Home » Авторски страници

Какво е маркетинг и можем ли да оцелеем без него?

2012.07.14 Няма коментари

Има много определения за това какво е маркетинг. Лично на мен най-много ми харесва определението „Маркетингът е любов към хората, от която получаваш финансова изгода“. с други думи, това е привличане и задържане на клиентите, което трябва да бъде позитивно, внимателно и рефлексивно. Маркетинг разбира се е и всичко, което правите, за да продадете своя продукт или услуга.

Въпросът е: можем ли да оцелеем без маркетинг? Можем ли да живеем без да го изучаваме, без да наблюдаваме и да работим върху факторите, които допринасят за увеличаване на печалбата?

Както е ясно на всеки здравомислещ човек – ако твоят продукт е единствен на пазара и няма конкуренция, и при това има търсене – то разбира се. Но фактите говорят, че подобни продукти са единици. Обикновено, даже ако намерите ниша, в която почти нямате конкуренция, то рано или късно се появява такава. И тогава без маркетинга просто няма да оцелеете.

Всичко, което не се измерва, не се и контролира!

Важно е да се запомни, че ако не измервате резултата от всяка своя приложена маркетингова тактика – се губи смисълът от нейното внедряване. Защото единственото, което можете да определите, е „добър“ или „лош“ резултат. Нищо повече.

За да се ​​изгради наистина печеливша маркегингова стратегия за даден бизнес, са необходими точни измервания и внимателен запис на всички показатели. Измерването на ключови показатели във всеки бизнес трябва да се извършва най-малко веднъж седмично, а за фирми с голям брой на дневните продажби – всеки ден.

Как да се измерваме показателите правилно

Сериозна грешка  е опитът да се замерва резултатът  непосредствено след въвеждането на няколко нови маркетингови стратегии. Например едновременно сте дали реклама в няколко списания и вестници, в които има само един телефон за контакти, както и сте започнали да раздавате до най-близкия търговски център флаери, пак със същият телефонен номер.

Естествено, при подобно изпълнение да разберете каква точно стратегия е довела клиента – ще бъде много трудно. Особено при условие, че идеята да питате за това самият клиент е неработеща.

Друг пример – едновременно сте започнали да използвате няколко нови техники за увеличението на средния чек (т.е. това клиентите да оставят на касата повече пари).

В края на седмицата провеждате проверка.  И, например, средният чет е нараснал с 10%. Това, разбира се е чудесно, но да разберете в този момент коя точно стратегия е помогнала за това най-много и да направите изводи в какво трябва да се концентрирате по-сериозно – ще бъде трудно.

Затова правилният подход за измерване на показателите е първо да вкарвате някаква нова стратегия и да измервате ефекта. След това го анализирате и повтаряте същото с друга стратегия.

Измерваме моментно състояние, използваме нова стратегия, измерваме и оценяваме промените, правим изводи и преминаваме към следваща стратегия. Без това никога няма да можем да разкрием истинският потенциал на маркетинга.

 

Сергей Гринглаз

http://infobusiness.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.