Home » Избрано

Запомнете това име: Стефан Прохоров

2012.07.23 Няма коментари
Spread the love

Най-младият български драматург Стефан Прохоров, чийто първи пиеси „Правилата на играта” и „Братята, това е” предизвикаха истинска сензация, се завърна преди дни от Испания, където представи България на един от най-сериозните фестивали за драматургично изкуство в Европа Europe Interplay.

Тази година 18-годишният ученик беше номиниран за награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” – най-чаканата и престижна награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България. Стефан Прохоров е далечен потомък на руския писател Алексей Толстой и на революционера Георги Бенковски, но не отдава голямо значение на този факт. Иска хората да го запомнят с неговото собствено име и с творчеството му. Затова той пише от дете, а неговата мечта е да стане театрален режисьор и тя е на път да се сбъдне, защото в началото на септември ще кандидатства в НАТФИЗ.

Голямо признание за таланта на най-младия български драматург бе специалната награда, която Фондация „Стоян Камбарев” му осигури, а именно селекционирането му за участие като представител на България в престижния международен фестивал Europe Interplay. Този форум e с над двайсетгодишна история и е най-сериозната платформа в Европа за срещи на млади автори и драматурзи. От Europe Interplay са тръгнали редица световни имена в областа и театъра от ранга на Сара Кейн. По традиция всяка година фестивалът се провежда в различна европейска страна. Младият Стефан владее няколко езика, свири на китара и хармоника и се интегрира прекрасно в атмосферата на фестивала, продължил цяла седмица в Манхирон, Испания.

Източник: hola.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.