Home » Избрано

Над $21 трилиона са укрити в офшорни зони по света

2012.07.22 Няма коментари
Spread the love

Резултатите от новото изследване за начините за укриването на доходите в световен мащаб свидетелстват, че между 21 и 32 трилиона долара са скрити в различни офшорни зони, до които националните данъчни служби нямат достъп. Това е равно на общия БВП на САЩ и Япония, съобщава Би Би Си.

Богати бизнесмени и техните семейства държат по офшорни сметки между 21 и 32 трилиона долара, без да се смятат нефинансовите им активи като имоти, злато, яхти или спортни коне. Това се равнява на годишния БВП на САЩ и Япония, взети заедно. Иначе казано, данъчните власти по света не са получили до 280 милиарда долара от своите граждани. Това твърди проучване на групата Tax Justice Network, бореща се срещу териториите със специален данъчен режим.

Джеймс Хенри, бивш главен икономист на консултантската компания McKinsey & Co, е използвал за изчисленията си данни на Световната банка, МВФ, ООН и централните банки на много страни. Според доклада на организацията от 70-те години насам най-богатите граждани на 139 държави са натрупали до 2010г. между 7.3 и 9.3 трилиона долара “недекларирано офшорно богатство“, съобщава “Дневник“.

Цялата тази система представлява “огромна черна дупка в световната икономика“, заявява Хенри по повод доклада The Price of Offshore Revisited, цитиран ексклузивно от британския седмичник “Обзървър”.

Държави като Швейцария и територии като Каймановите острови привличат със специален режим най-богатите хора на планетата и ги “защитават със скъпоплатени професионалисти в частното банкиране, правни консултанти, счетоводители и инвестиционни дружества, възползващи се от размиването на границите в глобалната икономика”.

По негови изчисления само десетте водещи частни банки в света, включително UBS, Credit Suisse и Goldman Sachs, са управлявали през 2010 г. повече от 6.25 трилиона долара подобни активи. Само пет години по-рано тази сума е била 2.34 млрд. долара. Над 780 млрд. долара са само парите, напуснали Русия от началото на 90-те години насам, повече от 307 млрд. долара са изнесени от Саудитска Арабия от 70-те години насам, а приблизително толкова са отишли по офшорни сметки на нигерийци.

“Проблемът тук е, че активите на тези държави се контролират от тесен кръг свръхбогати хора, докато благодарение на правителствата дълговете им са стоварени върху плещите на обикновените граждани”, обяснява Хенри. Той дава за пример, че активи за 9.84 трилиона долара са в ръцете на едва 92 000 души, или 0.001% от световното население – микроскопична класа от ултрабогати, които имат повече общо помежду си, отколкото с хората, които срещаме всеки ден на улицата.

 

Източник:  Dnes.dir.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.