Home » Авторски страници

Открито писмо до Б. Борисов от председателя на моряшкия синдикат

2012.07.29 Няма коментари
Spread the love

Председателят на моряшкия синдикат Пламен Симов е изпратил до българския премиер Бойко Борисов Открито писмо*, препратено и до Европейския парламент и до медиите. Съдържанието му е следното:

————————–

STU     SEAFARERS’ TRADE UNION  “BULGARIA”

MEMBER OF  EUROPEAN TRANSPORT FEDERATION

GENERAL SECRETARY

mob:359/0896 59 15 16

69”V” Emilian Stanev str.1407,Sofia,BULGARIA

e-mail:  [email protected]

 

  ОС 129/ 28.07.2012

                                                                

ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ – МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ – СПЕЦИАЛНА КОМИСИЯ CRIM

СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

                                                                   

О Т К Р И Т О    П И С М О

ОТНОСНО:  УТВЪРДЕНАТА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО КОРУПЦИОННА СХЕМА ЗА НАЕМАНЕ НА БЪЛГАРСКИ  ГРАЖДАНИ НА РАБОТА В ЧУЖБИНА ЧРЕЗ НЕЛЕГАЛНО И РЕГИСТРИРАНО ПОСРЕДНИЧЕСТВО!

Г-Н БОРИСОВ,

Конкретен повод за настоящето Открито писмо е актуалния случай с наетите без трудови договори, осигуряване и гаранции за репатриране наши 1 200 граждани – берачи на боровинки в Швеция, а още повече и Вашата стенографирана реплика в Министерския съвет: ”ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ НЯМА ГРАНИЦИ!”

Демагогията, с която декларирате Вашата примитивна реакция на загриженост за измамените и изоставени без защита работници, с философски цитати, налага единственото правно и човешко заключение: „ВАШАТА  НАГЛОСТ  НЯМА  ГРАНИЦИ!”

Този тежък, но справедлив извод, както и фактът, че от не съвсем случайното Ви появяване на политическата сцена, Вие се считате постоянно оклеветяван от тъмни сили, ме задължава да го аргументирам кратко, ясно и документирано:

Връзката между измамените 1 200 работници – роми и временно наеманите под чужд флаг над 12 000 мо- ряци, с унизително ограбвани заплати от Посредници, е ОТКАЗА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ТРАНСПОНИРА  ДИРЕКТИВА 2008/104 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!

Тази задължителна за изпълнение Директива задължава Държавите-членки на ЕС да признаят чрез промени в Законодателството, че всеки трудов Посредник, който лично или чрез фирма урежда или договаря трудови правоотношения за временна заетост в страната или в чужбина, Е РАБОТОДАТЕЛ!    

Това означава, че наетите временно граждани следва да напуснат страната с подписани трудови договори, здравно осигуряване и гаранции за завръщането си! Крайният срок за транспониране на Директивата, която засяга всички професии, изтече на 5 декември 2011 г., но очевидно министърът на труда Тотю Младенов и Вие лично нямате намерение да я въведете в действие, независимо от тежките глоби, които следва да понесе българският данъкоплатец! Какви могат да бъдат причините за Вашето винаги закъсняващо, театрално състрадание към засегнатите граждани? Не са ли Ви известни елементарните задължения на един министър-председател, особено по изпълнението на Европейските директиви?

ВСИЧКО ВИ Е ИЗВЕСТНО, Г-Н БОРИСОВ!

На 27.10.2010 г. Министерският съвет на РБ беше осъден по Жалба на Моряшки синдикат „България” от 5-членен състав без право на обжалване, да измени текста на Наредба за наемане на моряци и ДА СЕ    ПРИЛАГА ПРЯКО КОНВЕНЦИЯ 179 НА МОТ,КОЯТО ИЗКЛЮЧВА ПАРАЗИТНИТЕ ПОСРЕДНИЦИ! /Приложение 1/

В приложените анализи на нашите експерти, с копия до Министерския съвет е посочена корупционната  схема и размера на присвоените ГОДИШНО части от моряшките заплати от над 30 посреднически фирми –  НАД 35 МИЛИОНА ДОЛАРА! РЕЗУЛТАТ – отменената корупционна Наредба продължава да действа!

На МВР – ГД БОП и министър Цветанов бяха представени ясни документи за престъпната дейност по  наемането, включително двойни договори с месечна разлика в заплащането от 630 щ.долара месечно,които се присвояват от заплатите на над 3 000 моряци само в БМФ! РЕЗУЛТАТ – няма разпоредени следствени действия и отговор на МВР за резултатите от продължаващата 2 години „проверка”!  /Приложение 2/

Сигнализирана е Главна инспекция по труда за извършваните системно нарушения! РЕЗУЛТАТ – почти 0!

По конкретен случай, където Посредникът подписва трудови договори без пълномощно от Корабособственика, което ги прави нищожни, е уведомен и Председателя на НАП! /Приложения 3 и 4/. РЕЗУЛТАТ – 0!

ТОВА Е РЪКОВОДЕНАТА ОТ ВАС АДМИНИСТРАЦИЯ, Г-Н БОРИСОВ!

Не може да има съмнение, че демонстративното поддържане на многомилионната престъпна схема от ВИСШИЯ ЧИНОВНИЧЕСКИ АПАРАТ е резултат от ПОДКУПИ И ПОЛИТИЧЕСКА ЗАКРИЛА, чрез демонстративния отказ да се въвежда и спазва Общоевропейското законодателство и международните Конвенции!

КЪДЕ Е ВАШЕТО МЯСТО В ТОЗИ ДЕЙСТВУВАЩ КОРУПЦИОНЕН МОДЕЛ, Г-Н БОРИСОВ, КОГАТО СКАНДАЛЪТ С БЕРАЧИТЕ НА БОРОВИНКИ В ШВЕЦИЯ Е САМО ЧАСТ ОТ ИЗВЕСТНИЯ ВИ ПРОБЛЕМ С НАЕМАНЕТО ЧРЕЗ ПОСРЕДНИЦИ, ПРИ ЕВРОПЕЙСКА ДИРЕКТИВНА ЗАБРАНА НА ТАЗИ КРИМИНОГЕННА ДЕЙНОСТ?

Доказано е, че умишленото антиевропейско бездействие на Правителството облагодетелства безнаказано десетки Посредници на наемен труд с милиони долари годишно, но аз не мога да гадая дали Вие и г-н министърът на труда сте обогатени лично или криминалният бенефициент е политическа партия ГЕРБ!

ТОЗИ ЛОГИЧЕН ВЪПРОС СЛЕДВА ДА БЪДЕ ИЗЯСНЕН ОТ ЕДНО НЕЗАВИСИМО ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО И СЛЕДСТВИЕ, КОЕТО ВИЕ САМ ПОЖЕЛАХТЕ! НАСТОЯВАЙТЕ ДА РАЗСЛЕДВАТ И ВАС, Г-Н БОРИСОВ!

С корупционният механизъм Вие бяхте запознат писмено от мен лично още 2003 г., в качеството Ви на Главен секретар на МВР. След представените неоспорими доказателства и под Вашето лично наблюдение, полицейските проверки на Националната дирекция на полицията бяха провалени в очевидна защита на  Посредниците! Разполагаме с повече доказателства, отколкото предполагате, г-н Борисов, но….

Мисля,че не е необходимо да засипвам с десетки примери отруденото Ви, стратегическо ежедневие.

За пълна яснота на проблема и Обществена представа за реалния мащаб на криминалното обогатяване от ограбването на наемния временно труд, Ви посочвам най-последния /от вчера/ случай със измамените строителни работници в Бавария. САМО за 4 месеца незаплатен труд Посредникът, който се е самоопределил като „Подизпълнител”, е присвоил от дължимите заплати на само 20 строители над 150 000 евро!

Снизходителното си бездействие, Европейската комисия ще обясни пред Съда – Люксембург!  

„Заслугата” те да отпътуват без трудови договори е и Ваша – отказа за транспониране на Директива на ЕС 2008/104 и бездействието на контролните органи – Министерство на труда, Главна инспекция по труда и  органите на МВР, след протеста ни до Вас още в началото на мандата Ви – 2009 г. /Приложение 5/

Надявам се отговора на поставените Ви горе въпроси да бъде получен за Обществеността, пряко от Вас и дори чрез предпочетена от Вас медия! Ако решите, че сте оклеветен – дайте незабавно Синдиката и  мен лично под Съд, но го направете ПУБЛИЧНО!

Моля Председателя на специалната Комисия на ЕП, г-жа SONIA ALFANO, да присъедини настоящия текст към Сигнала на Моряшки синдикат от 29.06.2012 г., като относим към очакваните разследвания от CRIM, на която единствено имаме доверие!

С НЕДОВЕРИЕ В НЕЗАВИСИМОСТТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ!

 

Пламен Симов,

Генерален секретар

——————————————————————————

* Подчертаванията в публикуваното тук Открито писмо са според оригиналният му текст, изпратен до медиите.

По-долу може да се видят и част от Приложенията към него.

 

ДОГОВОР ЗА 1680 Щ.Д

ДОГОВОР ЗА 1050 Щ.Д

РЕШЕНИЕ 12614 НА ВАС

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.