Home » Избрано

Райс: Трябва да надмогнем желанието да ръководим другите

2012.07.29 Няма коментари
Spread the love

САЩ трябва да преодолеят желанието си да ръководят другите държави, смята бившият държавен секретар Кондолиза Райс.

Райс изразява мнението си в статия, публикувана във в. Financial Times. В нея тя критикува политиката на президента Барак Обама, призовавайки го да спре да “флиртува” с враговете на САЩ. Което е повече от логично, предвид обстоятелството, че Обама е демократ, а Райс бе държавен секретар по времето на републиканеца Джордж Буш-младши.

Райс обръща внимание и на това, че САЩ трябва да разширят добива на петрол от собствените си находища, за да намалят зависимостта си от внос до минимална степен. “Само разработването на собствени нефтонаходища ще ни позволи да не страдаме от растящите цени на петрола. Тези цени укрепват икономиката на държави като Венецуела, Русия, Иран. Чавес и иранците ухапаха протегната ръка за приятелство“.

Въпреки че Райс по навик и сега “сочи враговете с пръст“, тя очевидно е преосмислила доста неща, откакто е извън властта. Свидетелство за това са следните й думи: “Ако САЩ искат светът да стане мирен, свободен и благополучен, трябва да преодолеят желанието си да ръководят другите. Водещата роля на САЩ трябва да е следствие, а не първопричина”.

 

Източник:  БГНЕС

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.