Home » Избрано

На Витоша горят десетки декари гора

2012.07.02 Един коментар
Spread the love

Тома Белев, бивш директор на природен парк “Витоша” : През последните 10 години във Витоша не е имало пожар с такава големина

 

Продължават действията на наземните екипи и хеликоптерите за ограничаване на пожара в резервата “Бистришко бранище” във Витоша, който бушува вече втори ден.

Напълно са обработени с вода териториите от двете страни на пожара чрез хеликоптерите. Наземни екипи се придвижват, за да гасят отделни огнища, каза Тодор Бързилов от “Пожарна безопасност и защита на населението”, цитиран от агенция “Фокус”.

Предприети са действия за спиране на разпространението на огъня, който се движи в посока югозапад и запад. Екипите са насочени натам и се правят процепи, които да спрат разпространението на пожара.

Ще бъдат доставени и мотопомпи. От близка река ще може да се подава вода за пълното гасене.

Има голям интерес от граждани да участват в потушаването на пожара. Доброволците работят на групи с пожарникари и служители на горското стопанство. Раздават се противопрашни маски за защита, осигурени са храна и вода за участниците.

Над 300 души участват в гасенето – пожарникари, горски работници, полицаи, общински работници и доброволци.

Два вертолета Ми-17 от състава на Военновъздушните сили продължават действията по гасенето, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Вертолетите са оборудвани със специализирана подвесна система за пожарогасене “Бомби Бак”. Всяка зарядка осигурява възможност за изливане на около 2,5 тона вода. Зареждането на системите се осъществява на Панчаревското езеро.

Бившият директор на природен парк “Витоша” Тома Белев пък каза, че през последните 10 години във Витоша не е имало пожар с такава големина. Според Белев върху парка няма да бъдат нанесени щети, с изключение на тази част, която се намира в резервата, и е опожарена.

Реакцията на пожара е адекватна, смята Тома Белев. По думите му ситуацията е изключително сложна заради вятъра и това, че пожарът е възникнал на трудно достъпно място.

 

Източник:  Inews.bg

One Comment »

 • Mariana said:

  http://www.blitz.bg/news/article/145005

  Десетки пожарникари, борещи се с огъня на Витоша, са останали без храна и вода дълго време, защото поради недобра организация нямало кой да им занесе освен доброволците, разказа пред БЛИЦ участник в днешната борба със стихията. Младеж пък без специална екипировка и подготовка бил откаран в болница, но за щастие му нямало нищо.

  Втори ден гори голям пожар на Витоша. Обстановката в района на резерват „Бистришко бранище” остава усложнена, съобщават от МВР. Към момента огънят се развива на площ от около 100 дка на 1700-1800 метра надморска височина. Гори предимно суха и мъртва горска растителност. Продължават усилията на 350 пожарникари, полицаи, служители на горски стопанства и доброволци за овладяване на пожара в района на резерват „Бистришко бранище” на Витоша. Планинският терен и силният вятър, който непрекъснато сменя посоката си, допълнително затрудняват гасенето.

  В действията участват два хеликоптера на ВВС, които се водоснабдяват от Панчерево, като за деня са направили близо 60 курса над труднодостъпната местност.

  Утре по решение на Оперативния щаб в потушаването ще се включат курсанти от Академията на МВР, модул от БА и допълнителни сили и средства на вътрешното министерство от областите София и Перник. През нощта е осигурено дежурство от екипи на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” и служители от местното горско стопанство./БЛИЦ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.