е ваша заслуга.)

    Ако искате някой да ви чуе, не е този начинът.
    Не и тук.

  2. Уважаема Мариана,

    Единственото извинение, което ви дължа, е в обръщението към първия ми въпрос – „другари“. Беше във връзка с това, че твърде безкритично се препечатват статии, в които зависимостта на „героите“ на тези статии (а и авторите) са предварително „амнистирани“ в общественото пространство. От ВТОРОТО обстоятелство, за което нямате никаква вина, заложено в закона за репресивните служби на комунистическия режим: той не осветлява журналисти, ангажирани от ДС за периода от 1990 до 2006 година. По този начин доста „другари“ с четвърто име от службите облъчват мрежата, нахлузили си амплоа на „журналисти“. И нищо друго не остава на читателя освен да прави аналогии. За това ставаше въпрос.

    Обаче вместо позиция или обещание за по-голямо внимание към препечатките и техните автори (агенция КРОСС, например) ми бе обяснено, че на мене ми се привиждат „другари“. Къде го чукаш, къде се пука…
    Очевидно е, че освен направените корекции зад името си (АУТОР и КАЗА), Мариана е прочела отново и отново отговорите си… А в тях – само персонални упреци, нито един отговор за поставения проблем – има ли неосветени зависимости?
    Демонстриран бе същия манталитет, който визираха моите въпроси.
    В последния отговор се прави и друга демонстрация – че изваждането на е-мейла, от който бяха пратени моите въпроси било опит да покаже какъв „театър“ съм разигравал.
    И както обикновено става – колкото повече въртиш в края на кръга, толкова повече излизаш от него. Народът е казал и нещо друго по въпроса. Мариана като познавач на фолклора се досеща. Колкото повече въртиш, толкова повече… Има обратна посока. Понеже ни препращаше към арменския поп ще отговорим по същия начин.
    Но и въпросния поп цъфна в списъка с агентите на ДС, няма как да ползвам услугите му.
    Тези препратки на Мариана ме карат да съм в синхрон с нейните „аргументи“: „Гузен негонен бяга“. Или „Котката никога не пада по гръб“.
    …Но се е получило и друго: „След дъжд – качулка“. Точно това се е получило с последното „движение“ извън центъра на зададените въпроси. Точно затова тя била публикувала моя е-мейл – да ме изобличи в „раздвояване“ и в разиграване на „театър“. И без да ще, или нарочно, защото този манталитет се демонстрира във всеки един „отговор“, отново се е въоръжила с арсенала на персоналните напътствия, все извън ПОСТАВЕНИТЕ ВЪПРОСИ – за зависимостите.
    А тези зависимости, включая и въпросните визи, имат един и същи център. Колкото и да се правим на „ни лук яли, ни лук мирисали“.
    В тази връзка мога да уверя уважаемата Мариана, че никога не съм имал желанието да кандидатствам за каквато и да е чужда виза. Точно поради посочената ЗАВИСИМОСТ на резултата със ЗАВИСИМОСТИТЕ – на едни и същи радетели на „сигурността“. Преди – червените фрицове, сега – техните наследници. Че от кого черпят „инфо“ въпросните братски служби?… При това нито съм криминално проявен, нито имам регистрирани противообществени прояви. Но визи получават ЗАВИСИМИТЕ – все хора на „бившите“, които са и настоящи. Нали и това бях питал в един от въпросите?

    Уверявам Мариана, че ако някога ми хрумне да посетя Америка, ще го направя чрез е-мейла, който уважаемия и четен от мене сайт обяви публично.
    Ако Мариана работи за този сайт от тук, от България (както казва), това още повече я задължава да прецизира отговорите си и „да не бяга по тъча“, а най-малкото да спазва условията, които не са само за ползващите сайта, в който работи – макар и доброволно. Това ни най-малко й дава правото да публикува моя е-мейл адрес и с това да си „подсигурява“ „аргументи“ за несъстоятелността на моите въпроси – според нея, разбира се.
    Защото ако намира у мене някаква раздвоеност, базирайки я с това, че пиша под различни имена и ако наистина съм „раздвоен“, то е единствено в посока на гарантираната ми анонимност. Повтарям: нито съм обидил някого, спазил съм условията за коментиране. Относно „раздвоената“ личност (защо съм писал от под две имена) съображенията ми са коректно обяснени.
    И ако на моите въпроси Мариана може да отговаря както си иска, това не означава, че моят е-мейл трябва да бъде афиширан в защита на нейните „аргументи“, които коментирах. Всякакви опити по този начин да се „оправдаят“ непонятните и за собствените правила на сайта, и за общите условия за присъствие в мрежата, очевидно не могат да издържат подобна логика.

  3. Драги въпрос,

    Може и да ви разочаровам, но не живея в САЩ.

    Ако имате някакъв проблем с това, че вие самият не сте могъл да отидете в тази страна, никой от хората, които поддържат този сайт, не ви е крив.

    Може да с правите на колкото си искате личности, да „разговаряте“ сам със себе си, за да докарате повече „автентичност“ на подигравките си, но хора, склонни на подобни най-елементарни номера; както и хора, които имат време бол за хейтърстване, се ръководят от всичко друго, само не и от морални подбуди.

    А мейлът ви го обявих, за да покажа, че се опитахте да разиграете някакъв наистина много евтин театър.

  4. П.С. Що се отнася до анонимността – такива са изискванията на сайта за поверителност. Коментарите не могат да се пращат без обявен е-мейл адрес. Колко се спазват те е видно от получения отговор. Сега мога да получавам нежелани от мене съобщения от цял свят. Как ще бъдат подписвани коментарите ми – това си е абсолютно моя работа. Не съм ползвал никакви цинични и непозволени имена, а съм задавал ВЪПРОС. Или това не е разрешено? А за какво е поставен форума?
    По подобен начин (но без второто си „име“ – „ха-ха-ха-а-а!“) постъпих с коментарите си под един друга статия (линк), с което се потвърдиха разсъжденията ми, поставени под ВЪПРОС. Както казах и там – „но комент“. Излишно е… Бягате от темата като дявола от тамяна!
    Исках да изчакам ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА ГОРНОТО в коментарите ми под линка „Съдбата на БГ зависи от избирателната система“, след които добавям тези редове. Нищо повече…
    Все пак – пожелах ви малко по-горе и по-напред във времето успех в „журналистическото“ поприще.

  5. Ето на – дойдохме си на думата.
    Здравейте, доктор Уотсън! Елементарно.
    Последното ваше авторско съобщение беше очаквано.
    Отговорихте на всичките въпроси вкупом. Станахте ясни не само на българските читатели в странство, а вече и на тези, които са по земите, от които сте емигрирали по чуждите земи – това си личеше, както си позволихме да отбележим, по удивителната посещаемост на коментарния ви форум. А във всяко българско село се знае на кого удрят печата за обетованата земя, и на кого – не. Естествено – в братските служби на двете страни българската е вече наистина братска, защото в наследника на ДС работят наследниците на червените гестаповци. И точно това беше смисълът на моя въпрос.
    Пренесли сте отвъд океана точно тези визирани в моите въпроси „качества“ които обясняват както посещаемостта на форума, така и генезиса на печатите върху вашите паспорти – да сте им честити със свободното си слово (впрочем този диалог ви даде рядката възможност да се изявите като автори във собствения си форум). Очакваме и нещо авторско в препечатката наречена ЕУРОЧикаго (?!). Успех!

  6. Драга/и/ [email protected] („въпрос“ и „ха-ха-ха-а-а-а-а!“),

    Тука имаше една читателка, която се правеше на много личности.
    Явно и вие така.

    (Кой знае, може и да сте същата…)

  7. Явно тоя сайт не отговаря на въпроси. Няма отговор на нито един. Ами отговорете му на „анонимния“, пита човека. То и затова е „пълно“ с коментари. Аз явно съм втория анонимен, дръзнал да пише коментар. Успешна работа на „авторката“!
    А темата за ДС е явно повече от неудобна от въпросите на първия анонимен… Защо ли?
    П.С. Що се отнася до анонимността „авторката“ много добре знае, че такива филми в интернет няма. Кого обаче обслужва този сайт? Щом „авторката“ работи там на доброволни начала? Сайт за ексхибиционизъм или нещо друго? Ето пък още един въпрос – този път от мен, другия анонимен.

  8. По света, драги анонимен, има според различни оценки, между милион и 200 хиляди и два милиона български емигранти. Просто няма как всички те да са били сътрудници на ДС.

    А това какъв е този сайт, какви рубрики съдържа, какво има в тези рубрики и в коя са авторските текстове, в коя – препубликации, едва ли има нужда да ви обяснявам. Струва ми се, че това въобще не ви интересува. Вие просто си търсите на кого да си изкарате.

    За връзките на журналисти с ДС също ме писали, драги ме анонимен.
    А ако някои имена не са извадени на светло, не търсете вина за това там, където такава няма.

    И не ми губете времето повече.
    Този сайт не е институция тип „арменски поп“.

  9. Благодаря за съвета! Що се отнася до добросъвестното ви препечатване на документи относно репресивната служба на обявения за престъпен комунистически режим – това го правите от сайта, поддържан от Христо Христов ДЕСЕ.БГ и нищо повече… Кажете си мнението по тая водоразделна тема, както отбелязах в предната си бележка. Там е въпросът! Думата ми бе, че вашия сайт е своеобразен новинарски дайджест – каквито са повечето сайтове, впрочем, нищо лошо. Но нямате позиция по ТОЗИ ВЪПРОС – за връзките на т. нар. „журналисти“ с ДС. И разсъжденията ви що е то разследваща журналистика обвързана с аргумента, че не получавате пари, и затова просто препечатвате чужди материали, едва ли кореспондират с изявлението накрая, че сте били свободни хора. Какво искате да внушите с тази препратка – че сте от „свободната“ журналистика ли?
    Що се отнася до въпросите около КРОСС и неговия собственик и самият Христо Христов е безсилен, защото има законови ОГРАНИЧЕНИЯ – прикрити са „журналисти“ сътрудничили на ДС до 2006 година. ПОВЕЧЕ ОТ 16 ГОДИНИ!!! Точно в това е и следващия ми въпрос – защо? Едва ли тия имена, които давате за пример, работят като вас доброволно.
    И ако се върнете малко напред към другите въпроси, точно тука е заровено едно друго доста миризливо куче…
    Спомняте ли си за въпроса ми за визите? Кои получаваха визи за т. нар. свободен свят, където се намирате, и защо? Ако се направи каквато и да е произволна справка от което и да е населено място – нещата са повече от ясни: в свободния свят още от самото начало се настаниха червени милионери, бивши военни, а за сътрудниците на ДС… това също е въпрос, който има много общо с прикритите повече от 16 години „свободни“ журналисти.

  10. Вие едва ли сте редовен читател/ка/ на този сайт. Иначе щяхте да знаете, че тук са публикувани много текстове, свързани с бившите агенти и сътрудници на ДС.

    Колкото до това, че искате Еврочикаго да направи журналистическо разследване за това какви връзки имат Бойко Василев или съпругата му, или собственика на КРОСС с бившите тайни служби – лично не помня да съм виждала името на Бойко Василев сред списъците с бивши сътрудници или агенти на ДС, изнесени от Комисията по досиетата. Мисля, че не. Щях да запомня това, ако го бях видяла. Колкото до Симеон Василев, за това име нямам спомени също да съм го срещала, но е възможно да е бил.

    Не знам дали си давате сметка, обаче, какво точно значи разследваща журналистика и как се прави тя, ако наистина е такава. За нея трябва и време, и средства, а вие искате това, даже като че ли го повелявате, на един емигрантски сайт, който се прави на доброволни начала от хора, които отделят от личното си време, за да го правят. Ние не получаваме пари от никъде, за да правим това издание, но сме свободни хора, които не са длъжни все пак да определят за какво да отделят своето време според това какво някой читател като вас ще им вмени като повеля или задължение.

    И още нещо – след като ви вълнува толкова въпросът какво прави Бойко Василев или съпругата му – защо не напишете някой коментар по този въпрос на сайта на БНТ? Това е т.нар. обществена телевизия, която се издържа от данъците на данъкоплатците. Напишете там своите въпроси и/или коментари, свързани с работещите в БНТ.

    Разбира се свои читателски коментари или въпроси можете да напишете и в сайта на агенция КРОСС.

  11. Има просто въпрос след въпрос следващ вашата статия – с източник КРОСС. Следва още един – дали собственика на тази агенция Симеон Василев (няма никакви роднински връзки с визирания Бойко Василев и съпругата му, отговаряща за „обществените“ поръчки в МС по времето на Тройната)има някакви „роднински“ връзки с ДС? Няма никакво „заяждане“, защото от статиите, които препечатвате по въпросите за обвързаността на журналистиката с ДС сте праволинейни в отношението си – крайно отрицателно. Моля, отговорете поне на един въпрос на иначе постния от към коментари ваш форум! Защото се остава с впечатление, че сте или безкритични към ОСНОВНАТА ВОДОРАЗДЕЛНА ТЕМА В БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО – ТЕМАТА ЗА ЧЕРВЕНОТО ГЕСТАПО, или не сте толкова праволинейни, или…

  12. Не знам какъв ви е полът и за мен е без значение мъж ли сте или жена. Но като сте си избрал/а/ за ник думата „въпрос“, ми беше някак неудобно да напиша уважаеми/ма/ „въпрос“, глупаво е някак си да се обърне човек така.

    Не другаросвайте повече непознати вам хора.

    И не мразете българите зад граница.

    Те не са еднакви – точно както и българите в България.

  13. А на кого даваха визи, Мариана? Всъщност – от къде знаете моя пол какъв е? Пък не знаете за другарката на ченгесарското предаване ПАНОРАМА? На този въпрос просто отговорът е определено излишен.

  14. Не знам коя е „другарката в живота“ на Бойко Василев, но ако имате носталгия по обръщения като „другари“ или „другарки“, и ви се привиждаме като такива, определено сте сбъркал адреса.

  15. Другари журналисти от САЩ, защо не направите разследване каква роля има другарката в живота на Бойко Василев от „Панорама“ от БНТ в „обществените“ поръчки, откога е в МС на работа, по кое време е назначена, колко поръчки (не само от цитираните) са минали през нея?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *