Home » Избрано

Как стъкмистика изкара българите тройно по-богати

2012.08.26 Няма коментари
Spread the love

Преди седмица /преди десетина дни – бел.ред./ изследване на НСИ „констатира”, че средният доход на член от домакинство е 1071 лв.* Нито повече, нито по-малко. Вече седем дни се чудим къде са липсващите от портфейлите ни пари – изхарчили сме ги за почивки, за зимнина (все пак чушките са по лев и седемдесет), по кръчми… Спрете да ги търсите, грешката не е във вашия телевизор.

Не ми били 1071, най ми били 357 лв. Просто статистическият институт е „пропуснал“ да уточни в доклада си, че това са доходите ни за ТРИ месеца. Грешка? Манипулация?

Досадното и дълго обяснение: в началото на 2010 г. НСИ преминава от месечно към тримесечно отчитане на този вид данни. Като причина за промяна на методологията и периода е посочено, че това е изискване за хармонизиране на националното с европейското законодателство.

1) Не успяхме да намерим точно такова изискване. Напротив – Евростат изисква по-детайлни данни от националните статистики там, където понастоящем изследванията се провеждат през по-голям период и/или са по-обобщени. А у нас до 2010 година въпросното изследване на доходите на домакинствата се извършваше всеки месец!

2) Доходите (съответно и разходите) на огромната част от населението са основно месечни. Това води до асоциативно приравняване на изнесените данни към месечни такива.

3) Дори да приемем, че има изискване на евростатистиката за тримесечни отчитания, коректността на публикуваните данни изисква изрично уточняване на периода, за който се отнасят данните.

За да покрива тъкмо изискванията на Евростат и Кодекса на европейската статистическа практика, в документа на НСИ трябва да пише, че данните са за „среден тримесечен общ доход на лице от домакинство“, както е уточнено в предишни публикации на статистиката**. Факт е, че така обявените резултати от изследването подлъгаха множество медии, които отразиха доклада на НСИ. Четохме и заглавия от рода на „Българите забогатели“! А освен от медиите, откъде другаде българинът да следи националното развитие? Или трябва да е бдителен и да изчита десетки доклади – български и чужди, за да знае кои данни са достоверни?

Традиционно вече не вярваме на политиците си. Съмняваме се в лекарски диагнози, в обективността на журналистиката. За статистиката си говорим, че е „като бикините – те разкриват всичко освен най-същественото“***. Ще остане ли некомпрометирана професия в стремежа все някому да угаждаме?

—————————————————————–
* „Доходи, разходи и потребление на домакинствата през второто тримесечие на 2012 година“ http://www.nsi.bg/EPDOCS/HBS2012q2.pdf
** „Доходи, разходи и потребление на домакинствата през второто тримесечие на 2010 година“ http://www.nsi.bg/EPDOCS/HBS2010-2q.pdf
***„Статистиката ни засрами Майкъл Фелпс“ Валери Найденов: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1512715

 

Източник:  Solidbul.eu

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.