Home » Избрано

Дъх на развалено

2012.08.03 4 коментара
Spread the love

Ники Русиновски,  bgtatko.bg

 

За изработването на Фейсбук страница и Twitter акаунт на Програмата за развитие на селските райони Министерството на земеделието е платило 50 000 лева, съобщи днес http://openparliament.net.

Вчера Фейсбук страницата имаше скромните 24 “харесвания”, които днес се увеличиха до 51, като един от феновете е самият министър Мирослав Найденов. За сравнение, Фейсбук страницата на БГ Татко има над 16 000 “харесвания”.

Проверка в сайта на министерството показва, че за изработването на страницата във Фейсбук и акаунт в Туитър, който пък има цели трима последователи, са платени 50 хил. лв. за една година.

Още толкова е дало земеделското министерство за публикации в интернет-форуми (!?).

През тази година за изработване и поддържане на страницата на земеделското министерство във Фейсбук и акаунт в Туитър са одобрени още 50 хил. лв.

Я пак – 50 000 лева за нещо, което 12-годишният ви син може да направи за 15 минути в къщи?!

И още 50 000 лева годишно за публикации в интернет-форуми? С толкова пари могат да бъдат наети 10 човека (!), които по максимум 1 час на ден (защото какво толкова повече да публикуват) да публикуват цяла година срещу „скромно” заплащане от 400 лв. месечно. Скромно, но половин средна работна заплата – за 1 час работа на ден? Не е зле.

И още 50 000 лева за поддържане на страницата във Фейсбук и Туитър акаунта? Ей богу, това са още поне 10 човека на същата заплата за година напред и дори с по-малко работно време.

Или общо – 30 души, които се занимават цяла година с… с какво, извинете?! За сравнение, в България няма НИТО ЕДИН новинарски сайт, който може да си позволи 30 души на заплата ежедневно да произвеждат съдържание… а тези 30 на земеделското министерство поддържат една Фейсбук страница и един Туитър акаунт!

Ако ви се струва, че тук има нещо нередно – прави сте.

Защо да се ограничат само с 30 мъртви души и 3 пъти по 50 000 лева, като може повече, много повече. Какво ще кажете за 5 милиона и отгоре например? Познахте!

Министерството на образованието е готово да даде 5,7 млн. лв. на фирма, която да надгради (upgrade и редизайн) съществуващия национален образователен портал start.e-edu.bg, съобщава онлайн изданието на „Труд”.

Това станало ясно от обществена поръчка, публикувана от ведомството в началото на юли. Парите са осигурени по оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”.

За изграждането на портала е инвестирана 10 пъти по-малка сума – 500 хил. лв. през 2006 г., когато министър на образованието беше Даниел Вълчев, припомнят от „Труд”.

500 000 лева за сайт тогава беше скандал, а уж при тройната коалиция се крадеше като за световно. Но близо 6 милиона лева за ъпгрейд и редизайн на сайт – едва ли в целия интернет съществува подобен сайт и подобна сделка!

Срещу тази сума могат да бъдат наети 100 (!) високо квалифицирани програмисти за една година срещу 5000 лв. месечна заплата на калпак. Десет пъти по-малко на брой биха могли в рамките на само един месец да оправят вероятно всички сайтове на правителството – от А до Я, а не просто редизайн и ъпгрейд. Какво ще правят останалите и в следващите 11 месеца – това е пълна загадка.

От всичко това се носи тежка воня на злоупотреба с бюджетни (в първия случай) и европейски (във втория) средства. Другото име на това е „корупция”.

Има ли прокуратура в България?

 

4 коментара »

 • безпристрастен said:

  То не е за коментар… Ясно е, че е за прокуратурата, въпреки че такива “узаконени” мошеничества в България са едва ли не нещо нормално.

 • безпристрастен said:

  То не е за коментар… Ясно е, че е за прокуратурата, въпреки че такива ”узаконени мошеничества” в България са едва ли не нещо нормално.

 • Любомир Дичевски said:

  Има ли ”престъпление” и дали има ”умисъл”? Има ли ”съпричастност”
  и въобще ”въртят” се едни пари около този, онзи и отчасти около съдебната палата. После питаме ”къде е правосъдието”, но никой не ни отговаря, после протести и наказани съдии за забавени дела. Не ни прави впечатление как доказани престъпници чакат с години да оздравеят за да ги съдят, после и адвокатите им се разболяват и така докато изтече ”давността”.
  Пак доклади със забележки от Брюксел и отново забрава. Хората от съдебната палата си строят хотели по морето, народа цъка с език и търси в джобовете си стотинки за хляб и мляко и пак протести и за какво протестира ”няма значение нали е на протеста” и пак се ”въртят” парите около същите хора…. и това е то нова демокрация.

 • Nik said:

  Има прокуратура, разбира се, но:

  ТЕХНА, на МАФИОТИТЕ!

  С т.нар. “конституция” от 1991 г. (де юре проект на текст за такава – вижте §§6, 7 и 8 от забележителната книга на проф.Янко Н. Янков-Вельовски ЛЕГИТИМНИТЕ ОСНОВИ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯ) ТЕ, МАФИОТИТЕ бетонираха СВОЯТА СЪДЕБНА ВЛАСТ над оскотяващото от наложения му геноцид българско население: прокламираха и наложиха ДОЖИВОТНА НЕСМЕНЯЕМОСТ и ИМУНИТЕТ на СВОИТЕ ПАРТИЙНИ КАДРИ в съда и прокуратурата.

  Във всички държави има мафии, но

  САМО В БЪЛГАРИЯ МАФИЯТА ИМА СВОЯ ДЪРЖАВА…

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.