Home » Избрано

Фейсбук страница по обществена поръчка…

2012.08.23 Няма коментари
Spread the love

Шеметно прогресиращата бизнесдама Кристина Спасова и медийният съветник на земеделския министър Мирослав Иванов обясняват как фирма на три месеца може да получи договор за 50 000 лв., за да направи “Фейсбук” страница и да си купи скъпи офиси в София

 

Веселина Миланова, Програма “Хоризонт” на БНР

“Златната” “Фейсбук” страница на Програма за развитие на селските райони, която струва 50 000 лв.

.

– Г-н Иванов, разкажете как е сключен този договор за 50 хил. лв. за популяризиране на ПРСР във “Фейсбук” и “Туитър” с “Кей Ем Ком”?

– Само едно уточнение: договорът е за малко по-малка сума – около 47 500 лв. Сключен е по реда на закона за обществените поръчки, проведена е тръжна процедура, малка обществена поръчка. Трима кандидати се явиха.

– Това с поканите ли е?

– Да, до миналата година такъв беше редът на закона за обществените поръчки, малката обществена поръчка е с 3 покани, като процедурата беше по най-ниска цена. “Кей Ем Ком” предложиха най-ниска цена.

– Защо се спряхте на “Кей Ем Ком”?

– Ами смятаме, че това са млади хора, които работят в пространството на “Фейсбук” и “Туитър”…

– О, моля ви, има много млади хора, които работят в пространството на “Фейсбук” и “Туитър”.

– Ами ние и другите компании, които поканихме, бяха млади хора…

– Никой ли не си зададе въпроса защо каните фирма, която е на бивш ваш служител?

– Ами тя не е служител на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

– Агенцията по храните е част от системата.

– Да, но пряко не са в МЗХ, съответно другите две компании бяха абсолютно външни.

– При избора на компания не се ли съблюдаваше опит по такъв вид проекти?

– Ние искахме опит, да.

– Но тази фирма е създадена през септември.

– Ние обявяваме тази процедура през декември, като вече към тази дата…

– Фирмата е добила опит? Моля ви. Всъщност как се доказва опит в тази сфера на дейност?

– Ами по изисканата документация, която ние сме поискали, това беше да имат поне една референция и да са имали подобен договор и те представиха такъв договор.

– 3 месеца срок съществуване на фирма не ви ли притесни?

– Ами то е имало комисия по избора на тази фирма. Искам да направя уточнение, че точно това е смисълът на Закона за обществените поръчки, особено за малка обществена поръчка до 50 хил. лв. – да се явяват нови и малки играчи, които не могат да се борят с тези големи обороти от милиони.

– Г-жо Спасова, как след 3-месечно съществуване успяхте да спечелите конкурс?

– Ами ние регистрирахме фирмата през септември, като се събрахме хора всеки със своите умения и клиенти. Работили сме в сферата на рекламата, на информацията и комуникацията с корпоративни клиенти през октомври и ноември, за която работа сме сключили референция. Предложили сме ръководител на екип с магистърска степен и експерт с бакалавърска степен.

– Какво се очаква от вас да свършите по този договор?

– Когато януари месец подписахме договора, ние започнахме да се запознаваме с материалите, които са над 20 хил., предложихме концепция за съдържание и визия на “Фейсбук” страницата. Заложили сме и рекламна кампания във всички големи агросайтове. Страницата може да бъде видяна. Но на 1 септември официално представяме страницата и по тази причина досега за нея официална информация не е имало. Заложили сме, че най-малко 1300 души ще подсигурим, а хората, които сега са се свързали с нас, просто са търсели информация за ПРСР. Страницата е на 95-96% готова и ние сме готови 10 дни по-рано.

– Това, че сте работили в БАБХ, ли ви помогна да спечелите тази поръчка?

– Това, което ми помогна, е, че освен в БАБХ съм работила в пътната агенция и в други администрации. Над 4 години се занимавам с дейности в сферата на ПР и връзките с обществеността (Кристина Спасова е на 25 години, бел. ред.).

– Тези данни, които изнася вестник “Сега”, истина ли са? Вярно ли е, че фирмата е купила офис за сумата от 332 491 лева?

– Когато започнахме нашата работа през месец септември, ние бяхме в офис под наем. Тъй като част от корпоративните ни клиенти и това, с което се занимаваме, е обучение, решихме да направим такава инвестиция. Офисът е изплащан 7 месеца. Искам да отбележа, че в БАБХ моята работа е била изцяло да поддържам връзки с медиите и да бъда тази, която подава информация от експертите до медиите.

– Което означава, че сте били в близки отношения с експертите и съответно с хора, които одобряват такива обществени поръчки.

– Хората от БАБХ са ветеринари.

– Това, което не разбрах, е 50 хил. лв. ли струва откриване на страница във “Фейсбук”?

– Не. До момента ние сме получили за страницата във “Фейсбук” 15 хил. лв. Цялата поръчка е на стойност 47 500 лв. В която сума се включва рекламна кампания, която е над 10 хил. лв., техническа изработка, която е приблизително толкова. Обработката на първоначалната информация, която ние трябваше да синтезираме, и поддръжката й за 12 месеца, в което се включва освен рекламната кампания и популяризирането на страницата в теми и рубрики, в които хората се интересуват от програмата като програма.

– Тези хора, които действително проявят интерес към програмата, ще имат ли възможност на страницата, която създавате с европейски пари, да видят и вашия отчет за начина, по който са изхарчени парите.

– Разбира се. Още в началото на август ние сме публикували всички дейности и сме поели ангажимента към всички потребители всеки месец да публикуваме отчет за предходния.

– Бихте ли ми обяснили нещо – практиката по поръчки с европейско финансиране не изисква ли минимален оборот за предходни 3 години и изпълнение на поне 2 договора?

– Предполагам, че господин Иванов е по-запознат, но искам да кажа следното: ако администрацията се затваря към по-младите фирми, не смятам, че това е добра практика.

– Да, но нали разбирате, че има много фирми, някак изглежда странно вие да сте работили в БАБХ и изведнъж да спечелите обществена поръчка. Има много млади хора в България, които се опитват да пробият.

– Ние сме кандидатствали на повече от 30 обществени поръчки, включително и в МЗХ. Кандидатстваме за всяка поръчка, за която отговаряме на условията.

– В други министерства кандидатствали ли сте за обществена поръчка?

– Кандидатствали сме.

– И спечелихте в МЗХ?

– Това е единствената ни поръчка в МЗХ, която сме спечелили, макар че сме кандидатствали и за други. Ако имаше тенденция към нас и някой ни пазеше и някой ни даваше протекция и предимство, предполагам, че щяхме да печелим и други. Не! Ние играем на един равен пазар и предлагаме конкурентни продукти.

– Г-н Иванов, може ли да кажете, че се чувствате доволен от начина, по който се осъществява всичко това – обществената поръчка, казусът, който се създава сега? Има ли някакъв регламент, който да ангажира министерството с обявяването на такава обществена поръчка и плащане на европейски пари с такъв тип договор. Просто защото всички коментират, че един “Фейсбук” профил се създава от един първокласник за 15 минути, а не са необходими 50 хил. лв., за да се създаде “Фейсбук” профил.

– Аз да уточня по отношение на “Фейсбук” страницата – освен че те трябва да я поддържат и да я направят, те са ангажирани да отговарят и на въпроси, когато обикновени граждани публикуват там. Т.е. те допълнително трябва да имат ангажирани експерти, които да отговарят на обикновените хора. Искам да кажа, че това, че към момента има толкова малко участници във “Фейсбук”, не ни плаши, тъй като съм си направил труда да погледна страницата на ПРСР на ЕК. В момента в нея има 1658 човека…

– Ние направихме допълнителна реклама на тази страница, така че, надявам се, хората, които ви харесват, да станат повече…

К.С Ако можем тук да добавим, че това не е обикновена “Фейсбук” страница, защото за нея допълнително са разработвани приложения, за да може да отговори на нуждите на настоящите и потенциалните бенефициенти на програмата. А сумата, за която е сключен този договор, представлява 0.1% от бюджета на цялата програма, което аз си направих труда да проверя. И още нещо – за младите фирми и за младите хора няма достатъчно възможности да кандидатстват в обществените поръчки…

– Сигурна съм в това! Г-н Иванов, завършваме с вас, смятате ли, че има нещо нечестно в начина, по който се е случило всичко, защото знаете, че хората, когато чуят обществени поръчки, покана за 3 фирми, знаят, че дадена фирма е направена, за да спечели дадена обществена поръчка?

– Значи, искам да кажа, че абсолютно всичко е проведено по Закона за обществените поръчки и когато сме обявявали търга, той е бил публикуван на нашата интернет страница.

(Бел.ред.: Търгът не може да бъде открит нито на сайта на Агенцията за обществени поръчки, където би трябвало да бъде задължително обявен, нито на сайта на МЗ. На изричен въпрос на “Сега” към МЗ за номера на поръчката оттам обясниха, че тя не е качвана на сайта на АОП, тъй като според тях това не е нужно. МЗ обаче има публикувани на този сайт купища други малки поръчки. От МЗ обещаха до няколко дни да изпратят на “Сега” изискванията по процедурата.)

 

Източник:  в. “Сега”

(Заглавието е на Еврочикаго.)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.