2024-04-20

2 thoughts on “Кучето е заровено в Дамаск

  1. дришльо,а за това да кажеш нещо?

    Израелските сайтове – новите терористи

    09.01.2012 21:05; Гeорги Милков; 4748; 47;

    Георги Милков
    Не една, а две бомби! А защо да не чакаме и трета, както е тръгнало? На израелските медии вече им стана навик да ни бомбардират през ден с идиотски новини за атентати в България.

    Първо някакъв сайт на руски евреи, който всеки ден обявява война на Иран и по принцип обича да публикува врели-некипели, ни тресна с новината, че „Хизбула“ готвят атака у нас. Сигурно нямаше да има същия ефект, ако тази глупотевина не бе пусната и в сайта на в. „Аарец“, който претендира за някаква авторитетност, а оттам – и в други израелски медии.

    По принцип и ние в България сме си виновни, защото им се вързахме с истерично крякане като големи бели птици, за да не кажа направо гъски.

    Вероятно това е насърчило израелската манифактура за спекулации, защото не мина и денонощие и ни сюрпризираха с нова бомба Атентатът всъщност не бил предстоял, а бил вече осуетен. И докато в началото се говореше за някакво съмнително пакетче в автобуса за София, то на следващия ден вече прерасна в кашон, натъпкан с взривни устройства.

    Което вече си бе новина, достойна и за израелската телевизия. Откъдето пък я подхванаха световните агенции. И въобще започна едно тункване на лъженовини, след което дори тия, които са си измислили цялата история сигурно вече са били убедени, че тя се е случила наистина.

    Официалните институции и у нас, и в Израел отрекоха да има нещо такова, но то пък кой ли вярва на официалните институции? След като агенция Франс прес го съобщава.

    И така вече седмица живеем под терора на израелските сайтове и техните измишльотини. А те с подчертано удоволствие ни бомбардират всеки ден, сякаш сме в Южен Бейрут

    по време на войната с „Хизбула“. И като стана дума за тая групировка, тук е мястото да бъде обяснено защо от самото начало беше 100% ясно, че всичко покрай атентата у нас е измислено.

    Постановката на израелския сайт бе, че ще има удар на „Хизбула“ по еврейски туристи на наша територия като отмъщение за убийството на техния военен лидер Имад Мугние преди 4 г. Тия работи да си ги разправят на техните кибуцници. Може някой да им се върже.

    Но тъй като са минали четири години, откакто бе убит Мугние пък „Хизбула“ все не отвръща и вече на всички, дори в израелските кооперативни стопанства, им е писнало от тази фалшива новина.Всъщност единственият атентат свързан с Имад Мугние, бе неговото убийство с бомба през 2008 г. в Дамаск и този взрив се приписва на израелските тайни служби.

    Не че в „Хизбула“ са бели гълъби и никога не са гърмели. Но те са във война с Израел и обикновено я водят на тяхна територия. През ти 20 г., в които се интересувам от проблемите в региона, не се сещам „Хизбула“ да е правила атентати някъде в чужбина.

    Освен това в последните години групировката на практика управлява Ливан. Тя е най-силната политическа партия в страната и, доколкото помня, по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Ливан през 2010 г. техни депутати се срещнаха с нашата делегация. Защо „Хизбула“ ще рискува успешния си политически имидж с атентат в Европа? И то в страна, в която има приятели, а да не говорим, че не един и двама от лидерите на „Хизбула“ са се радвали през годините на нашето гостоприемство.

    Което пък не е повод израелците да смятат, че може да ни погаждат подобни номера, когато им скимне. Още повече че новият шеф на “Мосад” Тамир Пардо е български евреин. А пък доскорошният началник на службата Меир Даган е женен за българска еврейка. Тоест бихме ги замолили, ако обичат, да не ни минават с български номера. Тия работи с джуркането на информация през разни източници нашите служби ги правеха още през миналия век.

    Вярно е, че Израел е държава, в която сигурността е издигната в култ, но не разбирам защо някой там иска да изкара България по-малко сигурна страна. Колкото и да са глупави информациите на цитираните сайтове, нормално е те да стряскат хората. Не всеки може да махне с ръка и да каже: Не ни занимавайте с глупости.

    Туристите не са длъжни да разбират от близкоизточни политически интриги. Те просто чуват нещо да се говори за бомби в България и решават да си отменят пътуването. От това губят българските превозвачи, хотелиери, хората в сектора на услугите и въобще туризмът и икономиката на страната. Отделно бюджетът ни се натоварва от евентуални разходи за допълнителна охрана и скъпи мерки за сигурност.

    Кой ще поеме разходите? Защото вредата от мнимия атентат може да се окаже съвсем осезаема, пък и лесно доказуема. За разлика от измисления пакет в автобуса от Истанбул за София.

    Ако сме читава държава, въобще няма да се церемоним, а ще заведем дело срещу тези сайтове. Даже може две дела. За всяка бомба по едно. Веднъж за нанесени щети. И втори път за пропуснати ползи. Така, както би постъпил всеки добър евреин, който почувства, че някой се опитва да го прецака.

    В България разбираме отлично страховете на израелците, но не желаем те излишно да пренасят собствените си проблеми на наша територия.

    Освен това процесите в Арабския свят, които изненадаха всички ни, но най-вече Израел, тепърва ще ни карат да преосмисяме из основи старите схващания за тероризма и терористите.

    Арабската пролет роди парадокси, с които тепърва ще трябва да се съобразяваме. “Мюсюлмански братя”, които до много скоро всички на Запад бяха свикнали да възприемат като терористична организация, днес печелят поголовно избри. И то съвсем легитимно, честно и демократично.

    Ислямистите победиха в Египет, Тунис и дори Мароко. Партията “Хамас”, която е издънка на “Мюсюлмански братя”, управлява ивицата Газа, както се управлява истинска държава и даже удря входни и изходни печати на границата. И ако имаше честни избори в Палестина, сигурно щеше да ги спечели.

    Политическото им ръководство се изнася от Сирия, защото е против това, което режимът на Башар Асад прави с хората. В същото време Израел тайно подкрепя сирийския диктатор, защото той гарантира сигурна граница на Голаните. И така стигаме до въпроса, по който “Хизбула” и “Мосад” имат общо мнение, цели и интереси. Докато държавната политика на България по въпроса е доста по-различна и много сходна с тази на “Хамас”. Защо написах всичко това? За всеки случай. Ако утре поредният израелски сайт реши да ни плаши с бомба на “Хамас”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *