Home » Избрано

Скрити портали в магнитното поле на земята

2012.07.07 Един коментар
Spread the love

Джак Скъдер (Jack Scudder), учен в областта на физика на плазмата от Университета в Айова, работейки  по поръчка на НАСА, е открил своеобразни “портали”,  точки в пространството, в които земното магнитно поле се свързва с магнитното поле на слънцето, формирайки директни магнитни пътища.

Тези магнитни пътища, водещи от Земята към  атмосферата на Слънцето,  преминават през Космоса, простирайки се на разстояние от почти 150 милиона километра.

“Ние наричаме тези точки  Х (X-points) или области на  електрона дифузия (electron diffusion regions)” – казва Джак Скъдер. – “Проучванията, извършвани с помощта на космическия апарат на НАСА THEMIS и европейските Cluster, показаха, че тези магнитни “портали “се появяват и изчезват  (отварят и затварят) няколко десетки пъти на ден.”

X-точките са обикновено на височина от няколко десетки хиляди километра от повърхността на Земята, където магнитосферата на Земята започва да се  влияе от слънчевия поток от частици и радиация, известен като слънчев вятър. По-голямата част от възникващите  портали са с малък размер и са краткотрайни, но понякога има стабилни портали, с големи размери и съществуващи в продължение на доста дълго време. Ефектът от тези магнитни портали на Земята е огромен, тонове високоенергийни частици, минаващи през тези пукнатини, загряват горните слоеве на атмосферата на Земята, причинявайки геомагнитните смущения, бури и  ярки северни сияния.

 

Източник:  30dumi.eu

One Comment »

  • 5ko said:

    Това е много интересно! Напоследък се интересувам много от Слънцето и как то влияе на хората и на земята. Забелязвам общи шаблони и взаимовръзка между поведението на борсите и Слънцето (Sunspot cycle в частност).

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.