Home » Авторски страници

Македонски българи канят български и македонски държавници на честване на Илинденско-Преображенското въстание

2012.07.15 Един коментар

Българският културен клуб – Скопие се надява годишнината от Илинденско-Преображенското въстание да стане повод за сближение между Р. България и Р. Македония

Навършват се 109 години от Илинденско-Преображенското въстание – знаменателно събитие в историята на Македония и Одринско и патриотичния народен порив за свобода и национална независимост. По този повод, на 21 юли 2012 г., събота, от 11 часа, в Смилево, Република Македония, ще се проведе тържествено честване, организирано от Българския културен клуб – Скопие (БККС). Като част от програмата на честването ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Дамян Груев.

Както е известно, Илинденско-Преображенското въстание е масово народно въстание, организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), връхна точка в националноосвободителното движение на Македония и Одринско, които по силата на Берлинския договор от 1878 г. остават в пределите на Османската империя. Въстанието избухва на 20 юли 1903 г. (Илинден) в Битолския революционнен окърг. Само за няколко дни то обхваща всички населени пунктове в планинските местности на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевска околия. Кулминационна точка на въстанието става превземането на гр. Крушево и прокламирането на Крушeвската република. На 6 август въстанието избухва и в Одринско. Въстаниците освобождават множество селища в Странджа планина и крайморските градове Василико и Ахтопол.

Въстанието достига апогея си с обявяването на Странджанската република, просъществувала 26 дни. В Родопския край на Одринския революционен окръг въстаническите чети приковават значителни неприятелски сили. В освободените селища е установена революционно-демократична власт по примера на Крушевската република. В Серския революционен окръг въстанието е насрочено за 14 септември (Кръстовден), но избухва по-рано. Изключително ожесточени сражения се разразяват в Мелнишко. Драматични сблъсъци между въстаниците и турските войски следват и в Серско, Драмско и Горноджумайско.

БККС е поканил на честванията в Смилево президентите и министър председателите на Република България и Република Македония, видни общественици и политици от двете страни, евродепутати, кметове, представители на местната власт, дейци на науката и културата. В тържеството ще участват ансамбъл “Гоце Делчев” и певицата Любка Рондова.

БККС се надява, че проявата ще бъде принос в благородната кауза за развитие на добросъседски отношения между Република Македония и Република България и съхраняване на общото ни културно историческото наследство. Тържественото честване в Смилево е замислено като една от първите стъпки за практическо реализиране на Резолюцията на Европейския парламент относно прогреса на Република Македония, където настоятелно се препоръчват съвместни чествания на исторически събития, представляващи част от общата история със съседните страни.

След неотдавнашната шумна промоция в Р. Македония на антибългарския пропагандистки филм “Трето полувреме” и канонадата от антибългарски материали в македонските медии (атакуващи също министър-председателя Бойко Борисов и неговото изявление по темата), македонските българи смятат, че отдавна е време уважението към паметта на дедите ни да постави ново позитивно начало в отношенията между двете страни – в духа на традиционните народни добродетели и европейските ценности.

 

Български културен клуб – Скопие

One Comment »

  • Paдкo said:

    Българската казионна кьот-софра в Скопие (БККС) точи лиги за поредната солидна разпивка за сметка на българския бюджет! Сигурно са замислили и “рязане на лентички” за банкянския тиквар! За “отчитането на дейност” говори и факта на измезместване на честването на датата по стра стил, което не се честава нито в Македония, нито в България! Още по-малко обединеното честване на Илинденското и на Преображенското въстания! Най-много натовареният на автобуси от България алкохолизиран патриотарски уличен добитък на ДС-МВРо, Ха-Така, ДС-Фронта на спасителите от Бургас и прочие щатни патриорастващи () да се опитат да направят някоя хулиганска провокация в Македония за да си повдигнат медийния рейтинг в България!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.