Home » Избрано

Българското правителството завиши бюджета на президентската институция

2012.07.25 Няма коментари
Spread the love

Кабинетът завиши бюджета на президентството с 24% и го върна на нивото от 2010 г.

Кабинетът гласува безпрецедентно за последните години решение да се увеличи финансирането на президентската институция над одобреното от парламента. Администрацията на президента ще получи 980 000 лв. над официалния си бюджет от 4.136 млн. лв., или с 24% повече. С това бюджетът на институцията се връща на нивата от началото на 2010 г., преди антикризисното орязване на държавните разходи със средно 20%. Докато за президентството финансовите затруднения свършват, за други институции като университети, медицински кабинети в детски градини, читалища и музеи финансирането е замразено на ниските антикризисни нива от средата на 2010 г.

Според официалното прессъобщение на кабинета допълнителната субсидия за администрацията на президентството е необходима за подсигуряване на международната програма на президента, включително транспортните му разходи. Сегашният размер на одобрената от парламента субсидия не позволява посрещането на разходите във връзка с функцията на държавния глава да представлява България в международните отношения, се казва в текста. От него не става ясно за какво точно ще се харчат парите и защо президентството не съобразява международната си програма с одобрения от парламента бюджет. На въпроси на “Сега” кое налага допълнителните разходи от пресслужбата на президентството обещаха отговор днес. Самото решение бе гласувано като допълнителна точка към дневния ред и не бе представено пред журналистите от министрите, а от Министерския съвет впоследствие уточниха, че вносител е финансовият министър.

Гласуваното увеличение компенсира почти напълно антикризисното орязване на бюджета на президентството с 25% през юли 2010 г., по времето на Георги Първанов. Тогава годишната субсидия на институцията бе намалена от 5.232 на 4.186 млн. лв., а с допълнителния милион сега разполагаемите пари стават 5.116 млн. лв. Още през 2011 година коланите разхлабиха министерствата и останалите държавни органи. За сметка на това финансирането на големи социални системи продължава да е замразено на нивата към юли 2010 г. Тогава базовият норматив на издръжка на един студент бе намалена от 866 на 693 лв. Паднаха и много от стандартите за издръжка на делегирани от държавата социални дейности на общините, макар че издръжката на общинските училища бе пощадена. Стандартът за медицинско обслужване на едно дете в кабинет в целодневна градина например падна от 127 на 118 лв., стандартът за издръжка на дете в детска ясла падна от 2271 на 2166 лв., но после успя да навакса обратно до 2192 лв. Издръжката на една субсидирана от държавата щатна бройка в читалищата падна от 6417 на 5776 лв. на година, в регионалните библиотеки – от 10 743 на 9 132 и др.

Корекцията в бюджета на президентската администрация идва на фона на редовни критики на Сметната палата към практиката на МФ и правителствата да поправят и с това да подменят одобрените от парламента разходи и изготвения нов законопроект за публичните финанси, от който се очакваше да ограничи това.

 

Таня Петрова,

в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.